« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-18 02:49:24
Temat: eklerkiZnacie te słodkie, pyszne, podłużne ciasteczka rozpływające się w ustach???
Tak! To proszę podajcie mi przepis, jak je przyrządzić. Z góry WIELKIE
DZIĘKI!!!
Pozdrawiam
Tobiasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-18 20:00:11
Temat: Re: eklerki
Użytkownik "Tobiasz Jaskuła" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bhpf98$m3b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Znacie te słodkie, pyszne, podłużne ciasteczka rozpływające się w
ustach???
> Tak! To proszę podajcie mi przepis, jak je przyrządzić. Z góry WIELKIE
> DZIĘKI!!!
>
> Pozdrawiam
>
> Tobiasz
Eklery robi sie chyba jak karpatke (takie samo ciasto i krem) jedyna roznica
to ksztalt i wielkosc. Tak mi sie wydaje:)
Pozdrawiam Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-18 20:24:55
Temat: Re: eklerki
maitas wrote:
>
> Użytkownik "Tobiasz Jaskuła" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bhpf98$m3b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Znacie te słodkie, pyszne, podłużne ciasteczka rozpływające się w
> ustach???
> > Tak! To proszę podajcie mi przepis, jak je przyrządzić. Z góry WIELKIE
> > DZIĘKI!!!
> >
Eklery robi sie jak ptysie, tylko podluzne. Oto przepis z mojego archiwum:
Ciasto na ptysie
z tego ciasta mozna robic ptysie slodkie lub nadziane pasztetem, groszek
ptysiowy, eklery, tort ptysiowy w ksztalcie wienca, paczki (ponczki)
ptysiowe i malutkie paczki z krewetkami.
220 ml wody
110 gr masla
140 gr maki
4 jajka
maly, ciezki garnek z raczka
drewniana lyzka
Rozgrzac piec do 220C/425F
Maslo z woda doprowadzic do wrzenia, dodac make jednym ruchem i ucierac
drewniana lyzka na malym gazie, az ciasto zacznie odchodzic od scianek
garnka. Zdjac z ognia, i ciagle ucierajac dodawac po jednym jajku,
ucierajac do gladkosci pomiedzy jajkami. Na koncu utrzec dokladnie, az
sie otrzyma gesta, klejaca sie mase. Przelozyc do torby cukierniczej,
czy woreczka foliowego z odcietym rogiem, wyciskac w duzych odstepach na
blache posmarowana maslem. Rosna co najmniej dwukrotnie. Piec 15 minut w
220C/425F, otworzyc piec na pare sekund, zeby wypuscic pare, obnizyc
temperature do 180C/350F i piec, az zlote.
Ptysie nadziewac bita smietana, posypac cukrem pudrem lub mozna nadziac
pasztetem. Ptysie nadziewane pasztetem powinny byc o polowe mniejsze,
niz slodkie ptysie.
Eklery wyciskac w podluzny ksztalt, nadziewac kremem cukierniczym, tzn.
gestym budyniem waniliowym bazowanym na smietance, polac roztopiona
czekolada na wierzchu.
Groszek ptysiowy piec w 180C/350F, az ciemnozloty.
Tort ptysiowy piec tak dlugo, az wieniec bedzie jednolicie zloty, po
wystygnieciu przeciac i wyskubac flaki, nadziewac bita smietana ze
stabilizatorem, poziomkami, malinami lub truskawkami, ciac ostrym nozem
z zabkami.
Paczki ptysiowe smazy sie w glebokim tluszczu, tak, jak faworki.
Nabierac dluga lyzka kulke ciasta wielkosci 4-5 cm i wkladac lyzke do
goracego tluszczu. Odwrocic paczki, gdy spod zacznie sie zlocic. Osuszyc
na recznikach papierowych, posypac obficie cukrem pudrem lub polac
lukrem cytrynowym zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Paczki krewetkowe. Do ciasta ptysiowego dodac pol szklanki posiekanych,
sparzonych krewetek i dwie lyzki posiekanej surowej kolendry. Wymieszac
dokladnie, smazyc jak powyzej, male kulki wielkosci orzecha wloskiego.
Podawac jako zakaske z sosem do maczania w malej miseczce (sos: 2 lyzki
octu ryzowego lub 1 lyzka winnego, 1 lyzka cukru, 1 lyzka sosu sojowego,
3 lyzki wody, 10 kropel ostrego oleju, posiekana swieza kolendra)
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 06:23:17
Temat: Re: eklerki
Użytkownik "maitas" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bhrbcn$4kb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tobiasz Jaskuła" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bhpf98$m3b$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Znacie te słodkie, pyszne, podłużne ciasteczka rozpływające się w
> ustach???
> > Tak! To proszę podajcie mi przepis, jak je przyrządzić. Z góry WIELKIE
> > DZIĘKI!!!
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Tobiasz
>
> Eklery robi sie chyba jak karpatke (takie samo ciasto i krem) jedyna
roznica
> to ksztalt i wielkosc. Tak mi sie wydaje:)
> Pozdrawiam Marta
>
Przecież eklarki są czekoladowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 06:35:27
Temat: Re: eklerki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bhsfa3$t9e$1@news.onet.pl...
> Przecież eklarki są czekoladowe
Maja tylko polewe czekoladowa.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 06:38:24
Temat: Re: eklerki
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bhsfvn$fth$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:bhsfa3$t9e$1@news.onet.pl...
>
> > Przecież eklarki są czekoladowe
>
> Maja tylko polewe czekoladowa.
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To
kaloria!
> /Garfield/
>
>
Oj przepraszam pomyliłam z wuzetkami :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 11:33:47
Temat: Re: eklerkihttp://polki.pl/wiadomosc.html?wid=1319551&kat=1664&
katn=Przepisy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |