Data: 2010-03-07 21:38:23
Temat: Re: maciej stuhr w fantastycznej formie
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 7 Mar 2010 19:11:58 +0100, Panslavista napisał(a):
Słabymi roztworami alkoholu.
> i w procesie ich
> wytwarzania używa się siarczynów do sterowania fermentacją.
> Wina siarkowane
> a więc konserwowane dwutlenkiem siarki (szlachetne siarkowanie) lub w
> tandecie dolewanie roztworów siarczynów (do win patykiem pisanych, a więc
> niedojrzałych) należy przed spożyciem przewietrzyć poprzez zostawienie
> otwartej butelki bądź przelanie np. do karafki - podczas wietrzenia i
> przelewania dwutlenek siarki ulatuje do atmosfery.
> Konserwuje się wina także poprzez alkoholizację - gdyż niektóre kraje
> zakazały siarczynowania.
Wtedy to już nie jest wino, lecz napój alkoholizowany.
--
Ikselka.
|