| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-17 10:58:55
Temat: grillowanie u wegetarianmam rpoblem,bo oto zainaugurowano w towarzystwie sezon grillowy,a ja od 8
misiecy miesa nie tykam.wczoraj wzrucilam cammemberta w folii na grilla,ale
jakos nie zalilo mnie to z nog.co proponujecie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-17 11:47:14
Temat: Re: grillowanie u wegetarianJacek:
> mam rpoblem,bo oto zainaugurowano w towarzystwie sezon grillowy,a ja od 8
> misiecy miesa nie tykam.wczoraj wzrucilam cammemberta w folii na grilla,ale
> jakos nie zalilo mnie to z nog.co proponujecie?
Szaszłyki wege, pomysły na składniki podawałam w wątku o szaszłykach.
Bakłażany, cukinie - posmarowane oliwą i przyprawami.
Czosnek pieczony w folii.
Jabłka w folii (ściąć górę, wydrążyć gniazdo i włożyć tam miód, rodzynki,
cynamon albo np. konfiturę/dżem z owoców leśnych).
Banany pieczone w skórce.
Grzanki, po upieczeniu rozetrzeć na nich czosnek i utytłać w oliwie.
Albo posmarować masełkiem czosnkowym. Albo pod koniec pieczenia
położyć plaster żółtego sera.
Ser feta zapiekany z pomidorami, oliwa i bazylia. Też w folii.
Ziemniaki pieczone w skórce w folii, do nich masło albo dip
jogurtowo-ziołowy.
Może coś jeszcze mi się przypomni, to dopiszę :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 11:51:27
Temat: Re: grillowanie u wegetarianUżytkownik Ewa Dacko napisał:
> Szaszłyki wege, pomysły na składniki podawałam w wątku o szaszłykach.
> Bakłażany, cukinie - posmarowane oliwą i przyprawami.
> Czosnek pieczony w folii.
> Jabłka w folii (ściąć górę, wydrążyć gniazdo i włożyć tam miód, rodzynki,
> cynamon albo np. konfiturę/dżem z owoców leśnych).
> Banany pieczone w skórce.
> Grzanki, po upieczeniu rozetrzeć na nich czosnek i utytłać w oliwie.
> Albo posmarować masełkiem czosnkowym. Albo pod koniec pieczenia
> położyć plaster żółtego sera.
> Ser feta zapiekany z pomidorami, oliwa i bazylia. Też w folii.
> Ziemniaki pieczone w skórce w folii, do nich masło albo dip
> jogurtowo-ziołowy.
>
> Może coś jeszcze mi się przypomni, to dopiszę :)
>
> Evva
>
Przepraszam, ale mam pytanie: nigdy nie rozumialem - po co ta folia? To
nie lepiej juz wtedy do piekarnika wrzucic? Albo grill, albo zawijanie
jedzenia w folie (imvho oczywiscie).
D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 11:59:56
Temat: Re: grillowanie u wegetarianDocktor:
> Przepraszam, ale mam pytanie: nigdy nie rozumialem - po co ta folia? To
> nie lepiej juz wtedy do piekarnika wrzucic? Albo grill, albo zawijanie
> jedzenia w folie (imvho oczywiscie).
Po pierwsze, w folii wychodzi delikatniejsze, mniej przesuszone,
nie ma szans się spalić czy osmolić - zwłaszcza, jeśli się piecze
coś, co nie zawiera tłuszczu. Chyba zresztą zdrowiej?
Po drugie, wszystko, co się robi na grillu, można by do piekarnika
wrzucić, ale wydawało mi się, że chodzi o tę, hmm, otoczkę, czyli
grillowanie w towarzystwie, na dworze, często w (pół)prymitywnych
warunkach, siedzenie na trawie etc. I że pytanie dotyczyło tego, co
wegetarianin może położyć na ruszcie przy okazji imprezy z grillem -
- bo wiadomo, że kiełbasy czy karkówki nie będzie chciał.
Pozdrawiam :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 12:35:26
Temat: Re: grillowanie u wegetarian
> mam rpoblem,bo oto zainaugurowano w towarzystwie sezon grillowy,a ja od 8
> misiecy miesa nie tykam.wczoraj wzrucilam cammemberta w folii na
grilla,ale
> jakos nie zalilo mnie to z nog.co proponujecie?
znalezione w sieci...
Nadziewana papryka
s k ł a d n i k i :
. 3 duże zielone papryki, przecięte na pół i oczyszczone
. 1 i 1/2 filiżanki grzanek
. 3/4 filiżanki startego sera mozzarella
. 3/4 filiżanki pokrojonych pomidorów
. 1/3 filiżanki gorącej wody
. 2 łyżki drobno pokrojonych oliwek
. 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
. 2 łyżki rozpuszczonego masła
. 1/2 pęczka świeżej bazyli i oregano
. 1 roztarty ząbek czosnku
. sól
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz papryki. Napełnić mieszanką
połówki papryk Każdą paprykę położyć na kawałku folii i owinąć nią spód
papryki tak, aby wierzch pozostał otwarty, a folia zawijała się wokół
brzegów papryki. Grillować na średnim żarze od 20 do 30 minut, aż papryka
bedzie miękka. (Po 15-20 minutach grilowania przykryć wierzch papryk folią
tak, by przez ostatnie 10 minut pieczenia papryki były całe zaiwnięte
folią.)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 16:29:53
Temat: Re: grillowanie u wegetarian
Użytkownik "Jacek" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c5r2m4$r23$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam rpoblem,bo oto zainaugurowano w towarzystwie sezon grillowy,a ja od 8
> misiecy miesa nie tykam.wczoraj wzrucilam cammemberta w folii na
grilla,ale
> jakos nie zalilo mnie to z nog.co proponujecie?
>
>
cześć ! jeśli jadasz sery to kilka propozycji jest :
pomidory z fetą, pieczywo serowo-czosnkowe,
szaszłyk z chleba i sera, krokiety z fasoli, pieczarki w marynacie ziołowej,
bakłażany w ziołach. czosnek pieczony w folii
Niestety naprawdę to tylko dodatki do pieczonych mięs
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 16:50:44
Temat: Re: grillowanie u wegetarianAleksander Kłosiewicz:
> cześć ! jeśli jadasz sery to kilka propozycji jest :
> pomidory z fetą, pieczywo serowo-czosnkowe,
> szaszłyk z chleba i sera, krokiety z fasoli, pieczarki w marynacie ziołowej,
> bakłażany w ziołach. czosnek pieczony w folii
> Niestety naprawdę to tylko dodatki do pieczonych mięs
A tam, ja nie jestem wege i nie zamierzam tu świętych wojen toczyć
broń Boże, ale wcale nie uważam, żeby pieczone warzywa czy ser nie nadawały
się na samodzielne danie :)
Proponuję jeszcze zajrzeć tu: http://puszkkka.spinacz.pl/
- w wyszukiwarce wybrać rodzaj diety (z camemberta wnoszę, że
co najmniej lakto-wege) i "poza domem". Dużo różnych smakowitych
propozycji i przepisów.
Pozdrawiam :)
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 17:09:26
Temat: Re: grillowanie u wegetarian
"Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> wrote in message
news:c5rm1f$5j0$1@as1-91.starogard.dialup.inetia.pl.
..
> cześć ! jeśli jadasz sery to kilka propozycji jest :
> pomidory z fetą, pieczywo serowo-czosnkowe,
> szaszłyk z chleba i sera, krokiety z fasoli, pieczarki w marynacie
ziołowej,
> bakłażany w ziołach. czosnek pieczony w folii
> Niestety naprawdę to tylko dodatki do pieczonych mięs
> pozdr.Alex
krokiety z fasoli hm poprosze o przepis ?
pozdrawiam arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 17:10:25
Temat: Re: grillowanie u wegetarian
Ewa Dacko wrote:
> Docktor:
>
>> Przepraszam, ale mam pytanie: nigdy nie rozumialem - po co ta folia?
>> To nie lepiej juz wtedy do piekarnika wrzucic? Albo grill, albo
>> zawijanie jedzenia w folie (imvho oczywiscie).
>
>
> Po pierwsze, w folii wychodzi delikatniejsze, mniej przesuszone,
> nie ma szans się spalić czy osmolić - zwłaszcza, jeśli się piecze
> coś, co nie zawiera tłuszczu. Chyba zresztą zdrowiej?
>
> Po drugie, wszystko, co się robi na grillu, można by do piekarnika
> wrzucić, ale wydawało mi się, że chodzi o tę, hmm, otoczkę, czyli
> grillowanie w towarzystwie, na dworze, często w (pół)prymitywnych
> warunkach, siedzenie na trawie etc.
Choc bynajmniej nie jestem wegetarianinem, to wrecz uwielbiam rozmaite
warzywa i owoce z grilla - sporo propozycji juz padlo w tym watku. Sam
robie najczesciej cukinie w plastrach (zamoczone przez kilka minut w
mieszaninie oliwy, czosnku, soli i pieprzu) i grzyby, posypane pod
kapelusz odrobina soli i tartego parmezanu. No i jeszcze papryka, slodka
kukurydza, itd.
Moj plan na ten weekend: wyprobowac kilka podobnych przepisow na
"pakunki" zrobione z dwu plastrow baklazana, w srodku plasterek swiezej
mozzarelli, pomidora, listek bazylii. Sfotografuje i opisze w ciagu
kilku dni...
Jesli chodzi o kontrowersje: zawijac w folie, czy nie -- staje po
stronie Docktora. Nie zawijac! Nie powinno sie izolowac miesa czy warzyw
od ognia - bo to przestaje byc grill jako metoda przyrzadzania
pozywienia.
Czasami przykrywam pieczone mieso aluminiowa tacka od gory, zeby nie
wysychalo, czasami drobniejsze rzeczy klade na kratce grilla na akrusiku
folii (zeby nie powpadaly, ale zeby wciaz doswiadczaly goraca i aromatu
od rozpalonych wegli). Niczego, rowniez ziemniakow i kukurydzy - nie
zawijam w folie.
Pozdr., Zb.
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-17 22:04:09
Temat: Re: grillowanie u wegetarianUżytkownik Ewa Dacko napisał:
>
> Po pierwsze, w folii wychodzi delikatniejsze, mniej przesuszone,
> nie ma szans się spalić czy osmolić - zwłaszcza, jeśli się piecze
> coś, co nie zawiera tłuszczu. Chyba zresztą zdrowiej?
>
> Po drugie, wszystko, co się robi na grillu, można by do piekarnika
> wrzucić, ale wydawało mi się, że chodzi o tę, hmm, otoczkę, czyli
> grillowanie w towarzystwie, na dworze, często w (pół)prymitywnych
> warunkach, siedzenie na trawie etc. I że pytanie dotyczyło tego, co
> wegetarianin może położyć na ruszcie przy okazji imprezy z grillem -
> - bo wiadomo, że kiełbasy czy karkówki nie będzie chciał.
>
> Pozdrawiam :)
>
> Evva
>
>
Element towarzyski - zgoda. Reszta - brak zgody! Wlasnie to
przypieczenie nad zarem, czasem lekkie osmalenie czy podwedzenie
decyduje o charakterze potraw przygotowywanych na grillu. Jak zawiniesz
w folie, to wyjdzie jak z piekarnika... albo (brrrrrr..) mikrofalowki.
Ale o gustach sie, jak wiadomo, nie dyskutuje...
D. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |