Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Tess" <c...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gorzka cykoria
Date: Sun, 18 Nov 2007 11:40:53 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <fhp4pl$mp5$1@inews.gazeta.pl>
References: <fhovdb$mik$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ps026.lama.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1195382389 23333 91.142.204.84 (18 Nov 2007 10:39:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Nov 2007 10:39:49 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: agreszka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:305796
Ukryj nagłówki
Neopsorka wrote:
> Witam
> W tyn roku w ramach edukacji pociech zasiałam w ogródku radicchio
> (przynajmniej tak mi się wydaje). Zebralam ostatnie główki i nie
> bardzo wiem co zrobić, bo na surowo jest piekielnie gorzka. Czy da
> się coś z tym zrobić , czy już tylko na wyrzucenie?
> Pozdrawiam wszystkich, Aga
Cykoria zawsze będzie gorzkawa nawet po ugotowaniu, choć obróbka termiczna
zdecydowanie zmniejsza goryczkę. Ostatnio robiłam cykorię w pomidorach (do
pieczonej ryby w ziołach i pieczonych ziemniaczków) i wyszła bardzo nieźle:
40 dag cykorii
3 ząbki czosnku
20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
sól,
przyprawa chilli
4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
(Ja do oryginalnego przepisu dodałam jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego,
odrobinę cukru i bazylię, o tej porze roku lepiej też użyć pomidorów
mrożonych)
Cykorię oczyścić z uszkodzonych listków, przyciąć lekko głąbiki, umyć,
osączyć, włożyć do rondla, oprószyć solą, skropić wrzącą wodą, przykryć.
Gotować na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodać drobno posiekany
czosnek, a następnie umyte, obrane ze skórki i pokrajane pomidory. Oprószyć
chilli, ugotować. Sprawdzić smak i ewentualnie przyprawić jeszcze solą i
chilli. Wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać na gorąco lub na
zimno do potraw, zwłaszcza z jajek i ryb
--
pozdrawiam
Tess
|