| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-12-09 21:27:50
Temat: Re: krokietyIkselka pisze:
> Dnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>> To jak knedle tyle, że smażone,
>
> Nie całkiem: panierka z jajka i bułki zupełnie zmienia charakter potrawy.
> To wąsnie sa prawdziwe krokiety, a nie te z naleśników.
Jak zwykle wiesz lepiej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Croquette
pzdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-12-09 21:36:54
Temat: Re: krokietyDnia Tue, 09 Dec 2008 22:27:50 +0100, JerzyN napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1rqvl4k4hvn0c$.1bxaezbwaxhvs.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 6 Dec 2008 16:27:27 +0100, Mariusz napisał(a):
>>>> Moja mama robiła je z ciasta takiego, jak na kopytka, ale z jajkiem. Na
>>>> placuszek z tego ciasta kładła łyżkę nadzienia z kapusty i grzybów (czy
>>>> innego), zwijała w wałeczek, zaciskała końce, maczała w jajku roztrzepanym
>>>> i tartej bułce i smażyła na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
>>> To jak knedle tyle, że smażone,
>>
>> Nie całkiem: panierka z jajka i bułki zupełnie zmienia charakter potrawy.
>> To wąsnie sa prawdziwe krokiety, a nie te z naleśników.
>
> Jak zwykle wiesz lepiej:
> http://en.wikipedia.org/wiki/Croquette
> pzdr. Jerzy
Oczywiście. Masz tu ze swojego linka:
"Czech Republic:
Krokety[6] are small round balls usually made from potatoes, eggs, flour,
butter, and salt that are deep fried in oil. This variety can be ordered in
most restaurants as a side dish as well as bought frozen and prepared at
home.
Germany:
Plain potato croquettes[7] (Kroketten)[8] are served as side dish in
restaurants and available frozen in supermarkets.
Hungary:
"Krokett" is a small cylindrical croquette made similar the Czech variety:
potatoes, eggs, flour, butter and touch of nutmeg and salt that are deep
fried in oil. This variety can be ordered in most restaurants as a side
dish as well as bought frozen. Croquette can be made with cheese too,
called turokrokett[9]. .
United Kingdom:
Plain potato croquettes[21] are available frozen[22] or refrigerated in
most supermarkets."
A w Polsce jakktochce. Czyli zawsze inaczej, niż się powinno.
A powinno się...
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3018.html i nadziać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-12-09 21:49:19
Temat: Re: krokietyIkselka pisze:
> A w Polsce jakktochce. Czyli zawsze inaczej, niż się powinno.
Dajcie spokój z tymi krokietami, już kiedyś była wielka kłótnia na ten
temat tutaj.
Ja też, jeśli w ogóle czasem robię, to z naleśników. Ciasto ziemniaczane
nigdy mi jeszcze nie wyszło jak należy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-12-09 22:05:50
Temat: Re: krokietyDnia Tue, 09 Dec 2008 22:49:19 +0100, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>
>> A w Polsce jakktochce. Czyli zawsze inaczej, niż się powinno.
>
> Dajcie spokój z tymi krokietami, już kiedyś była wielka kłótnia na ten
> temat tutaj.
Dobra, niech tam.
> Ja też, jeśli w ogóle czasem robię, to z naleśników. Ciasto ziemniaczane
> nigdy mi jeszcze nie wyszło jak należy.
>
A mnie naleśniki - może dlatego, że nie cierpię ich, z wyjątkiem nadzianych
puszystym serowym nadzieniem i zapieczonych z masłem. Ziemniaczane ciasto
uwielbiam i mi wychodzi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-12-09 22:43:57
Temat: Re: krokiety
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ghmo1b$6fk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 9 Dec 2008 20:04:02 +0100, Panslavista napisał(a):
> Jak zwykle wiesz lepiej:
> http://en.wikipedia.org/wiki/Croquette
Po cholere z nimi rozmawiasz durniu?
Tez lubisz trollowac?
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-12-10 00:22:00
Temat: Re: krokietyCześć Ikselka
Tue, 9 Dec 2008 22:36:54 +0100 w
<news:jju3dv6zr8q4.jid4r4lt45bq.dlg@40tude.net> napisałeś:
> Oczywiście. Masz tu ze swojego linka: [...]
a czemu nie zacytowalas polskich?
Poland:
Croquettes in Poland[17] are basically MADE FROM ROLLED THIN PANCAKE
stuffed with mushrooms, meat, cabbage, sauerkraut or varieties, covered
in breadcrumbs and fried in a pan and usually served usually with clear
barszcz.
--
Pozdrawiam,
Marek
Obudziłeś się i nie wiesz którą nogą wstać? Wyślij SMS "NOGA" na 6969!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-12-10 08:38:39
Temat: Re: krokietyDnia Wed, 10 Dec 2008 00:22:00 +0000, Marek (UK) napisał(a):
> Cześć Ikselka
> Tue, 9 Dec 2008 22:36:54 +0100 w
> <news:jju3dv6zr8q4.jid4r4lt45bq.dlg@40tude.net> napisałeś:
>
>> Oczywiście. Masz tu ze swojego linka: [...]
>
> a czemu nie zacytowalas polskich?
> Poland:
> Croquettes in Poland[17] are basically MADE FROM ROLLED THIN PANCAKE
> stuffed with mushrooms, meat, cabbage, sauerkraut or varieties, covered
> in breadcrumbs and fried in a pan and usually served usually with clear
> barszcz.
Napisałam:
"A w Polsce jakktochce. Czyli zawsze inaczej, niż się powinno.
A powinno się...
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3018.html i nadziać."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-12-10 08:58:02
Temat: Re: krokietyMarek (UK) pisze:
> Cześć Ikselka
> Tue, 9 Dec 2008 22:36:54 +0100 w
> <news:jju3dv6zr8q4.jid4r4lt45bq.dlg@40tude.net> napisałeś:
>
>> Oczywiście. Masz tu ze swojego linka: [...]
>
> a czemu nie zacytowalas polskich?
> Poland:
> Croquettes in Poland[17] are basically MADE FROM ROLLED THIN PANCAKE
> stuffed with mushrooms, meat, cabbage, sauerkraut or varieties, covered
> in breadcrumbs and fried in a pan and usually served usually with clear
> barszcz.
Bo jak zwykle Ikselka MA RACJE, co robi sie u niej w domu, to jest
jedyne i obowiazujace. Jakby robila krokiety drozdzowe, to tez by
udowadniala, ze to sa te jedyne wlasciwe.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-12-10 09:46:37
Temat: Re: krokietyCześć Ikselka
Wed, 10 Dec 2008 09:38:39 +0100 w
<news:t46mw9m2hwps$.1vgghh581wb7i$.dlg@40tude.net> napisałeś:
>> Croquettes in Poland[17] are basically MADE FROM ROLLED THIN PANCAKE
[...]
> A powinno się...
...o ile ktos ma ochote na Krokiety *ziemniaczane*
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3018.html i nadziać."
a wiekszosc przepisow opiera sie na ciescie nalesnikowym.
polska wikipedia tez nie daje Ci złudzen:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krokiety
--
Pozdrawiam,
Marek
Zastanawiam się nad sensem życia... w tym kraju.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-12-10 10:18:50
Temat: Re: krokietyDnia Wed, 10 Dec 2008 09:46:37 +0000, Marek (UK) napisał(a):
> --
> Pozdrawiam,
> Marek
> Zastanawiam się nad sensem życia... w tym kraju.
Ja się zastanawiam nad tymi, którzy się zastanawiają, zamiast "ten cry"
opuścić, skoro im nie pasi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |