| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-03-21 13:17:29
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekoElżbieta napisał(a):
> Dnia Mon, 20 Mar 2006 16:51:57 +0100, Ireneusz P. Zablocki napisał(a):
>
>
>> Pierwsze co mi do glowy przychodzi, to mleko wysokotluszczowe. Do
>> spieniania najlepiej nadaje sie to niskotluszczowe, czyli 1.5 do 1.8%.
>>
> To, które mam obecnie ma 1,5 %, trzymam cały czas w lodówce. Więc warunki
> spełnione, jest niskotłuszczowe i schłodzone, a spienienie marne.
W pracy zaobserwowalismy, ze gdy jest duza wilgoc i niskie cisnienie czy
jakos tak to mleko slabiej sie spienia. Kumpel kupil nawet barometr, a
ze ludzie pochlaniaja duze ilosci kawy i lubia spieniac to juz cos moga
powiedziec. Ja mniej bo kawe pijam straszliwie rzadko...
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-03-21 13:31:32
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekoIreneusz P. Zablocki <i...@t...de> napisał(a):
> Pierwsze co mi do glowy przychodzi, to mleko wysokotluszczowe. Do
> spieniania najlepiej nadaje sie to niskotluszczowe, czyli 1.5 do 1.8%.
>
Błąd! Do ekspresów ciśnieniowych, aby uzyskać ładną i mocną piankę, wymagane
jest właśnie mleko wysokotłuszczowe! Co najmniej 3,5%. Ja mam tez Krupsa i o
tym pisze dokładnie w instrukcji obsługi. Gdy kiedys użyłem właśnie takiego
niskoprocentowego, to piana wyszła cieniutka. Tak że koniecznie kup sobie jak
najbardziej tłuste mleko i powinno się cappucino pięknie pienić.
Pozdr,
Jacek.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-03-21 13:35:33
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekopieszy <d...@h...pl> napisał(a):
> Przepraszam, że wtrące - IMVHO - tylko tłuste 3,2% i zimne, 0,5% to
> płyn mlekopodobny;
> poza tym spytajcie w jakimkolwiek autoryzowanym serwisie ekspresów
> cisnieniowych (autoryzowanym)
Dokładnie tak. Wreszcie ktoś się odezwał, kto naprawdę zna się na robieniu
cappucino. Ja też używam wyłącznie tłustego mleka. A potem przychodzą do mnie
znajomi, pija cappucino i mówią, <autoreklama> że nigdzie takiego dobrego nie
pili </autoreklama> - no ale jak robi się z chudego mleka to wychodzi nie
wiadomo co, ale na pewno nie cappucino ;)
Pozdr,
Jacek.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-03-21 22:36:22
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekoDnia Tue, 21 Mar 2006 13:31:32 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):
>
> Błąd! Do ekspresów ciśnieniowych, aby uzyskać ładną i mocną piankę, wymagane
> jest właśnie mleko wysokotłuszczowe! Co najmniej 3,5%. Ja mam tez Krupsa i o
> tym pisze dokładnie w instrukcji obsługi.
No więc cytuję instrukcję obsługi: "Nalewamy około 200 ml mleka o
_niewielkiej_ zawartości tłuszczu do wąskiego małego pojemika..."
Czy ktoś kto ma dialoga, może mi powiedzieć, dlaczego same "nie wskakują"
mi podpisy??
--
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-03-22 06:02:27
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko> No więc cytuję instrukcję obsługi: "Nalewamy około 200 ml mleka o
> _niewielkiej_ zawartości tłuszczu do wąskiego małego pojemika..."
To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
napisane - używać mleko jak najtłustsze.
To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).
Pozdr,
Jacek.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-03-22 21:04:10
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mleko
> Powinno być mało tłuste mleko, naczynie do spieniania oraz mleko mocno
> schłodzone.
tylko wysokotłusdzczowe do pianki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-03-23 12:44:51
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekoDnia Wed, 22 Mar 2006 06:02:27 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):
>
> To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
> napisane - używać mleko jak najtłustsze.
> To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
> wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
> u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).
>
Widzisz, pierwsza piana nie wyszła wtedy gdy właśnie dałam tłuste mleko, bo
innego nie było. A dziś wyszła piękna z takiego 1,5 %. Bardziej stawiam
chyba na to, że nie było już za świeże. Może w takim razie skoro Tobie
wychodzi piana z tłustego, innym z tego o małej zawartości, to jednak ta
zawartość tłuszczu nie ma znaczenia??
--
Elżbieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-03-24 11:37:04
Temat: Re: ekspres ciśnieniowy- mlekoElżbieta wrote:
> Dnia Wed, 22 Mar 2006 06:02:27 +0000 (UTC), Jacek Y napisał(a):
>
>
>> To masz błędną instrukcję ;) Na serio - w mojej jest cos zupełnie przeciwnego
>> napisane - używać mleko jak najtłustsze.
>> To przecież logiczne, że jeśli mleko ma mało tłuszczu, to nie bedzie miało co
>> wiązać go w postaci piany. Zresztą widzisz to sama, że coś ci nie wychodzi (a
>> u mnie w moim Krupsie piana wychodzi super przy użyciu tłustego mleka).
>>
> Widzisz, pierwsza piana nie wyszła wtedy gdy właśnie dałam tłuste mleko, bo
> innego nie było. A dziś wyszła piękna z takiego 1,5 %. Bardziej stawiam
> chyba na to, że nie było już za świeże. Może w takim razie skoro Tobie
> wychodzi piana z tłustego, innym z tego o małej zawartości, to jednak ta
> zawartość tłuszczu nie ma znaczenia??
niby ma. Kiedyś w telewizorni było dokładnie wytłumaczone jakie mleko
najlepiej się pieni. No i zapodano, że między 1.5 a 3%. Ani za mało, ani
za dużo nie ma być.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |