Data: 2003-01-20 14:30:23
Temat: Re: kuchnia polska a MM
Od: "Margolcia" <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<m...@p...onet.pl> wrote:
> Monignac podkreslal w swojej ksiazce ze kiedys ludzie jedli zdrowiej
(nizszy
> Ig). Pomyslalem ze poszukam tradycyjnych dan polskich zgodnych z MM.
> Wymyslilem dwa, gdzie nie laczy sie tluszczy z weglowodanami o Ig powyzej
> 35.
>
> Fasolka po bretonsku i Bigos.
>
> Macie jeszcze jakies pomysly? MM pisal wszystko o kuchni francuskiej
uwazam
> ze trzeba jego przepisy spolszczyc.
Ano mam. skladniki: salata lodowa (jak bedzie cieplej, bedzie tansza)
ser feta light, oliwa z oliwek (w LiderPrice sa tanie i smaczne)
ogorek konserwowy albo zwykly, szczypiorek, cebulka
salate myjemy, suszymy i lekko gniatamy (jakies 5-6 listkow wystarczy)
cebulke, szczypiorek drobno siekamy,
ogorek kroimy na drobne platerki (te zielone, swieze radze kroic ze skorka -
bedzie wiosennie pachnialo)
calosc polewamy octem jablkowym (z zatopionym wiele tygodni wczesniej
ziolem - np. rozmaryn)
dodajemy bialy pieprz i ziola prowansalskie) i polewamy oliwa,
na koniec dodajemy 1/ 3 kostki fety.
Mniam, mniam palce lizac.
Tylko fete trzeba dodac przed samym spozyciem - szybko sie rozpuszcza.
Niestety salatke trzeba robic w okresie, kiedy warzywa sa tansze (raczej nie
teraz)
albo kombinowac i szukac tanich skladnikow.
Chociaz nawet teraz taka salatka duzo nie kosztuje (ogorek wystarczy na 5-6
salatek), salata lodowa na 3 sal.
szczypiorek z cebulka tez na trzy. Feta od 3 do 4.
Wiec tak ogolnie nie jest zbyt droga.
pozdrawiam
Anka
|