| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2005-08-05 16:47:56
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 17:32:01, dans <dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
>> > A musi widnieć? Gdyby producenci umieszczali wszystkie składniki na
>> > opakowaniu, to nikt by tego nie kupował.
>>
>> Normalnie, musi.
>>
>> Oczywiscie wszystko mozna wytlumaczyc teoria spiskowa...
> ===
> Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
> składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
> składniku C, a jedynie o B.
Hmm, u mnie to wszystko musza wyliczac, i wyliczaja. Bardzo drobnymi
literkami, ale wyliczaja. Np. w mrozone produkty w panierce maja
podany sklad panierki, itd.
> Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
> na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli?
Fakt. Przypuszczam ze jest jakas lista tego co jest przyprawa.
> Takich haseł-worków jest
> więcej.
Mi jakos nic innego nie przychodzi do glowy...
> Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
> Jesieniš, zimš i wiosnš da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
> dodatku ma nieco inny smak.
To akurat normalne.
> Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
> opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
> ilościach.
Tkzw. zielona trawa :)
> A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
> jeszcze jogurt?
W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
napisane ze jest.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2005-08-05 19:23:47
Temat: Re: jogurty a żelatynaMartka w <news:dct1ee$8hd$1@news.onet.pl> pisze:
> normalny, zdrowy, prawidlowy skrzep :) mleko zaszczepiono kulturami i
> gotowe.
Potwierdzam. Jogurtu Bakomy używam jako startera do jogurtu domowego.
Nie dodaję do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej żelatyny
a jogurt mimo to jest gęsty.
Zenon Grodzki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2005-08-06 15:27:50
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3709028104
> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
> napisane ze jest.
===
Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2005-08-06 20:42:38
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 17:27:50, dans <dd2ku0$inn$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :
>> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
>> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
>> napisane ze jest.
> ===
> Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?
Byly, ale rzadsze.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2005-08-06 22:01:05
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6574090398$20050806224241@ewcia.kloups...
>
> Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 17:27:50, dans <dd2ku0$inn$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
>
> >> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
> >> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
> >> napisane ze jest.
> > ===
> > Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?
>
>
> Byly, ale rzadsze.
===
To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2005-08-06 22:16:26
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Le dimanche 7 ao?t 2005 ? 00:01:05, dans <dd3bvb$6l0$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
> To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (pi?ty w tym w?tku)?
Hmm nie widze.. mozesz podac m-id ?
(w naglowku figuruje pod etykieta "Message-ID")
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2005-08-06 22:38:56
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:5737737527$20050807001627@ewcia.kloups...
>
> Le dimanche 7 aoűt 2005 ŕ 00:01:05, dans <dd3bvb$6l0$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
>
>
> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?
>
> Hmm nie widze.. mozesz podac m-id ?
> (w naglowku figuruje pod etykieta "Message-ID")
===
Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2005-08-06 23:05:22
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Le dimanche 7 ao?t 2005 ? 00:38:56, dans <dd3e69$bai$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
>> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (pi?ty w tym w?tku)?
> Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.
Dzieki :)
> Potwierdzam. Jogurtu Bakomy uzywam jako startera do jogurtu domowego.
> Nie dodaje do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej zelatyny
> a jogurt mimo to jest gesty.
Wystarczy przeciez pozwolic na dluzsza fermentacje. Jogurt wtedy
zgestnieje, nie do przesady, ale zgestnieje. Zenon nie napisal ze
musial jogurt nozem kroic :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2005-08-07 01:01:42
Temat: Re: jogurty a żelatyna
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9079345840$20050807010524@ewcia.kloups...
>
> Le dimanche 7 aoűt 2005 ŕ 00:38:56, dans <dd3e69$bai$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
> >> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?
>
> > Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.
>
> Dzieki :)
>
> > Potwierdzam. Jogurtu Bakomy uzywam jako startera do jogurtu domowego.
> > Nie dodaje do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej zelatyny
> > a jogurt mimo to jest gesty.
>
> Wystarczy przeciez pozwolic na dluzsza fermentacje. Jogurt wtedy
> zgestnieje, nie do przesady, ale zgestnieje. Zenon nie napisal ze
> musial jogurt nozem kroic :)
===
Podziwiam cię, że wszystko tak zgrabnie potrafisz wytłumaczyć. Nawet to, że
mleko nie zsiada się w lecie, bo krowy żrą trawę, w dodatku zieloną.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2005-08-07 01:05:43
Temat: Re: jogurty a żelatyna---- Wiadomość oryginalna ----
Od: "dorota" d...@o...pl
| Użytkownik "nowa16" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
| news:dct0en$qee$1@inews.gazeta.pl...
| | Witam!
| |
| | Chciałabym się dowiedzieć czy w jogurcie naturalnym Bakoma jest
| | żelatyna,
|
| Witam!
| nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze niedawno były zagęszczane żelatyną.
| przed aferą z żelatyną Bakoma się chełpiła tym, że zagęszcza żelatyną a
| nie mlekiem w proszku jak np. Danone.
| jakiś czas temu (dwa miesiące) wyszło, że Bakoma bierze żelatynę z
| jakiegoś niepewnego źródła. może teraz zaniechali?
[...]
| Dorota
to byla zelatyna ze slynnych zakladow Grabk - TVN_Uwaga - program
publicystyczny pokazujacy higiene, wyrzucanie resztek zwierzat do lasu,
smrod etc. etc. - jednym slowem - groza ..
MImo to zelatyna nadal byla z tego samego zrodla.. jak jest teraz - nie
wiem. ale nie sadze, by zaprzestano procederu, o ile nadal dziala ten zaklad
Grabka..
a z Grabkiem to jest afera na aferze, bowiem ma on monopol na produkcje
zelatyny w POlsce ..
nie pamietam juz tylko powiazan biznesowo-politycznych tego aferzysty ..
jego corka, ktora oficjalnie byla ostatnio wlascicielka, dorownuje tatusiowi
..
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |