Data: 2004-07-30 08:29:09
Temat: Re: jak podnieść poziom dobrego cholesterolu?
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Puchatka" <p...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cecsid$j7r$1@korweta.task.gda.pl...
> > Tabletek nie będę połykać (nie mnie dotyczyło pytanie tylko męża, moje
> > wyniki są w porządku) a na DO nie przejdziemy, bo właśnie przestaliśmy
> jeść
> > mięso, więc to niewykonalne. A wyniki męża też nie są na tyle złe, żeby
> > trzeba było tabletki łykać.
>
> Czy ryby rowniez wylaczylas z diety? Bo akurat tluste morskie sa
najlepszym
> nosnikiem "dobrego cholesterolu" (losos, halibut, makrela, sledz z morza
> polnocnego, nawet nasze polskie plastugi zwlaszcza teraz, sa swieze i
> tluste).
Małe sprostowanie - nie wszystkie ryby właśnie są jego nośnikiem, to jedno
ze szkodliwych uogólnień - niektóre ryby np. śledzie właśnie są nośnikiem
sporych ilości niepożądanego LDL.
Na pewno dobre są łosoś, tuńczyk (acz uprasza się o wstrzemięźliwość w
konsumpcji - to już zagrożony gatunek :-/), morska odmiana okonia, makrela,
tran. Ostatnio spotkałam wzmianki że występuje także w orzechach włoskich,
pestkach dyni, zielonych warzywach (?)
No i olej lniany - prawdziwa "bomba" omega3
Tak więc te ryby to trzeba by sobie dokładnie sprawdzić, które tak, a które
nie.
Sowa
|