| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-01 13:30:49
Temat: nietypowy Sylwester - menu
w tym roku Sylwestra będę spędzać w bardzo nietypowych warunkach i o ile
samo miejsce i pomysł jest rewelacyjne - tak stworzenie jakiegoś sensownego
menu pasującego do klimatu już nie jest takie łatwe...
dlatego proszę Was o pomoc...
otóż Sylwestra będę spędzać w pięknej drewnianej chatce położonej w górach -
jednak mankamentem tej chatki jest brak ... prądu i wody
jest w niej za to wielki kominek i piecyk węglowy, na którym można sobie
ugotować wodę na herbatę
wstępny plan jest taki, aby wszystko co potrzebne do jedzenia przygotować
wcześniej i przywieść z domu
myśleliśmy aby w 'menu' był chleb ze smalcem i ogórki :-)
na pewno będą jakieś wędliny
ale co jeszcze?
można by wykorzystać jakoś kominek - ale czy ktoś piekł np. kiełbaski w
kominku?
bo z racji, że to jedne źródło ogrzewania - pewnie ogień będzie w nim zbyt
duży aby upiec ziemniaki?
na pewno fajnie będzie zjeść coś ciepłego wieczorem....
czytałam, że w kominku można przygotować cos takiego jak "prażone" (ew.
"prażonki") - taka jednogarnkowa potrawa przygotowywana m.in. w kominku...
ale myślę, że ogień będzie zbyt duży no i na pewno nikomu nie będzie się
chciało w tę noc bawić w kucharzenie i pilnowanie aby cała zawartość nie
uległa zwęgleniu....
impreza planowana jest na około 15-20 osób i miesiąc wcześniej to aż nadto
aby zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki :-)
Zainspirujcie mnie proszę :-)
Jini :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-01 13:48:38
Temat: Re: nietypowy Sylwester - menuUżytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał
> na pewno fajnie będzie zjeć co ciepłego wieczorem....
Bigos (leczo, gulasz, duszone żeberka, itp.) + żeliwny kociołek lub jakiś
inny gar, który się nie rozpuści w kominku.
A może da się taki kociołek zawiesić nad ogniem?
Kiełbaski pieczone w kominku? Przynajmniej jedna warszawska knajpa ma to w
menu a i sporo kuligów organizowanych w górach kończy się taką kiełbaską.
Ziemniaki? Co za problem ułożyć je na skraju żaru?
Grzane wino czy piwo podgrzejecie na piecyku. Chociaż jeśli ten piecyk to
zwykła "koza" to wcześniej sprawdźcie dokładnie system kominowy. Wietrzenie
chaty to nic ciekawego w zimie - wiem bo przeżyłem już kiedyś takiego
sylwestra a i parę dni wcześniej i po głównej imprezie. Woda w studni albo
ze śniegu, światło to świeczki, prądu brak, kibelek parę metrów od chaty. A
wszystko to w śniegu po szyję...
Większy problem upatrywałbym w liczbie osób lub braku jednej konkretnej
osoby opiekującej się "kuchnią" i mogącym powstać chaosie podczas serwowania
dań z kominka, chociaż jak trochę dacie w gaz, to powinno być i wesoło i
smacznie ;)
A może po prostu da się rozpalić ognisko na zewnątrz...?!
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-01 14:49:25
Temat: Re: nietypowy Sylwester - menu
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dmmu01$qn3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> w tym roku Sylwestra będę spędzać w bardzo nietypowych warunkach i o ile
> samo miejsce i pomysł jest rewelacyjne - tak stworzenie jakiegoś
> sensownego menu pasującego do klimatu już nie jest takie łatwe...
> dlatego proszę Was o pomoc...
Ziemniaki z żaru - umyć wcześniej, później zawinąć w folię aluminiową, w
żarze powinny poleżec około pól godziny.
Do tego masełka - ziołowe, czosnkowe lub jakieś inne. Albo może ser bialy ze
śmietaną i czosnkiem i innymi przyprawami.
Mniam :-)
Pzdr
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-02 07:58:53
Temat: Re: nietypowy Sylwester - menu napisałaś że jest piecyk węglowy do podgrzania wody, a więc na nim równierz
można podgrzać choćby bigos jeśli w kominku będzie za duży ogień, a skoro
jest piecyk to każda potrawa na ciepło może być
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-02 09:27:53
Temat: Re: nietypowy Sylwester - menu
Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:dmmu01$qn3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> w tym roku Sylwestra będę spędzać w bardzo nietypowych warunkach i o ile
> samo miejsce i pomysł jest rewelacyjne - tak stworzenie jakiego
sensownego
> menu pasujšcego do klimatu już nie jest takie łatwe...
> dlatego proszę Was o pomoc...
>
> otóż Sylwestra będę spędzać w pięknej drewnianej chatce położonej w
górach -
> jednak mankamentem tej chatki jest brak ... pršdu i wody
> jest w niej za to wielki kominek i piecyk węglowy, na którym można sobie
> ugotować wodę na herbatę
>
> wstępny plan jest taki, aby wszystko co potrzebne do jedzenia przygotować
> wczeniej i przywieć z domu
>
> mylelimy aby w 'menu' był chleb ze smalcem i ogórki :-)
> na pewno będš jakie wędliny
> ale co jeszcze?
> można by wykorzystać jako kominek - ale czy kto piekł np. kiełbaski w
> kominku?
> bo z racji, że to jedne ródło ogrzewania - pewnie ogień będzie w nim zbyt
> duży aby upiec ziemniaki?
> na pewno fajnie będzie zjeć co ciepłego wieczorem....
> czytałam, że w kominku można przygotować cos takiego jak "prażone" (ew.
> "prażonki") - taka jednogarnkowa potrawa przygotowywana m.in. w kominku...
> ale mylę, że ogień będzie zbyt duży no i na pewno nikomu nie będzie się
> chciało w tę noc bawić w kucharzenie i pilnowanie aby cała zawartoć nie
> uległa zwęgleniu....
>
>
> impreza planowana jest na około 15-20 osób i miesišc wczeniej to aż nadto
> aby zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki :-)
>
> Zainspirujcie mnie proszę :-)
>
> Jini :-)
>
Mam pytanie bo nie potrafie "odkodowac"
nie pasuje mi ani kodowanie ISO ani UTF-8
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-03 15:41:52
Temat: Re: nietypowy Sylwester - menu"Maciej Muran" <m...@g...com> napisał(a):
>
> A może po prostu da się rozpalić ognisko na zewnątrz...?!
>
To jest myśl.
Ja bym rozpalił wielkie ognisko, a później upiekł szaszłyki na żarze z
ogniska.
Kidyś zaserwowali mi takie coś ormianie. Mówili, że u nich taki zwyczaj, że
(chyba w nowy rok) wychodzą pzred domy, palą wielkie ogniska, a później na
żar kładą bezpośrednio mięso ponabijane na sztyce.
Oczywiście mięso odpowiednio wcześciej zapeklowane.
To mięso jak się je przyniosło z dworu smakowała ponadprzeciętnie.
Grillowanie prz dziesięciostopniowym mrozie też ma swoje uroki :-)
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 9286991
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://skocz.pl/plfoto
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |