Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: gnocchi verdi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: gnocchi verdi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-19 17:37:11

Temat: Re: gnocchi verdi
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

-----Original Message-----
From: b...@t...pl <b...@t...pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 19 kwietnia 2000 12:23
Subject: Odp: gnocchi verdi

>Osobiście bardzo lubię wszelkie odmiany kluseczek gnocchi
>od tych zielonych (chyba "al forno=z piekarnika") do tych z
>sosem "ragu" czy "cztery sery". Myślę, że najbardziej
>apetyczne są moim zdaniem 4 sery ale nie wiem jak poszukać
>sera gorgonzola ?
>Zauważyłem ponadto, że włoszki w chwili gotowania kluseczek
>gnocchi przed ich odcedzeniem (w chwili kiedy wypłyną na
>wierzch) przelewają je zimną wodą, żeby zachowały swoją
>stała formę i się nie sklepiały.
>Pozdrowienia - Ryszard
O tak, sos z 4 serami jest rewelacyjny - ja najbardziej lubie go z penne
rigate - wlewa sie wtedy lekko i apetycznie do srodka rurek - a do tego
posiekana natka lub trybulka. Uwielbiam tez maczne gnocchi z szalwia i
polane maslem oraz gnocchi z gestym sosem pomidorowym, gnocchi alla romana
tez nie do pogardzenia. No i masz, wyszlo ze mnie cale uwielbieie dla kuchni
wloskiej - wszystko mi tam smakuje - no może mialabym opory przed zjedzeniem
tego specjalu - zoltego sera dojrzewajacego (na smierc zapominialam jak sie
ten wynalazek nazywa), z ktorego, gdy jest dostatecznie dojrzaly wychodza
takie male biale robaczki. Brrrr. Ale apropos sera - gorgonzole mozna przy
odrobinie szescia wytropic w duzych supermarketach - ale generalnie sos 4
sery jeszcze mi nigdy w Polsce dobrze nie wyszedl. Sposob na gnocchi z zimna
woda wydaje sie bardzo rozsadny, zwlaszcza , ze szpinakowe mają bardzo
delikatna konsystencje i trudno sie je przeklada z garnka do foremki.
Natomiast nigdy jeszcze mi sie nie skleily.
Herbatka

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-20 10:46:54

Temat: Odp: gnocchi verdi
Od: <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
napisał:007e01bfaa25$79f0cf80$dd0ba0d4@tea...

> .............(ciach) - no może mialabym opory przed
zjedzeniem
> tego specjalu - zoltego sera dojrzewajacego (na smierc
zapominialam jak sie
> ten wynalazek nazywa), z ktorego, gdy jest dostatecznie
dojrzaly wychodza
> takie male biale robaczki. Brrrr.

Ser "robaczkowy" to specjalność z Sardynii - zakazany w
pozostałej części włoch, nie znajdziesz go w handlu z
powodów norm higienicznych - Sardeńczycy
(Sardagnoli-czyt.Sardanioli) przemycają go z wyspy na
półwysep i czasami można "poufnie" go dostać. Szczelnie
zawinięty w woreczek PCV aby nie powyłaziły "rodzynki".
Widziałem jak go jedzą, i popijają ostrą wódką, która ma
znieczulić efekt poruszania się robaczków w przełyku. No
cóż jest to na pewno ewenement w kuchni włoskiej (?).
Spotkałem się z jego nazwą "pecorino sardo con vermi"
(czyli po naszemu około "ser oczwy z robakami"). Nie jadłem
więc nie mogę opisać efektów specjalnych ale na twarzach
osób jedzących był taki podniesiony nastrój jakby jedli kto
wie co.

> Ale apropos sera - gorgonzole mozna przy
> odrobinie szescia wytropic w duzych supermarketach - ale
generalnie sos 4
> sery jeszcze mi nigdy w Polsce dobrze nie wyszedl.

Ja także popełniałem na początku błędy i wychodziły mi
"krupki" albo ser się warzył. Potem robiłem to tak: mała
patelnia, 1-2 łyżek masła, rozpuścić i po kolei sery i co
bardzo WAZNE, nie dopuścić do zagotowania się serów na
patelni - jak się zagotują to się wszystko zważy i do
wyrzucenia. Warto dodać trochę śmietany. Jak tylko dokopię
się do oryginału to go umieszczę w Serwisie Makaron.

Ryszard
---
[http://www.makaron.pl]
[Jedyny Polski Serwis Makaronowy]




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak To zrobić
Nalewki ....
Parzenie herbaty
Sos "Bearnaise"
Karpatka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »