Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.us
.edu.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gnocchi verdi
Date: 19 Apr 2000 19:37:11 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 35
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <007e01bfaa25$79f0cf80$dd0ba0d4@tea>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27210
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: b...@t...pl <b...@t...pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 19 kwietnia 2000 12:23
Subject: Odp: gnocchi verdi
>Osobiście bardzo lubię wszelkie odmiany kluseczek gnocchi
>od tych zielonych (chyba "al forno=z piekarnika") do tych z
>sosem "ragu" czy "cztery sery". Myślę, że najbardziej
>apetyczne są moim zdaniem 4 sery ale nie wiem jak poszukać
>sera gorgonzola ?
>Zauważyłem ponadto, że włoszki w chwili gotowania kluseczek
>gnocchi przed ich odcedzeniem (w chwili kiedy wypłyną na
>wierzch) przelewają je zimną wodą, żeby zachowały swoją
>stała formę i się nie sklepiały.
>Pozdrowienia - Ryszard
O tak, sos z 4 serami jest rewelacyjny - ja najbardziej lubie go z penne
rigate - wlewa sie wtedy lekko i apetycznie do srodka rurek - a do tego
posiekana natka lub trybulka. Uwielbiam tez maczne gnocchi z szalwia i
polane maslem oraz gnocchi z gestym sosem pomidorowym, gnocchi alla romana
tez nie do pogardzenia. No i masz, wyszlo ze mnie cale uwielbieie dla kuchni
wloskiej - wszystko mi tam smakuje - no może mialabym opory przed zjedzeniem
tego specjalu - zoltego sera dojrzewajacego (na smierc zapominialam jak sie
ten wynalazek nazywa), z ktorego, gdy jest dostatecznie dojrzaly wychodza
takie male biale robaczki. Brrrr. Ale apropos sera - gorgonzole mozna przy
odrobinie szescia wytropic w duzych supermarketach - ale generalnie sos 4
sery jeszcze mi nigdy w Polsce dobrze nie wyszedl. Sposob na gnocchi z zimna
woda wydaje sie bardzo rozsadny, zwlaszcza , ze szpinakowe mają bardzo
delikatna konsystencje i trudno sie je przeklada z garnka do foremki.
Natomiast nigdy jeszcze mi sie nie skleily.
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|