Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia frankfurcki zielony sos

Grupy

Szukaj w grupach

 

frankfurcki zielony sos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-10 11:35:24

Temat: frankfurcki zielony sos
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj wlasnie wyprobowalam, przetlumaczylam (bo pewnie i moj tato bedzie
zainteresowany) i chce sie z wami podzielic tym przepisem.
Jest to cos w stylu sosu tatarskiego.

Szczaw zwyczajny, ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula ogrodowa,
pietruszka, krwisciag mniejszy, melisa, szczypiorek, koperek, i odrobina
szalwi - zol po posiekaniu ma byc ok. 3 szklanek. Dobierac je mozna w sumie
dowolnie (ja nie miala i tak wszystkich tu wymienionych) jednak ze szczawiu
nie powinno sie rezygnowac.
Ugotowac 3 jajka, bialka pokroic w kostke. Zoltka wymieszac z 125 g
majonezu, 250 g kwasnej smietany i 1 lyzka octu. Dodac ziola i bialka,
wymieszac i pozostawic az sie "przegryzie".

W sumie w przepisie byl majonez samorobiony (2 zoltka, lyzeczka musztardy,
sol, pieprz, 2 lyzki soku z cytryny i 0,25 l oleju), ja wzielam gotowy i
doprawilam sos musztarda, sola i pieprzem.

Aha, nastepnym razem ziola bede miksowac, bo ponoc w orginale jest on
bardziej zielony :-)

Sos podaje sie do wszelakich ziemniakow (gotowane, w mundurkach, smazone) i
do gotowanej wolowiny lub galatu/zimne nozki/ inne nazwy tego dania (znam
tylko te dwie). U mnie byla gotowana wolowina - pycha, no i dzis z wywaru
bedzie ogorkowa.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-10 12:43:26

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "Pepek" <p...@d...friko3.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zapowiada sie fajnie tylko tak sie zastanawiam jak bez ogórków zrobic zupe
ogórkowa albo z wywaru szczawiowego zamiast szczawiowej zrobic ogórkowa :).
Moze lepiej szczawiowa ?

--
_______________________

http://arius.atr.bydgoszcz.pl/
_______________________


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.759 / Virus Database: 508 - Release Date: 2004-09-09


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-10 13:05:59

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Monika Biermann" pisze:

> Szczaw zwyczajny, ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula
> ogrodowa, pietruszka, krwisciag mniejszy, melisa, szczypiorek,
> koperek, i odrobina szalwi (...)

Od dawna szukam dobrego przepisu na sos zielony, co pasowalby do wielu
mięs i wędlin. I juz mi sie wydawalo, ze pana Boga za nogi zlapalam, a
tu - ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula ogrodowa, i
krwisciag mniejszy. Gdzie Ty to kupujesz? W zielarskim? :-)

Pozdrawiam serdecznie,
eM z pietruszka, melisa, szczypiorkiem, koperkiem i odrobina szalwi





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-10 14:08:43

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM <...@...c> napisał(a):

>> Od dawna szukam dobrego przepisu na sos zielony, co pasowalby do wielu
> mięs i wędlin. I juz mi sie wydawalo, ze pana Boga za nogi zlapalam, a
> tu - ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula ogrodowa, i
> krwisciag mniejszy. Gdzie Ty to kupujesz? W zielarskim? :-)

Sprobuj cus takiego - rodem z Wloch, do mies wszelakich a szczegolnie
gotowanych:

1 peczek naci pietruszki (ok. 250 g)
5 filecikow anchovy (anchois) w oleju (opcjonalnie...)
4 lyzki kaparow w zalewie + lyzka zalewy
4 lyzki orzeszkow pinii (pine nuts) moga byc orzechy wloskie...
2 zabki czosnku prze praske
1 maly ziemniak ugotowany i "puréed"
2 lyzki Oliwa z oliwek (Extra virgin) + do smaku
1 zoltko z jajka na twardo
Sol i pieprz do smaku

2 lyzki suszonego szczypiorku (dried chives) moze byc swiezy byle drobno
pokrojony w malutkie talarki

Uzyc tylko lisci z pietruszki - lodyzki wyrzucic.

Zmiksowac caly skandal bez szczypiorku, przyprawic sola i pieprzem do smaku
i mieszajac lycha powoli dodawac oliwy z oliwek az sos osiagnie pozadana
konsystencje i smak. Przechowywac w lodowce.


--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Kerry For President! http://www.johnkerry.com/ ><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-10 14:38:31

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"eM eL" pisze:

> Sprobuj cus takiego (...)

Uuuuuu... orzeszki, kapary, koreczki anchois, czosnek. Ojejeju -
natychmiast ide do domu :-). Ale z braku *suszonego* szczypiorku
zastapię go świeżym. A nie bedzie w smaku zbyt dominujacy? Bo ja go ten
tego... nie za bardzo... lubie... ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
eM











› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-10 14:45:33

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

eM <...@...c> napisał(a):

>
> "eM eL" pisze:
>
> > Sprobuj cus takiego (...)
>
> Uuuuuu... orzeszki, kapary, koreczki anchois, czosnek. Ojejeju -
> natychmiast ide do domu :-). Ale z braku *suszonego* szczypiorku
> zastapię go świeżym. A nie bedzie w smaku zbyt dominujacy? Bo ja go ten
> tego... nie za bardzo... lubie... ;-)

Chyba nie... Ten szczypiorek to tak bardziej dla koloru (suszony
jest "inaczej" zielony niz pietruszka) niz dla smaku wiec pewnie mozna
zupelnie pominac albo dodac tylko odrobinke.

Niektorzy dodaja troche soku z cytryny - do smaku, nota bene, coby sos ten
nieco zakwasic.

><eM eL><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-10 16:24:15

Temat: Re: frankfurcki zielony sos
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"eM" <...@...c> schrieb im Newsbeitrag news:chs8r2$li$1@news.onet.pl...
>
> "Monika Biermann" pisze:
>
>> Szczaw zwyczajny, ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula
>> ogrodowa, pietruszka, krwisciag mniejszy, melisa, szczypiorek,
>> koperek, i odrobina szalwi (...)
>
> Od dawna szukam dobrego przepisu na sos zielony, co pasowalby do wielu
> mięs i wędlin. I juz mi sie wydawalo, ze pana Boga za nogi zlapalam, a
> tu - ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula ogrodowa, i
> krwisciag mniejszy. Gdzie Ty to kupujesz? W zielarskim? :-)
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> eM z pietruszka, melisa, szczypiorkiem, koperkiem i odrobina szalwi

No tak jak to przetlumaczylam to tez stwierdzilam, ze chyba w zielarskim sie
to dostanie :-).
Na szczescie dostalam wor zol wlasnie specjalnie dobranych na ten sos, tyle
ze w Niemczech.
Ok te lekarskie zielska, to mozliwe zielska w sumie najwazniejszy jest ten
szczaw (nie rosnie to na lakach - jako dzieci jedlismy zawsze "dzika
kapuste") a lubczyk ogrodowy to na pewno znasz jako maggi. Tak mi sie
wydaje, ze z tym zielonym sosem to tak jak z bigosem w Polsce co kucharka to
inny przepis. Z tego co rozpoznalam w moim worku to byl tam: szczaw, melisa,
ten krwiosciag (swietna niemiecka nazwa: Pimpinelle), pietruszka,
szczypiorek i koperek. Lubczyk i szalwie mialam z ogrodka tesciowej.

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

łosoś+jaka surówka
Kuchenka mikrofalowa HAIER HR-6753 D
Kto ma pomysł na smaczne ciasteczka?
wekowanie - buraczki
co na obiad -bo zwariuje !!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »