Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jogurty a żelatyna

Grupy

Szukaj w grupach

 

jogurty a żelatyna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 38


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-08-05 16:47:56

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 5 aoűt 2005 ŕ 17:32:01, dans <dd00pq$m6a$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

>> > A musi widnieć? Gdyby producenci umieszczali wszystkie składniki na
>> > opakowaniu, to nikt by tego nie kupował.
>>
>> Normalnie, musi.
>>
>> Oczywiscie wszystko mozna wytlumaczyc teoria spiskowa...
> ===
> Otóż nie. Jeżeli produkt końcowy A zawiera półprodukt B, w którym jest
> składnik C, to na etykiecie produktu A nie znajdziesz żadnej informacji o
> składniku C, a jedynie o B.

Hmm, u mnie to wszystko musza wyliczac, i wyliczaja. Bardzo drobnymi
literkami, ale wyliczaja. Np. w mrozone produkty w panierce maja
podany sklad panierki, itd.

> Inny przykład. Na opakowaniu napisane jest "przyprawy". Co to oznacza? Czy
> na pewno tylko to, co normalnie mamy na myśli?

Fakt. Przypuszczam ze jest jakas lista tego co jest przyprawa.

> Takich haseł-worków jest
> więcej.

Mi jakos nic innego nie przychodzi do glowy...

> Dalej. Zwykłe mleko w woreczku, "pasteryzowane, homogenizowane, 2% tł".
> Jesieniš, zimš i wiosnš da się z niego zrobić zsiadłe, a latem nie. W
> dodatku ma nieco inny smak.

To akurat normalne.

> Po mojemu, to coś tam musi być dodane, ale na
> opakowaniu nic nie jest o tym napisane. Ot, sezonowy dodatek w śladowych
> ilościach.

Tkzw. zielona trawa :)

> A na marginesie, czy jogurt z dodatkiem mleka w proszku i ew. zelatyny, to
> jeszcze jogurt?

W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
napisane ze jest.



Ewcia





--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-08-05 19:23:47

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: Zenon Grodzki <z...@l...blaszak.dom> szukaj wiadomości tego autora

Martka w <news:dct1ee$8hd$1@news.onet.pl> pisze:
> normalny, zdrowy, prawidlowy skrzep :) mleko zaszczepiono kulturami i
> gotowe.

Potwierdzam. Jogurtu Bakomy używam jako startera do jogurtu domowego.
Nie dodaję do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej żelatyny
a jogurt mimo to jest gęsty.


Zenon Grodzki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-08-06 15:27:50

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:3709028104

> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
> napisane ze jest.
===
Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-08-06 20:42:38

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 17:27:50, dans <dd2ku0$inn$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :

>> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
>> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
>> napisane ze jest.
> ===
> Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?


Byly, ale rzadsze.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-08-06 22:01:05

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6574090398$20050806224241@ewcia.kloups...
>
> Le samedi 6 aoűt 2005 ŕ 17:27:50, dans <dd2ku0$inn$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
>
> >> W jogurcie *powinno* byc mleko w proszku (przynajmniej w takim jakim
> >> lubie, czyli gestym). Zelatyna mi nie przeszkadza, ale powinno byc
> >> napisane ze jest.
> > ===
> > Czyli przed wynalezieniem mleka w proszku nie było jogurtów?
>
>
> Byly, ale rzadsze.
===
To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-08-06 22:16:26

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 7 ao?t 2005 ? 00:01:05, dans <dd3bvb$6l0$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:



> To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (pi?ty w tym w?tku)?

Hmm nie widze.. mozesz podac m-id ?
(w naglowku figuruje pod etykieta "Message-ID")


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-08-06 22:38:56

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:5737737527$20050807001627@ewcia.kloups...
>
> Le dimanche 7 aoűt 2005 ŕ 00:01:05, dans <dd3bvb$6l0$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
>
>
> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?
>
> Hmm nie widze.. mozesz podac m-id ?
> (w naglowku figuruje pod etykieta "Message-ID")
===
Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-08-06 23:05:22

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 7 ao?t 2005 ? 00:38:56, dans <dd3e69$bai$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

>> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (pi?ty w tym w?tku)?

> Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.

Dzieki :)

> Potwierdzam. Jogurtu Bakomy uzywam jako startera do jogurtu domowego.
> Nie dodaje do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej zelatyny
> a jogurt mimo to jest gesty.

Wystarczy przeciez pozwolic na dluzsza fermentacje. Jogurt wtedy
zgestnieje, nie do przesady, ale zgestnieje. Zenon nie napisal ze
musial jogurt nozem kroic :)


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-08-07 01:01:42

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:9079345840$20050807010524@ewcia.kloups...
>
> Le dimanche 7 aoűt 2005 ŕ 00:38:56, dans <dd3e69$bai$1@inews.gazeta.pl>
vous écriviez :
>
> >> > To jak skomentujesz list Zenona Grodzkiego (piąty w tym wątku)?
>
> > Message-ID: <s...@l...blaszak.dom> z 05-08-05 21:23.
>
> Dzieki :)
>
> > Potwierdzam. Jogurtu Bakomy uzywam jako startera do jogurtu domowego.
> > Nie dodaje do mleka ani mleka w proszku, ani tym bardziej zelatyny
> > a jogurt mimo to jest gesty.
>
> Wystarczy przeciez pozwolic na dluzsza fermentacje. Jogurt wtedy
> zgestnieje, nie do przesady, ale zgestnieje. Zenon nie napisal ze
> musial jogurt nozem kroic :)
===
Podziwiam cię, że wszystko tak zgrabnie potrafisz wytłumaczyć. Nawet to, że
mleko nie zsiada się w lecie, bo krowy żrą trawę, w dodatku zieloną.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-08-07 01:05:43

Temat: Re: jogurty a żelatyna
Od: b...@m...pl (Barbara) szukaj wiadomości tego autora

---- Wiadomość oryginalna ----
Od: "dorota" d...@o...pl

| Użytkownik "nowa16" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
| news:dct0en$qee$1@inews.gazeta.pl...
| | Witam!
| |
| | Chciałabym się dowiedzieć czy w jogurcie naturalnym Bakoma jest
| | żelatyna,
|
| Witam!
| nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze niedawno były zagęszczane żelatyną.
| przed aferą z żelatyną Bakoma się chełpiła tym, że zagęszcza żelatyną a
| nie mlekiem w proszku jak np. Danone.
| jakiś czas temu (dwa miesiące) wyszło, że Bakoma bierze żelatynę z
| jakiegoś niepewnego źródła. może teraz zaniechali?
[...]
| Dorota

to byla zelatyna ze slynnych zakladow Grabk - TVN_Uwaga - program
publicystyczny pokazujacy higiene, wyrzucanie resztek zwierzat do lasu,
smrod etc. etc. - jednym slowem - groza ..
MImo to zelatyna nadal byla z tego samego zrodla.. jak jest teraz - nie
wiem. ale nie sadze, by zaprzestano procederu, o ile nadal dziala ten zaklad
Grabka..
a z Grabkiem to jest afera na aferze, bowiem ma on monopol na produkcje
zelatyny w POlsce ..
nie pamietam juz tylko powiazan biznesowo-politycznych tego aferzysty ..
jego corka, ktora oficjalnie byla ostatnio wlascicielka, dorownuje tatusiowi
..
Barbara

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ukraina:)
Czerwony marynowany pieprz
Stelaże do tortów..
leczo
Co z mirabelek?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »