« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-01 17:57:39
Temat: jaja w innej wersji...Hej smakosze!
Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
1 ugotować na miękko
2 na twardo
3 jajecznicę
4 wrzucić w ciasto/sałatkę
5 sadzone
6 omlet
7 w koszulkach ?
Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
Macie pomysł?
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-01 18:16:03
Temat: Re: jaja w innej wersji...Dnia Thu, 1 Dec 2005 18:57:39 +0100, król doniósł swoim poddanym iż marta
napisał(a):
Witam to ja może inaczej:
> Hej smakosze!
>
> Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
> 1 ugotować na miękko
> 2 na twardo
> 3 jajecznicę
/.../
no właśnie JAJECZNICĘ:
1. z grzybami, cebulką jakimś mięsem
2. z pomidorami
3. ze szczypiorkiem, boczkiem wędzonym,
4. ze szczypiorkiem i cebulką posypana serem żółtym
5. mieszać dowolnie punkty 1,2,3,4,5 jeden z drugim wszystkie naraz
wymieszane to chyba będzie za mdłe ;-)
Acha no zapomniełm jeszcze zdażyło mi się jesć coś jak kotelt duży czy
klops ( z miesa mielonego ) pieczony a w środku jajko na twardo ;-)
Ech głodny się zrobiłem idę jeść... pozdro Mr.BLUE
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-01 18:24:55
Temat: Re: jaja w innej wersji...marta <m...@w...pl> wrote:
> Hej smakosze!
>
> Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
> 1 ugotować na miękko
> 2 na twardo
> 3 jajecznicę
> 4 wrzucić w ciasto/sałatkę
> 5 sadzone
> 6 omlet
> 7 w koszulkach ?
>
> Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
> Macie pomysł?
>
> Pozdrawiam,
> Marta
faszerowane?
M.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-01 18:35:22
Temat: Re: jaja w innej wersji...marta wrote:
> Hej smakosze!
>
> Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
> 1 ugotować na miękko
> 2 na twardo
> 3 jajecznicę
> 4 wrzucić w ciasto/sałatkę
> 5 sadzone
> 6 omlet
> 7 w koszulkach ?
>
> Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
> Macie pomysł?
>
> Pozdrawiam,
> Marta
>
>
Jajka faszerowane
Jajka nadziewane
kotlety z siekanych jajek
Jajka w szklance
Jajka zapiekane w sosie beszamelowym
Jajka zapiekane z warzywami
Quiche
Mleczko (flan)
Krem do tortu
biszkopt
Bezy
Mus cytrynowy
itd itp
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-01 18:36:48
Temat: Re: jaja w innej wersji...marta wrote:
> Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
> Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
> Macie pomysł?
No i najtrudniejesze danie z jaj - suflet.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-01 19:01:07
Temat: Re: jaja w innej wersji..."marta" <m...@w...pl> wrote in message
news:dmndk1$meh$1@nemesis.news.tpi.pl...
> 1 ugotować na miękko
> 2 na twardo
> 3 jajecznicę
> 4 wrzucić w ciasto/sałatkę
> 5 sadzone
> 6 omlet
> 7 w koszulkach ?
>
> Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
> Macie pomysł?
faszerowane (np. "po diabelsku")
kogiel-mogiel
"eggs benedict"
jajka "wolowe oczy" (na grzankach)
nadziac jajkami (calymi) duzego klopsa (albo zrobic male klopsiki z calym jajkiem w
srodku)
usmazyc jajecznice z kielbaska chorizo
et cetera
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-01 19:23:19
Temat: Re: jaja w innej wersji...On Thu, 1 Dec 2005 18:57:39 +0100, "marta" <m...@w...pl>
wrote:
>Hej smakosze!
>
>Co można zrobić z jaj jeszcze innego niż:
>1 ugotować na miękko
>2 na twardo
>3 jajecznicę
>4 wrzucić w ciasto/sałatkę
>5 sadzone
>6 omlet
>7 w koszulkach ?
>
>Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
>Macie pomysł?
>
>Pozdrawiam,
>Marta
>
zdecydowanie kogiel - mogiel
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-01 19:23:22
Temat: Re: jaja w innej wersji...
Faszerowane:
6 jaj ugotować na twardo - ostudzić - przekroić na połówki - wydrążyć
żółtka -
żółtka ugnieść (widelcem)- dodać pęczek posiekanego szczypiorku, majonez i
wcześniej uduszone i drobno pokrojone pieczarki (ale nie na miazgę), sól i
pieprz - ponakładać farsz w połówki białek (dużo farszu) -do lodówki na 2
godzinki i szamać :)
Są smaczne!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-01 19:40:36
Temat: Re: jaja w innej wersji...Świadomie, albo i nie Mr.BLUE napisał(a):
> no właśnie JAJECZNICĘ:
> 1. z grzybami, cebulką jakimś mięsem
> 2. z pomidorami
> 3. ze szczypiorkiem, boczkiem wędzonym,
> 4. ze szczypiorkiem i cebulką posypana serem żółtym
> 5. mieszać dowolnie punkty 1,2,3,4,5 jeden z drugim wszystkie naraz
> wymieszane to chyba będzie za mdłe ;-)
Nie za mdłe... wcale :)
Kawałek mortadeli
dwie papryki (czerwona i zielona lub żółta)
kilka pieczarek
cebula
dwa pomidory bez skórki
Wszystko poddusić ale nie za mocno, papryka musi być "aldente",
sosik z warzyw też musi jeszcze być, dodać kilka jaj i podsmażyć
Smacznego!
I oczywiście nikt nie wspomniał o ajerkoniaku, w nim jaja są najlepsze
:)
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-01 20:02:55
Temat: Re: jaja w innej wersji...Użytkownik "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> napisał w wiadomości
news:TLHjf.7149$AB2.134@trnddc08...
> "marta" <m...@w...pl> wrote in message
> news:dmndk1$meh$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> 1 ugotować na miękko
>> 2 na twardo
>> 3 jajecznicę
>> 4 wrzucić w ciasto/sałatkę
>> 5 sadzone
>> 6 omlet
>> 7 w koszulkach ?
>>
>> Już wszystkie w/w pozycje przerobiłam, umiem i chcę coś nowego :)
>> Macie pomysł?
>
> faszerowane (np. "po diabelsku")
Przepis / link można prosić (nie na faszerowane ogólnie, tylko na wersję z
ogoniastym)??
Moje google wyszykuje tylko jaja po diabelsku będące jajecznicą na
pomidorach z serem. :(
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |