| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-14 11:45:07
Temat: jak zrobic czerwony sos do pizzy?witam
Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych zdjeciach:
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
sos mial taki wlasnie kolor.
--
body {
name: '|<ońrad Karpieszu>|';
visit: url('http://www.vivamozilla.civ.pl');
blog: url('http://aukcjoteka.blogspot.com/');
}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-14 11:54:44
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?|<onrad napisał(a):
>
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
> sos mial taki wlasnie kolor.
>
Chodzi Ci o taki pomidorowy zwykły sos, czy jakoś szczególnie bordowy (w
kolorze buraczków)? Bo jeśli pomidorowy, to kolor zalezy od ilości
pomidorów. Teraz najlepiej zrobić ze świezych pomidorów takich małych
podłużnych, a nie z puszki. Mi zawsze wychodzi czerwony, nie taki, jak
na tych zdjęciach pomarańczowy.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-14 12:03:29
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?|<onrad wrote:
> witam
>
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych zdjeciach:
>
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
>
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
> sos mial taki wlasnie kolor.
Podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie. Dodaje koncetrat
pomidorowy i chwilę smażę. Dolewam wody, dodaję przyprawy (sól, cukier,
bazylię, oregano) i odparowuję do właściwej gęstości. Nie dodaję mąki i
masła jak w powyższym przepisie. Zawsze sos jest czerwony.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-14 12:06:05
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Beata Mateuszczyk napisał(a):
> bazylię, oregano) i odparowuję do właściwej gęstości. Nie dodaję mąki i
> masła jak w powyższym przepisie. Zawsze sos jest czerwony.
>
Właśnie, właśnie, mąka pojaśnia cały sos. No i żeby jej dodać, trzeba by
sos rozcieńczyć wodą i wtedy rzeczywiście wyszedłby pomarańczowy. Ja
mąki też nie dodaję, chyba że naprawdę malutko.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-14 12:07:36
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?
"|<onrad" <b...@j...bardziej.trendy> wrote in message
news:ebpno3$nd6$1@inews.gazeta.pl...
> witam
>
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych zdjeciach:
>
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
>
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by sos
> mial taki wlasnie kolor.
Pisałem wcześniej o robieniu wyciągów z papryki i / lub pomidorów -
poszukaj.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-14 12:15:23
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:ebpoup$3kr$1@proxy.provider.pl...
> Beata Mateuszczyk napisał(a):
>
>> bazylię, oregano) i odparowuję do właściwej gęstości. Nie dodaję mąki i
>> masła jak w powyższym przepisie. Zawsze sos jest czerwony.
>>
>
> Właśnie, właśnie, mąka pojaśnia cały sos. No i żeby jej dodać, trzeba by
> sos rozcieńczyć wodą i wtedy rzeczywiście wyszedłby pomarańczowy. Ja mąki
> też nie dodaję, chyba że naprawdę malutko.
>
> Ewa
Sosy można przyciemniać karmelem upalonym do odpowiedniego stopnia - byle
nie za bardzo, bo będzie gorzki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-14 12:21:07
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?** |<onrad wrote:
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych
> zdjeciach:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
Jak napisano - cebula, mąka itp. rozjaśnia sos. Musisz dać po prostu
więcej pomidorów, a mniej cebuli. Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy
to zielonego pojęcia nie mam. :)
Ja robię taki sos (może służyć za bazę do makaronów, lasagne, pizzy
itp.):
- 2 puszki pomidorów w cząstkach, 1 karton przecieru pomidorowego (mi
smakują firmy Volfruta, można ze świeżych również ale więcej roboty)
- jedna niewielka cebula (poszatkowana)
- jedna niewielka czuszka (poszatkowana)
- kilka ząbków czosnku (obranych)
- oliwa
- sól, cukier
- świeża bazylia (porwana na drobne kawałki)
1. W szerokim garnku rozgrzewam oliwę (sporo), wrzucam do niej kilka
ząbków czosnku i smażę je aż sczernieją, usuwam czosnek.
2. Wrzucam cebulę i czuszkę, przesmażam aż cebula się zeszkli.
3. Dolewam przecier, wrzucam zawartość puszek, do tego trochę czosnku
(ze dwa ząbki w całości, lekko rozgniecione) szczypta soli i łyżka
cukru. Mieszam dokładnie i zostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem
na co najmniej godzinę (okazjonalnie mieszając, sos może delikatnie
bulgotać).
4. Zdejmuję z ognia, dodaję bazylię i miksuje na gładko.
I to właściwie tyle... Wychodzi z tego *krwistoczerwony* sosik, całkiem
smaczny. :) Można nagotować więcej - ja z reguły robię ogromny gar i
sobie mrożę w niewielkich porcjach, jak jest potrzebny to wyciągam
porcyjkę z zamrażarki.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-14 12:49:18
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Użytkownik |<onrad napisał:
> witam
>
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych zdjeciach:
>
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
>
> Tymczasem w sklepach mozna kupic sos czerwony (bordowy). Co zrobic by
> sos mial taki wlasnie kolor.
>
Koncentrat pomidorowy - powiedzmy, ze "Pudliszki" (bo dobry).
--
rAzor
----------------------------
Życie jest średnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-14 12:51:04
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Użytkownik medea napisał:
> Beata Mateuszczyk napisał(a):
>
>> bazylię, oregano) i odparowuję do właściwej gęstości. Nie dodaję mąki
>> i masła jak w powyższym przepisie. Zawsze sos jest czerwony.
>>
>
> Właśnie, właśnie, mąka pojaśnia cały sos. No i żeby jej dodać, trzeba by
> sos rozcieńczyć wodą i wtedy rzeczywiście wyszedłby pomarańczowy. Ja
> mąki też nie dodaję, chyba że naprawdę malutko.
>
> Ewa
Można dodac mąki ziemniaczanej - lekko podszkliwia i zagęszcza
konsystencję na zawiesistą, nie wybielajac sosu, jak mąka pszenna.
--
rAzor
----------------------------
Życie jest średnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-14 14:40:54
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:ebpq0j$e0v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ** |<onrad wrote:
>Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy
>to zielonego pojęcia nie mam. :)
Koncentrat zageszcza nieco sos. Zdecydowanie lepiej uzyć właśnie koncentrat
niż mąkę.
pzdr
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |