Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-o
nline.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: frankfurcki zielony sos
Date: Fri, 10 Sep 2004 18:24:15 +0200
Organization: T-Online
Lines: 34
Message-ID: <chskfd$i02$04$1@news.t-online.com>
References: <chs3hq$u2f$02$1@news.t-online.com> <chs8r2$li$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1094833453 04 18434 dnreXrdvcaaES20r 040910 16:24:13
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: XKS0M-ZDreE9OwabsX3-XKyk-Jqv8ach8CphqM1c359xQkO3M85-8b
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214324
Ukryj nagłówki
"eM" <...@...c> schrieb im Newsbeitrag news:chs8r2$li$1@news.onet.pl...
>
> "Monika Biermann" pisze:
>
>> Szczaw zwyczajny, ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula
>> ogrodowa, pietruszka, krwisciag mniejszy, melisa, szczypiorek,
>> koperek, i odrobina szalwi (...)
>
> Od dawna szukam dobrego przepisu na sos zielony, co pasowalby do wielu
> mięs i wędlin. I juz mi sie wydawalo, ze pana Boga za nogi zlapalam, a
> tu - ogorecznik lekarski, lubczyk ogrodowy, trybula ogrodowa, i
> krwisciag mniejszy. Gdzie Ty to kupujesz? W zielarskim? :-)
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> eM z pietruszka, melisa, szczypiorkiem, koperkiem i odrobina szalwi
No tak jak to przetlumaczylam to tez stwierdzilam, ze chyba w zielarskim sie
to dostanie :-).
Na szczescie dostalam wor zol wlasnie specjalnie dobranych na ten sos, tyle
ze w Niemczech.
Ok te lekarskie zielska, to mozliwe zielska w sumie najwazniejszy jest ten
szczaw (nie rosnie to na lakach - jako dzieci jedlismy zawsze "dzika
kapuste") a lubczyk ogrodowy to na pewno znasz jako maggi. Tak mi sie
wydaje, ze z tym zielonym sosem to tak jak z bigosem w Polsce co kucharka to
inny przepis. Z tego co rozpoznalam w moim worku to byl tam: szczaw, melisa,
ten krwiosciag (swietna niemiecka nazwa: Pimpinelle), pietruszka,
szczypiorek i koperek. Lubczyk i szalwie mialam z ogrodka tesciowej.
Pozdrawiam
Monika
|