Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jini" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: nietypowy Sylwester - menu
Date: Thu, 1 Dec 2005 14:30:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <dmmu01$qn3$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.50.81.42
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1133443905 27363 80.50.81.42 (1 Dec 2005 13:31:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Dec 2005 13:31:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:254351
Ukryj nagłówki
w tym roku Sylwestra będę spędzać w bardzo nietypowych warunkach i o ile
samo miejsce i pomysł jest rewelacyjne - tak stworzenie jakiegoś sensownego
menu pasującego do klimatu już nie jest takie łatwe...
dlatego proszę Was o pomoc...
otóż Sylwestra będę spędzać w pięknej drewnianej chatce położonej w górach -
jednak mankamentem tej chatki jest brak ... prądu i wody
jest w niej za to wielki kominek i piecyk węglowy, na którym można sobie
ugotować wodę na herbatę
wstępny plan jest taki, aby wszystko co potrzebne do jedzenia przygotować
wcześniej i przywieść z domu
myśleliśmy aby w 'menu' był chleb ze smalcem i ogórki :-)
na pewno będą jakieś wędliny
ale co jeszcze?
można by wykorzystać jakoś kominek - ale czy ktoś piekł np. kiełbaski w
kominku?
bo z racji, że to jedne źródło ogrzewania - pewnie ogień będzie w nim zbyt
duży aby upiec ziemniaki?
na pewno fajnie będzie zjeść coś ciepłego wieczorem....
czytałam, że w kominku można przygotować cos takiego jak "prażone" (ew.
"prażonki") - taka jednogarnkowa potrawa przygotowywana m.in. w kominku...
ale myślę, że ogień będzie zbyt duży no i na pewno nikomu nie będzie się
chciało w tę noc bawić w kucharzenie i pilnowanie aby cała zawartość nie
uległa zwęgleniu....
impreza planowana jest na około 15-20 osób i miesiąc wcześniej to aż nadto
aby zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki :-)
Zainspirujcie mnie proszę :-)
Jini :-)
|