Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gorzka cykoria

Grupy

Szukaj w grupach

 

gorzka cykoria

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-11-17 17:20:00

Temat: gorzka cykoria
Od: "Neopsorka" <p...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
W tyn roku w ramach edukacji pociech zasiałam w ogródku radicchio
(przynajmniej tak mi się wydaje). Zebralam ostatnie główki i nie bardzo wiem
co zrobić, bo na surowo jest piekielnie gorzka. Czy da się coś z tym zrobić
, czy już tylko na wyrzucenie?
Pozdrawiam wszystkich, Aga



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-11-18 10:40:53

Temat: Re: gorzka cykoria
Od: "Tess" <c...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Neopsorka wrote:
> Witam
> W tyn roku w ramach edukacji pociech zasiałam w ogródku radicchio
> (przynajmniej tak mi się wydaje). Zebralam ostatnie główki i nie
> bardzo wiem co zrobić, bo na surowo jest piekielnie gorzka. Czy da
> się coś z tym zrobić , czy już tylko na wyrzucenie?
> Pozdrawiam wszystkich, Aga


Cykoria zawsze będzie gorzkawa nawet po ugotowaniu, choć obróbka termiczna
zdecydowanie zmniejsza goryczkę. Ostatnio robiłam cykorię w pomidorach (do
pieczonej ryby w ziołach i pieczonych ziemniaczków) i wyszła bardzo nieźle:

40 dag cykorii
3 ząbki czosnku
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
sól,
przyprawa chilli
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
(Ja do oryginalnego przepisu dodałam jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego,
odrobinę cukru i bazylię, o tej porze roku lepiej też użyć pomidorów
mrożonych)

Cykorię oczyścić z uszkodzonych listków, przyciąć lekko głąbiki, umyć,
osączyć, włożyć do rondla, oprószyć solą, skropić wrzącą wodą, przykryć.
Gotować na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodać drobno posiekany
czosnek, a następnie umyte, obrane ze skórki i pokrajane pomidory. Oprószyć
chilli, ugotować. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić jeszcze solą i
chilli. Wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać na gorąco lub na
zimno do potraw, zwłaszcza z jajek i ryb


--
pozdrawiam
Tess


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-11-18 17:16:46

Temat: Re: gorzka cykoria
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Neopsorka wrote:
> Witam
> W tyn roku w ramach edukacji pociech zasiałam w ogródku radicchio
> (przynajmniej tak mi się wydaje). Zebralam ostatnie główki i nie bardzo wiem
> co zrobić, bo na surowo jest piekielnie gorzka. Czy da się coś z tym zrobić
> , czy już tylko na wyrzucenie?
> Pozdrawiam wszystkich, Aga
>
>
>

Ja robie tak:
Jeden plasterek boczku kroje na drobne kawalki i wysmazam na patelni, az
pokaze sie tluszcz. Glowki radicchio przekrawam wzdluz, i przekrojona
strona na dol klade na patelnie. Smaze do momentu, az plaska strona sie
przybrazowi. jesli glowki sa wieksze, niz piesc dziecka, przykrywam,
zeby sie przegotowaly do srodka. Troche pieprzu na wierzch i juz.
Swietne jako przystawka do miesa.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

goraca czekolada
Tatarská omáčka
Pojemniki z tworzyw do transportu - jakie?
Pojednania Wisły i Cracovii przy duszonym sandaczu
zmywarka z funkcją 1/2 załadunku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »