Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Marcin" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jajka i cholesterol
Date: Tue, 19 Jun 2001 23:37:42 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 74
Sender: [martin21 friko.onet.pl]@fordon.studio.net.pl
Message-ID: <9gogjv$rbm$1@news.onet.pl>
References: <9...@p...f128.n480.z2.ftn> <9go4l1$muv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fordon.studio.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 992986559 28022 213.76.157.61 (19 Jun 2001 21:35:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jun 2001 21:35:59 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47353
Ukryj nagłówki
Jajko zawiera duze ilosci Lecytyny i to redukuje cholesterol.....A wiec nie
ma sie czego obawiac...
Pozdrawiam
Marcin
Użytkownik "Dariusz Walczak" <d...@v...pl> napisał w wiadomości
news:9go4l1$muv$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Mariusz Mroczkowski
> <M...@p...f128.n480.z2.fidonet.org> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9...@p...f128.n480.z2.ftn...
> > Hello All!
> >
> > Jaka jest przecietna zawartosc cholesterolu w jajku ...
>
> To kiedyś przeczytałem na stronie http://www.ppr.pl/
>
> "Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż
> jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i
zapłodnione
> jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21
dni)
> przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny,
> mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm
> zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do
> wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego
> stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o
jego
> wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej
> kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu
> człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy
> konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym
> szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków
mineralnych.
> Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami
chemicznymi,
> ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało
> uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność
> poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi
> produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%,
> węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność
> białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach
77%,
> w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%. Szkoda, że bez uzasadnienia
> często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież
> jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa
> duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały
składnik
> diety odchudzającej."
>
> "W Polsce dość skutecznie w wyniku rozpętanej cholesterolofobii
ograniczono
> konsumpcję jaj, których spożycie wynosi zaledwie 170 sztuk (przez rok) na
> mieszkańca, podczas gdy w UE, USA spożywa się około 240 sztuk, w Czechach,
> Brazylii i Meksyku około 300, a w Japonii i Izraelu około 400 sztuk i - o
> dziwo - jak wynika z powszechnych informacji, zachorowalność w tamtych
> rejonach na choroby serca i krążenia nie jest większa niż u nas. "
>
> Prof. Tadeusz Trziszka
>
> .................................
>
> Pozdrawiam zimno :)
> Dariusz Walczak
>
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> Aktywność fizyczna i przemyślany sposób odżywiania,
> mogą być przyczyną, przewlekłego zdrowia :)
> http://morsy.viapc.pl
>
>
>
|