« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-22 15:21:38
Temat: kto mi powie cos o zurku?chcialabym sie dowiedziec konkretnie jak kisic zur. i jakie sa wymogi
temperaturowe.
monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-22 21:14:30
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?
monizda&glizda <m...@p...wp.pl> a écrit dans le message :
8qfss1$bav$...@n...tpi.pl...
> chcialabym sie dowiedziec konkretnie jak kisic zur. i jakie sa wymogi
> temperaturowe.
> monika
>
> Witaj!
Podaje przepis na kwaszenie zurku:
10 dkg maki zytniej,razowej,pytlowej lub owsianej,0.5 l wody,czosnek
Make zalac ciepla przegotowana woda, dokladnie wymieszac, przelac do
kamiennego garnka,
dodac czosnek i pozostawic na kilka dni w cieplym miejscu.
Zurek krolewski:
1.2 l wywaru z miesa i warzyw,0.5 l smietany (moze przesadzilam),20 dkg
szynki wedzonej,
5 dkg kielbasy mysliwskiej(lub innej ktora ma zapach wedzonki),50 dkg
ziamniakow,10 dkg cebuli,
tluszcz,2 dkg maki, natka pietruszki, sol, pieprz,przyprawa do zup(np:
wegeta..)majeranek
i kwas zurkowy do smaku.
Ziemniaki umyc, zalac wywarem i ugotowac. Cebule obrac,oplukac, pokrajac
w kostke,posmazyc,dodac pokrojona w paseczki szynke, wlozyc do ziemniakow
pod koniec
gotowania razem z kielbasa pokrojona w plasterki. Nastepnie polaczyc z
zakwasem i smietana wymieszana z maka, zagotowac,dodac majeranek, posiekana
natke pietruszki,doprawic do smaku.
Smacznago!
P.S Pszepraszam brak mi polskich znakow.
Joanna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-23 17:34:09
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?On Fri, 22 Sep 2000 23:14:30 +0200, "Joanna Bauzac"
<j...@w...fr> wrote:
>
>monizda&glizda <m...@p...wp.pl> a écrit dans le message :
>8qfss1$bav$...@n...tpi.pl...
>> chcialabym sie dowiedziec konkretnie jak kisic zur. i jakie sa wymogi
>> temperaturowe.
>> monika
>>
>> Witaj!
>Podaje przepis na kwaszenie zurku:
>10 dkg maki zytniej,razowej,pytlowej lub owsianej,0.5 l wody,czosnek
>
>Make zalac ciepla przegotowana woda, dokladnie wymieszac, przelac do
>kamiennego garnka,
>dodac czosnek i pozostawic na kilka dni w cieplym miejscu.
Mysle ze warto byloby posolic - nastawiajac nieposolona make z woda
ryzykujemy ze pojdzie nam fermentacja etanolowa z pozniejsza konwersja
octowa. Lekkie osolenie zdecydowanie utrudnia zywot drozdzom nie
wplywajac zbytnio na rozwoj bakterii kwasu mlekowego.
Z czosnkiem ostroznie - jest silnie bakteriobojczy i przesada grozi
tym ze nijaka fermentacja nie zajdzie. Czyli nie przesadzic - jak ktos
lubi duzo czosnku to po ukiszeniu do gotowania mozna dodac wiecej.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 10:45:21
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?Pytanie moze i glupie ale wlasciwie jaka jest róznica miedzy zurkiem a
zalewajka?
Wg. niektorych przepisow zurek rozni sie tym, ze podaje sie go bez
smietany-ale w innych tak samo jak w zalewajce-smietana jest podana. Czy
jest to wiec inna zupa czy tylko inna nazwa tej samej?
pozdrawiam po dlugiej nieobecnosci
agi
"Dariusz K. Ladziak" wrote:
> On Fri, 22 Sep 2000 23:14:30 +0200, "Joanna Bauzac"
> <j...@w...fr> wrote:
>
> >
> >monizda&glizda <m...@p...wp.pl> a écrit dans le message :
> >8qfss1$bav$...@n...tpi.pl...
> >> chcialabym sie dowiedziec konkretnie jak kisic zur. i jakie sa wymogi
> >> temperaturowe.
> >> monika
> >>
> >> Witaj!
> >Podaje przepis na kwaszenie zurku:
> >10 dkg maki zytniej,razowej,pytlowej lub owsianej,0.5 l wody,czosnek
> >
> >Make zalac ciepla przegotowana woda, dokladnie wymieszac, przelac do
> >kamiennego garnka,
> >dodac czosnek i pozostawic na kilka dni w cieplym miejscu.
>
> Mysle ze warto byloby posolic - nastawiajac nieposolona make z woda
> ryzykujemy ze pojdzie nam fermentacja etanolowa z pozniejsza konwersja
> octowa. Lekkie osolenie zdecydowanie utrudnia zywot drozdzom nie
> wplywajac zbytnio na rozwoj bakterii kwasu mlekowego.
> Z czosnkiem ostroznie - jest silnie bakteriobojczy i przesada grozi
> tym ze nijaka fermentacja nie zajdzie. Czyli nie przesadzic - jak ktos
> lubi duzo czosnku to po ukiszeniu do gotowania mozna dodac wiecej.
>
> --
> Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 10:47:07
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3A1BA3C1.D7C436FE@poczta.onet.pl...
> Pytanie moze i glupie ale wlasciwie jaka jest róznica miedzy zurkiem a
> zalewajka?
Dla mnie zurek i zalewajka to dwie inne zupy. Zurek robi sie z maki
(razowej? czy innej?) ukiszonej (?) plus duzo czosnku, moze byc kielbaska, a
zalewajka to chleb, czosnek, sol i zalane troche tluszczu wrzatkiem. A moze
sie myle?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:02:41
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?Jednak w przepisach z którymi sie zetknelam ( nie szukajac nawet dlugo:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/1_1911.htm ) do zalewajki rowniez dodaje sie zuru
- a ten jak pamietam robimy z maki :(
asia wrote:
> fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:3A1BA3C1.D7C436FE@poczta.onet.pl...
> > Pytanie moze i glupie ale wlasciwie jaka jest róznica miedzy zurkiem a
> > zalewajka?
> Dla mnie zurek i zalewajka to dwie inne zupy. Zurek robi sie z maki
> (razowej? czy innej?) ukiszonej (?) plus duzo czosnku, moze byc kielbaska, a
> zalewajka to chleb, czosnek, sol i zalane troche tluszczu wrzatkiem. A moze
> sie myle?
> Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:04:57
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?
fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:3A1BA7D1.DB2B7899@poczta.onet.pl...
> Jednak w przepisach z którymi sie zetknelam ( nie szukajac nawet dlugo:
> http://www.kuchnia.3miasto.pl/1_1911.htm ) do zalewajki rowniez dodaje sie
zuru
> - a ten jak pamietam robimy z maki :(
a czy zalewajka to jest to samo co slaska wodzionka? Bo jesli tak to nie
slyszalam, zeby do wodzionki dodawalo sie zuru.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:28:57
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?
Użytkownik fghfgh <a...@p...onet.pl> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> Pytanie moze i glupie ale wlasciwie jaka jest róznica miedzy zurkiem a
> zalewajka?
>
W moim domu rodzinnym to byly bardzo podobne zupy. Tzn. zalewajka to byl
zurek z dodatkiem ziemniaków, smazonej cebuli i skwarek. Pozdrawiam - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:36:03
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?Asiu jak rozumiem w Twoim przepisie dodaje sie chleb zakiszony?
Ile czasu nalezy go kisic?
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:39:37
Temat: Re: kto mi powie cos o zurku?Niedokladnie spytalam- czy taki zakwas jak do barszczu wigilijnego? na
skórce od chleba?
agi
fghfgh wrote:
> Asiu jak rozumiem w Twoim przepisie dodaje sie chleb zakiszony?
> Ile czasu nalezy go kisic?
> agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |