Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!agh
.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: jedzenie czerwonego mięsa powoduje raka
Date: Fri, 5 Dec 2003 13:27:51 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 49
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <bqptk8$ro5$1@news.onet.pl>
References: <bqoa4d$1qm$1@news.onet.pl> <bqoatn$4tu$1@inews.gazeta.pl>
<bqocgo$o90$1@news.onet.pl> <bqpjtb$a6k$1@news.telbank.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1070627272 28421 212.33.82.34 (5 Dec 2003 12:27:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Dec 2003 12:27:52 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:128874
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Trapez" <t...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bqpjtb$a6k$1@news.telbank.pl...
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
>
> > Choćby dlatego, że człowiek od początku swego ludzkiego istnienia
> > żywił się mięsem.
> >
> A skąd wiesz co było na początku ludzkiego istnienia? Historię znamy i tak
w
> przyblizeniu góra parę tysięcy lat wstecz. To co było wcześniej to
> niewiadoma, więc takie gadanie to przejaw pychy i głupoty.
To nie jest mój wymysł. Archeologia wskazuje, że najpierw był
łowca-zbieracz, a długo, długo potem stał się rolnikiem.
Współczesne straszenie jedzeniem mięsa ma dość wątłe uzasadnienie:
------------------------------------------Cytuję:
"Tłusty zabójca"
Wydaje się również, że wkrótce skończy się światowa moda na dietę
niskotłuszczową. Harwardzka Szkoła Zdrowia Publicznego zakończyła największe
badania skutków różnych diet. Wzięło w nich udział 300 tys. osób. Z badań
wynika, że to właśnie podkreślanie złego wpływu tłuszczu na zdrowie
doprowadziło do epidemii otyłości. - W badaniach klinicznych i w praktyce
dowiedliśmy ponurych błędów, jakie cechują tę dietę. Epidemia otyłości nie
wynika wcale z naszej słabej woli i pobłażania dla rozkoszy podniebienia -
przeciwnie, jest rezultatem ulegania medycznym ekspertom. Ci zaś od ćwierć
wieku obrzydzają nam mięso i tłuszcze, namawiając na węglowodany, które nas
czynią głodnymi i ciężkimi - stwierdził szef wydziału żywienia harwardzkiej
uczelni, Walter Willer.
Gdyby amerykańskim specjalistom od zdrowego żywienia mógł się przyśnić
wspólny koszmarny sen, byłoby to coś w rodzaju zmory, z jaką właśnie mają do
czynienia. Przez 30 lat wyśmiewali Roberta Atkinsa, autora bestselleru "Dr
Atkins Diet Revolution", oskarżając go o szarlatanerię i oszustwo, i oto
nagle odkrywają, że to on ma rację. Atkins uważał, że można obniżyć wagę,
jedząc befsztyki, jajka i masło, bo to nie one, lecz węglowodany - ryż,
bułki i cukier - powodują otyłość i choroby serca. Zalecał homary w maślanym
sosie, steki i bekony do woli, natomiast zabraniał jeść ziemniaki, wyroby z
mąki i pić słodzone soki. Namawiał na dietę wysokotłuszczową z takim
zapałem, że Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne zaczęło ją traktować jako
zagrożenie dla zdrowia. "I przegięło w drugą stronę" - pisze korespondent
naukowy "New Jork Times" Gary Taubes.
http://www.wprost.pl/ar/?O=13670
----------------------------------------------------
-------
...dlatego na siłę szuka się w nim czynników szkodliwych.
Pozdrawiam
Krystyna
|