Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ekspres ciśnieniowy- mleko

Grupy

Szukaj w grupach

 

ekspres ciśnieniowy- mleko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-03-21 13:17:29

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "Maciej L." <m...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Elżbieta napisał(a):
> Dnia Mon, 20 Mar 2006 16:51:57 +0100, Ireneusz P. Zablocki napisał(a):
>
>
>> Pierwsze co mi do glowy przychodzi, to mleko wysokotluszczowe. Do
>> spieniania najlepiej nadaje sie to niskotluszczowe, czyli 1.5 do 1.8%.
>>
> To, które mam obecnie ma 1,5 %, trzymam cały czas w lodówce. Więc warunki
> spełnione, jest niskotłuszczowe i schłodzone, a spienienie marne.

W pracy zaobserwowalismy, ze gdy jest duza wilgoc i niskie cisnienie czy
jakos tak to mleko slabiej sie spienia. Kumpel kupil nawet barometr, a
ze ludzie pochlaniaja duze ilosci kawy i lubia spieniac to juz cos moga
powiedziec. Ja mniej bo kawe pijam straszliwie rzadko...

Maciek

--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-03-21 13:31:32

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "Jacek Y" <y...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ireneusz P. Zablocki <i...@t...de> napisał(a):


> Pierwsze co mi do glowy przychodzi, to mleko wysokotluszczowe. Do
> spieniania najlepiej nadaje sie to niskotluszczowe, czyli 1.5 do 1.8%.
>

Błąd! Do ekspresów ciśnieniowych, aby uzyskać ładną i mocną piankę, wymagane
jest właśnie mleko wysokotłuszczowe! Co najmniej 3,5%. Ja mam tez Krupsa i o
tym pisze dokładnie w instrukcji obsługi. Gdy kiedys użyłem właśnie takiego
niskoprocentowego, to piana wyszła cieniutka. Tak że koniecznie kup sobie jak
najbardziej tłuste mleko i powinno się cappucino pięknie pienić.

Pozdr,
Jacek.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-03-21 13:35:33

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "Jacek Y" <y...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

pieszy <d...@h...pl> napisał(a):


> Przepraszam, że wtrące - IMVHO - tylko tłuste 3,2% i zimne, 0,5% to
> płyn mlekopodobny;
> poza tym spytajcie w jakimkolwiek autoryzowanym serwisie ekspresów
> cisnieniowych (autoryzowanym)

Dokładnie tak. Wreszcie ktoś się odezwał, kto naprawdę zna się na robieniu
cappucino. Ja też używam wyłącznie tłustego mleka. A potem przychodzą do mnie
znajomi, pija cappucino i mówią, <autoreklama> że nigdzie takiego dobrego nie
pili </autoreklama> - no ale jak robi się z chudego mleka to wychodzi nie
wiadomo co, ale na pewno nie cappucino ;)

Pozdr,
Jacek.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-03-21 22:36:22

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: Elżbieta <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 21 Mar 2006 13:31:32 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):

>
> Błąd! Do ekspresów ciśnieniowych, aby uzyskać ładną i mocną piankę, wymagane
> jest właśnie mleko wysokotłuszczowe! Co najmniej 3,5%. Ja mam tez Krupsa i o
> tym pisze dokładnie w instrukcji obsługi.

No więc cytuję instrukcję obsługi: "Nalewamy około 200 ml mleka o
_niewielkiej_ zawartości tłuszczu do wąskiego małego pojemika..."

Czy ktoś kto ma dialoga, może mi powiedzieć, dlaczego same "nie wskakują"
mi podpisy??
--
Elżbieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-03-22 06:02:27

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "Jacek Y" <y...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No więc cytuję instrukcję obsługi: "Nalewamy około 200 ml mleka o
> _niewielkiej_ zawartości tłuszczu do wąskiego małego pojemika..."

To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
napisane - używać mleko jak najtłustsze.
To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).

Pozdr,
Jacek.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-03-22 21:04:10

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: "www.majsterkowicz.com" <b...@m...com> szukaj wiadomości tego autora


> Powinno być mało tłuste mleko, naczynie do spieniania oraz mleko mocno
> schłodzone.

tylko wysokotłusdzczowe do pianki



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-03-23 12:44:51

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: Elżbieta <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 22 Mar 2006 06:02:27 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):


>
> To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
> napisane - używać mleko jak najtłustsze.
> To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
> wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
> u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).
>
Widzisz, pierwsza piana nie wyszła wtedy gdy właśnie dałam tłuste mleko, bo
innego nie było. A dziś wyszła piękna z takiego 1,5 %. Bardziej stawiam
chyba na to, że nie było już za świeże. Może w takim razie skoro Tobie
wychodzi piana z tłustego, innym z tego o małej zawartości, to jednak ta
zawartość tłuszczu nie ma znaczenia??
--
Elżbieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-03-24 11:37:04

Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Elżbieta wrote:
> Dnia Wed, 22 Mar 2006 06:02:27 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):
>
>
>> To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
>> napisane - używać mleko jak najtłustsze.
>> To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
>> wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
>> u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).
>>
> Widzisz, pierwsza piana nie wyszła wtedy gdy właśnie dałam tłuste mleko, bo
> innego nie było. A dziś wyszła piękna z takiego 1,5 %. Bardziej stawiam
> chyba na to, że nie było już za świeże. Może w takim razie skoro Tobie
> wychodzi piana z tłustego, innym z tego o małej zawartości, to jednak ta
> zawartość tłuszczu nie ma znaczenia??

niby ma. Kiedyś w telewizorni było dokładnie wytłumaczone jakie mleko
najlepiej się pieni. No i zapodano, że między 1.5 a 3%. Ani za mało, ani
za dużo nie ma być.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na najlepsza Lazanie w Polsce :D
picanha
[gdzie] Przyprawy Kamis we Wrocławiu
Gdzie we Wrocławiu mieszanki chlebowe w hurtowniach?
zna ktoś ten poradnik?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »