« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-13 19:19:20
Temat: grzaniec Violina spotkaniu w Poznaniu Viola podala przepis na grzane wino.
wlasnie zrobilam i musze pochwalic ze jest rewelacyjne.
jako ze przepis podawany na drodze usta-ucho zrobilam tak jak zapamietalam.
1/2 butelki wina czerwonego polwytrawnego
czubata lyżka stolowa miodu (dalam gryczany)
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 cytryny w plastrach
6 gozdzikow
1/2 lyzeczki cukru waniliowego
mocno zagrzalam-ale nie doprowadzac do wrzenia.
a teraz sie delektuje. niebo w gebie-jak to mowia...
Mechcia
Jadera prosze o konsultacje z Viola i wprowadzenie niezbednych zmian:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-14 06:41:21
Temat: Re: grzaniec Violitez tak robie - wieczorem siadamy z zona przy kominku i saczymy ten wspanialy
napoj - polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 09:39:08
Temat: Re: grzaniec Violi
Użytkownik MechaGodzilla <m...@n...pl.NOSPAM> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9srrof$jvp$...@n...tpi.pl...
> na spotkaniu w Poznaniu Viola podala przepis na grzane wino.
> wlasnie zrobilam i musze pochwalic ze jest rewelacyjne.
> jako ze przepis podawany na drodze usta-ucho zrobilam tak jak
zapamietalam.
>
Mechcia, to jak będziesz miała ochotę na wariację, spróbuj mojego przepisu,
robimy zawsze na jesieni, jest bardzo aromatyczny:
3/4 litra słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego)
1/2 litra janego piwa
30 ml dobrego rumu
laska wanili
kilka goździków
Wino z piwem, goździkami i wanilią (można ją zastąpić cukrem waniliowym z
prawdziwą wanilią) podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy rum...
i to w zasadzie wszystko.
Wychodzi pachnący grzaniec o intensywnym smaku. Jeśli ktoś lubi mocne
wrażenia, to może dodać odrobinę więcej rumu.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 10:32:48
Temat: Odp: grzaniec Violi
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9ste6k$d7n$1@news.tpi.pl...
>
Mechcia, to jak będziesz miała ochotę na wariację, spróbuj mojego przepisu,
> robimy zawsze na jesieni, jest bardzo aromatyczny:
>
> 3/4 litra słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego)
> 1/2 litra janego piwa
> 30 ml dobrego rumu
> laska wanili
> kilka goździków
> Wino z piwem, goździkami i wanilią (można ją zastąpić cukrem waniliowym z
> prawdziwą wanilią) podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy
rum...
> i to w zasadzie wszystko.
> Wychodzi pachnący grzaniec o intensywnym smaku. Jeśli ktoś lubi mocne
> wrażenia, to może dodać odrobinę więcej rumu.
>
> Pozdrawiam
> Wkn
jak zakupie rum to sprobuje:)))
pozdrawiam
Mechcia
calkiem juz chora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 11:19:37
Temat: Re: grzaniec VioliUżytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9srrof$jvp$1@news.tpi.pl...
> Jadera prosze o konsultacje z Viola i wprowadzenie niezbednych zmian:)
Bez konsultacji moge potwierdzic. Dodam od siebie, ze zamiast cynamonu mozna
uzyc galki muszkatalowej albo imbiru jak kto lubi ostrzejsze a zamiast 1/2
butelki wina mozna uzyc calej :)
Jader
p.s. A jak porowa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 11:25:50
Temat: Re: grzaniec Violi
Użytkownik MechaGodzilla <m...@n...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sth77$i27$...@z...man.szczecin.pl...
>
>
> jak zakupie rum to sprobuje:)))
>
tylko zakup dobry rum, bo te żółte wyglądające jak tania wóda i kosztujące
niewiele są błeeeeeee.
Wkn lubiąca Bacardi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 11:31:12
Temat: Re: grzaniec VioliWkn <w...@w...pl> wrote:
[mniam]
> Wychodzi pachnący grzaniec o intensywnym smaku. Jeśli ktoś lubi mocne
> wrażenia, to może dodać odrobinę więcej rumu.
A ja z grzańców najbardziej lubię grzany miód z korzeniami, mniamm. Można
(już po zagrzaniu) na chwilę wrzucić plasterek cytryny dla aromatu, potem
trzeba wyjąć, bo inaczej kwaśne się robi. Do tego piernik -- pycha!
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 12:21:43
Temat: Odp: grzaniec Violi
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9stkem$sst$1@news.tpi.pl...
> >
> tylko zakup dobry rum, bo te żółte wyglądające jak tania wóda i kosztujące
> niewiele są błeeeeeee.
>
> Wkn lubiąca Bacardi :-)
jak juz ku[uje alkohol to staram sie zeby byl markowy
Mechcia
dlatego tak rzadko kupuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 12:23:13
Temat: Odp: grzaniec Violi
Użytkownik "Jader" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9stk0l$i32$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
> news:9srrof$jvp$1@news.tpi.pl...
>
> > Jadera prosze o konsultacje z Viola i wprowadzenie niezbednych zmian:)
>
> Bez konsultacji moge potwierdzic. Dodam od siebie, ze zamiast cynamonu
mozna
> uzyc galki muszkatalowej albo imbiru jak kto lubi ostrzejsze a zamiast 1/2
> butelki wina mozna uzyc calej :)
>
> Jader
>
> p.s. A jak porowa
no to ja dzis te nastepnre 1/2 wykoncze bom sie naprawde rozchorowala
a porowa bedzie w sobote-obiecalam dla gosci:)
a dlugo trza ja gotowac bo mi umknelo z pamieci:)???
pozdrawiam
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 12:27:29
Temat: Re: grzaniec Violi
> > Jadera prosze o konsultacje z Viola i wprowadzenie niezbednych zmian:)
>
> Bez konsultacji moge potwierdzic. Dodam od siebie, ze zamiast cynamonu mozna
> uzyc galki muszkatalowej albo imbiru jak kto lubi ostrzejsze a zamiast 1/2
> butelki wina mozna uzyc calej :)
no to może taką receptę* (na 20 osób lub 4 studentów):
skrzynka jabcoka j23. Litr bimbru, 60kW przynajmniej, garść goździków,
parę lasek cynamonu, ewentualnie imbir (ale kto miał to za komuny) do
gara i zagotować pod przykryciem. Jak zacznie wrzeć podnieść pokrywę
zapalić opary. Jak przestanie się palić na żółto, szybko pokrywą zakryć.
Dolać dwie butelki dobrego rumu. Trochę pogotować. Pić.
Waldek
* od dziś będę stosował przepis i receptę wymiennie. Sprawdziłem w
słowniku języka polskiego (3 tomowym) i recepta (kulinarna) jako
prawidłowe wyrażenie.
UFF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |