Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gandalf" <G...@v...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jajka i cholesterol
Date: Fri, 22 Jun 2001 10:58:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 48
Message-ID: <9gv1k9$sgf$1@news.tpi.pl>
References: <9...@p...f128.n480.z2.ftn> <9gn0ot$7ma$1@news.onet.pl>
<9gnllk$5q8$1@news.tpi.pl>
<c...@p...google.com>
<3...@f...pl> <9gqcv4$kv3$1@news.onet.pl>
<3...@f...pl>
<c...@p...google.com>
<9gt4nt$oo0$1@news.tpi.pl>
<c...@p...google.com>
NNTP-Posting-Host: arago.piap.waw.pl
X-Trace: news.tpi.pl 993200585 29199 212.160.173.232 (22 Jun 2001 09:03:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jun 2001 09:03:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:47488
Ukryj nagłówki
Użytkownik "George Zieba" <b...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:cc5589ba.0106211919.7f0b6e1f@posting.google.com
...
> > > dodatek w towarzystwie tluszczy nasyconych ( np. maslo, smalec, boczek
> > > itp.. ) nie bedzie problemu z synteza cholesterolu przez watrobe, bo
> > > .... nie bedzie maiala z czego go syntezowac.
> > To dlaczego niektórzy ze stosujących Żywienie Optymalne (czyli niemal
> > brak węglowodanów w diecie i mnóstwo tłuszczy nasyconych) raportują
> > poziom cholesterolu we krwi po 300-700 mg%?
> No i co z tego ? Co z tymi ktorzy maja bardzo niski poziom cholesterolu
> i miazdzyce w wysokim stopniu rozwinieta ? Przeczytaj poprzednie posty.
Ależ ja nie mam zastrzeżeń do informacji, że oprócz wysokiego poziomu
cholesterolu, istnieją inne czynniki powodujące miażdżycę, np. wysoki
poziom trójglicerydów.
Dziwi mnie tylko znaczny NADMIAR cholesterolu u ludzi, którzy biorąc
za prawdziwe Twoje słowa, powinni nie mieć z czego go syntetyzować.
> > Przecież zgodnie z tym co napisałeś, ich organizmy nie mają z czego
> > syntetyzować tego cholesterolu.
> NADMIARU cholesterolu. Cholesterol jest bardzo pozytecznym elementem
> do syntezy wielu enzymow.
To 300-700 mg/dl to to nie jest NADMIAR?!?!
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne
http://www.ptkardio.pl/standardy/haslo/8.html
podaje, że już powyżej 200 mg/dl zachodzi podejrzenie
hipercholesterolemii, cytuję:
"Biorąc pod uwagę rozpowszechnienie występowania hiperlipidemii
pożądane jest oznaczać stężenie cholesterolu co 5 lat, począwszy
od 20 roku życia. Stężenie powyżej 200 mg/dl nasuwa podejrzenie
hipercholesterolemii."
A w listach ludzi z pl.soc.dieta.optymalna podawano wartości
1,5-3,5 raza wyższe!
Pozdrawiam,
Gandalf
|