Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaka to przyprawa?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaka to przyprawa?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-14 15:43:27

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Agata N." <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> napisał w wiadomości
news:ba07sj$5eh$1@atlantis.news.tpi.pl...
.
> Na południu Europy (Bułgaria, Włochy) do sałatek typu pomidory + mocarella
> dodaję się jakąś ziołową przyprawę. > --

Jeśli Włochy, to koniecznie bazylia, czasem oregano. A w Bułgarii popularna
jest czubrica, czyli cząber, ale nie wiem, czy do sałatek. Na pewno do mięsa
(kebabczeta, kjufte itp. - nie wiem, czy tak się pisze). Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-15 14:20:57

Temat: jaka to przyprawa?
Od: "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

W związku ze zbliżającą się porą kiedy objadam się pomidorami, mam pytanie.
Na południu Europy (Bułgaria, Włochy) do sałatek typu pomidory + mocarella
dodaję się jakąś ziołową przyprawę. Nie umiem jej zidentyfikować - daje
bardzo charakterystyczny smak. Kolega kiedyś przywiózł ją z Bułgarii, ja
wyczuwałem ją kiedyś na południu Włoch kiedy w knajpie jadaliśmy sałatki.
Czy ktoś wie, jak to może być przyprawa?

--
Piotr
----------------------------------------------------
-------------
Mówię do Boga po hiszpańsku, do kobiet
po włosku, do mężczyzn po francusku.
Po niemiecku mówię do swego konia.
Karol V
----------------------------------------------------
-------------





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 15:02:54

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> napisał w wiadomości
news:ba07sj$5eh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
<ciach>

> Czy ktoś wie, jak to może być przyprawa?
>
> --
> Piotr

Bazylia? Mam gotowa mieszanke "Tomaten&Mozarella", w skladzie sa bazylia,
oregano, natka pietruszki, czosnek i tymianek. To gdy nie ma pod reka
swiezej zieleniny. Gdy jest, to szczypie sie listek bazylii na kawaleczki.
Swieze oregano i tymianek z umiarem tez sa b. odpowiednie.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 15:22:52

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: Oleńka <o...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Na południu Europy (Bułgaria, Włochy) do sałatek typu pomidory + mocarella
> dodaję się jakąś ziołową przyprawę. Nie umiem jej zidentyfikować - daje
> bardzo charakterystyczny smak.

Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który wchodzi w
skład wielu "południowych" przypraw.
O.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 16:03:15

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który wchodzi w
> skład wielu "południowych" przypraw.
Właśnie podejrzewam jakąś mieszankę - bazylię, oregano oczywiście zawsze
dodaję. W połączeniu z czosnkiem i oliwą jest to prwaie, prawie - ale
jednak czegoś brakuje. I tego właśnie nie wiem:)

--
Piotr

----------------------------------------------------
-------------
Mówię do Boga po hiszpańsku, do kobiet
po włosku, do mężczyzn po francusku.
Po niemiecku mówię do swego konia.
Karol V
----------------------------------------------------
-------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 18:45:33

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> napisał w wiadomości
news:ba0dr2$6he$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który wchodzi w
> > skład wielu "południowych" przypraw.
> Właśnie podejrzewam jakąś mieszankę - bazylię, oregano oczywiście zawsze
> dodaję. W połączeniu z czosnkiem i oliwą jest to prwaie, prawie - ale
> jednak czegoś brakuje. I tego właśnie nie wiem:)


Postawie niesmialo na estragon, mnie on genialnie komponuje sie z pomidorem
i oliwa :-). Probuj, moze to wlasnie to :-)

Adiola, z doskoku...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 19:48:20

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> napisał w wiadomości
news:ba0dr2$6he$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który wchodzi w
> > skład wielu "południowych" przypraw.
> Właśnie podejrzewam jakąś mieszankę - bazylię, oregano oczywiście zawsze
> dodaję. W połączeniu z czosnkiem i oliwą jest to prwaie, prawie - ale
> jednak czegoś brakuje. I tego właśnie nie wiem:)
>
> --
> Piotr
>
Ja bym tez stawiala na tymianek. Zwlaszcza swieze listki sa wspaniale.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 20:44:31

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Dans la news:ba0dr2$6he$1@atlantis.news.tpi.pl,
Piotr/inw <i...@a...wytnij.alto.com.pl> a écrit:
>> Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który
>> wchodzi w skład wielu "południowych" przypraw.
> Właśnie podejrzewam jakąś mieszankę - bazylię, oregano oczywiście
> zawsze dodaję. W połączeniu z czosnkiem i oliwą jest to prwaie,
> prawie - ale jednak czegoś brakuje. I tego właśnie nie wiem:)

No to ja stawiam na rozmaryn, charakterystyczny dla kuchni toskanskiej.
No to juz chyba wszystkie mozliwosci wyczerpalismy :-)

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 21:26:11

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: maruda <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ewa (siostra Ani) N. napisał:
> Dans la news:ba0dr2$6he$1@atlantis.news.tpi.pl,
> Piotr/inw <i...@a...wytnij.alto.com.pl> a écrit:
>
>>>Ten charakterystyczny zapach może być zasługą tymianku, który
>>>wchodzi w skład wielu "południowych" przypraw.
>>
>>Właśnie podejrzewam jakąś mieszankę - bazylię, oregano oczywiście
>>zawsze dodaję. W połączeniu z czosnkiem i oliwą jest to prwaie,
>>prawie - ale jednak czegoś brakuje. I tego właśnie nie wiem:)
>
>
> No to ja stawiam na rozmaryn, charakterystyczny dla kuchni toskanskiej.
> No to juz chyba wszystkie mozliwosci wyczerpalismy :-)
>

Jeszcze został lubczyk, choć jego delikatny aromat przypominający maggi,
jest trudny do pomylenia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-16 08:16:44

Temat: Re: jaka to przyprawa?
Od: "Piotr/inw" <i...@a...wytnij.alto.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuje wszystkim za rady.
Będę eksperymentował:))


--
Piotr
----------------------------------------------------
-------------
Mówię do Boga po hiszpańsku, do kobiet
po włosku, do mężczyzn po francusku.
Po niemiecku mówię do swego konia.
Karol V
----------------------------------------------------
-------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pilnie szukam przepisu na brokuły
naczynie na pomidory
Robot kuchenny i ciasto
Filtrowanie Nalewek
Miska do ciasta drożdżowego Tupperware

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »