Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: herbata pu-erh [nie tylko]
Date: Thu, 11 Sep 2003 10:50:32 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: p...@p...onet.pl@host-ip146-240.crowley.pl
Message-ID: <bjpd0n$5jn$1@news.onet.pl>
References: <bjkun3$3r7$2@inews.gazeta.pl> <bjl3tu$oh3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bjmdra$j3t$1@inews.gazeta.pl> <b...@s...re>
<bjna2d$90r$1@news.onet.pl> <1...@4...com>
<4...@j...jasien.net>
<bjo7ca$etk$1@inews.gazeta.pl> <bjpatv$ilu$3@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip146-240.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1063270231 5751 62.111.240.146 (11 Sep 2003 08:50:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Sep 2003 08:50:31 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:22705
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Hafsa" <h...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjpatv$ilu$3@inews.gazeta.pl...
zas wyprobowałam tez cynamonowa Ahmed Tea i tez jest
> niezla.Hafsa-smakoszka dobrych napojow
Spróbuj kiedyś sama sobie zaparzyć herbatę cynamonową.
Najlepszym IMHO podkładem jest klasyczny Assam, Ahmad Tea właśnie (tylko nie
w expresówkach na Boga), Yunnan podśmiarduje mi zielskiem, ale to moje
osobiste uprzedzenia do tego gatunku zapewne.
Do suchego, najlepiej ciepłego czajniczka wsyp 2 pełne łyżeczki listków i
1/2 łyżeczki cynamonu, zalej wrzątkiem.
Po 5 minutach odlej przez sitko do większego czajniczka i w miarę
konieczności uzupełnij wrzątkiem (można nie rozcieńczać), jest doskonała z
mlekiem, moim zdaniem lepsza od niego niż Eanglisch Brekfast
Można ją jeszcze wzbogacić wrzucając 2-4 goździki i 1/4 łyżeczki kardamonu -
jest jeszcze doskonalsza .
Po dodaniu do niej mleka (może być skondensowane, lub słodka śmietanka) mamy
coś w rodzaju herbaty "arabskiej" - nie wiem czy słodzisz, ale mnie korci
ostatnio, żeby zrobić karmelu i jeszcze to tam wrzucić dla smaku.
Jeśli bez mleka, można dać też trochę imbiru.
Żaden kupny gotowiec się nie umywa, chociaż sama nie gardzę na co dzień. :-)
Sowa
|