| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-08-14 14:45:22
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?|<onrad napisał(a):
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
> sos mial taki wlasnie kolor.
Wlasnie udalo mi sie zrobic czerwony :) Zmiany jakie wprowadzilem:
- zgodnie z radą wiecej pomidorow
- najpierw smazyc cebule, potem dodac pomidory (wczesniej i to i to
wrzucalem rownoczesnie)
- pomidory w kostkach (wczesniej tarlem na tarce)
- pol czerwonej papryki pokrojnej w kostke
I wyszlo jak mialo byc :) Nawet byl smaczniejszy :)
--
body {
name: '|<ońrad Karpieszu>|';
visit: url('http://www.vivamozilla.civ.pl');
blog: url('http://aukcjoteka.blogspot.com/');
}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-08-14 14:45:49
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?** MaxRedaktor wrote:
>> Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy to zielonego pojęcia nie mam. :)
> Koncentrat zageszcza nieco sos. Zdecydowanie lepiej uzyć właśnie
> koncentrat niż mąkę.
Jak chcę aby coś było pomidorowe to raczej używam pomidorów, nie
jakiegoś tam koncentratu. A zagęścić można chociażby poprzez
odparowanie, tyle że taki sos wcale nie ma być specjalnie gęsty, ma być
normalny.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-08-14 15:21:28
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?|<onrad napisał(a):
> witam
>
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych zdjeciach:
>
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
>
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
> sos mial taki wlasnie kolor.
Dodaj starte kwasne jabłko.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-08-14 15:22:01
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?MaxRedaktor schrieb:
>> Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy
>> to zielonego pojęcia nie mam. :)
>
> Koncentrat zageszcza nieco sos. Zdecydowanie lepiej uzyć właśnie
> koncentrat niż mąkę.
Ja biorę do sosów koncentrat, podsmażam go conieco w garnku, do tego
trochę mąki i rozprowadzam czerwonym winem. Dopiero na to daję pomidory
i resztę składników.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-08-14 17:21:13
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:ebq2ft$2mq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ** MaxRedaktor wrote:
>
>>> Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy to zielonego pojęcia nie mam. :)
>
>> Koncentrat zageszcza nieco sos. Zdecydowanie lepiej uzyć właśnie
>> koncentrat niż mąkę.
>
> Jak chcę aby coś było pomidorowe to raczej używam pomidorów, nie
> jakiegoś tam koncentratu. A zagęścić można chociażby poprzez
> odparowanie, tyle że taki sos wcale nie ma być specjalnie gęsty, ma być
> normalny.
Hm, ale to jest _koncentrat pomidorowy_, oprócz zagęszczenia sosu sprawia,
że ma on intensywniejszy smak.
Nic złego w dodaniu odrobiny koncetratu nie widzę, ale o gustach/smakach sie
nie dyskutuje :P
Jck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-08-15 21:12:48
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Użytkownik "|<onrad" <b...@j...bardziej.trendy> napisał w wiadomości
news:ebq2a2$sep$1@inews.gazeta.pl...
> |<onrad napisał(a):
>> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by sos
>> mial taki wlasnie kolor.
>
> Wlasnie udalo mi sie zrobic czerwony :) Zmiany jakie wprowadzilem:
>
> - zgodnie z radą wiecej pomidorow
> - najpierw smazyc cebule, potem dodac pomidory (wczesniej i to i to
> wrzucalem rownoczesnie)
> - pomidory w kostkach (wczesniej tarlem na tarce)
Mam nadzieję, że pozbawiłeś je środka, tzn. nasion :)
Jck
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-08-16 22:59:49
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?
MaxRedaktor napisał(a):
> Użytkownik "|<onrad" <b...@j...bardziej.trendy> napisał w wiadomości
> news:ebq2a2$sep$1@inews.gazeta.pl...
> > |<onrad napisał(a):
> >> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by sos
> >> mial taki wlasnie kolor.
> >
> > Wlasnie udalo mi sie zrobic czerwony :) Zmiany jakie wprowadzilem:
> >
> > - zgodnie z radą wiecej pomidorow
> > - najpierw smazyc cebule, potem dodac pomidory (wczesniej i to i to
> > wrzucalem rownoczesnie)
> > - pomidory w kostkach (wczesniej tarlem na tarce)
>
> Mam nadzieję, że pozbawiłeś je środka, tzn. nasion :)
> Jck
Ja stosuję metodę podobną jak na przecier, podgrzewam je i
przecieram przez plastikowe sitko, wychodzi gęsty przecier,
szczególnie jak odcedzimy trochę wody. NIe ma pestek, nie ma skórki
- wszystko zostaje w sitku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |