« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-20 05:51:50
Temat: makaronCzy ma ktoś ciekawy przepis na podanie makaronu? Może jakaś zapiekanka,
brakuje mi pomysłów...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-20 06:20:36
Temat: Re: makaron
Użytkownik "nenia" > napisał w wiadomości
> Czy ma ktoś ciekawy przepis na podanie makaronu? Może jakaś zapiekanka,
> brakuje mi pomysłów...
>
Zapewne przepis mało oryginalny ale mój mąż to lubi...
Rozgrzewam tłuszcz na patelni ,kładę na nią mielone.Kiedy zaczyna sie
rumienić dodaje sól , pieprz czosnek ..Dodaje pomidory z puszki i doprawiam
przyprawa do kuchni wloskiej.
No i sa dwie wersje ...
1 tz w domu i degustacja natychmiast - no to poprostu klade to na ugotowany
makaron i posypuje zieleninka.
2 tz wroci w nocy wiec- ukladam na zaroodpornej brytfance warstwowo i gore
zasypuje serem, tak by w nocy jedynie odgrzać i podać "COS" ciepłego.
MJ.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 07:10:09
Temat: Re: makaronUżytkownik MonikA napisał:
> Użytkownik "nenia" > napisał w wiadomości
>
>
>>Czy ma ktoś ciekawy przepis na podanie makaronu? Może jakaś zapiekanka,
>>brakuje mi pomysłów...
>>
>
>
> Zapewne przepis mało oryginalny ale mój mąż to lubi...
> Rozgrzewam tłuszcz na patelni ,kładę na nią mielone.Kiedy zaczyna sie
> rumienić dodaje sól , pieprz czosnek ..Dodaje pomidory z puszki i doprawiam
> przyprawa do kuchni wloskiej.
> No i sa dwie wersje ...
> 1 tz w domu i degustacja natychmiast - no to poprostu klade to na ugotowany
> makaron i posypuje zieleninka.
> 2 tz wroci w nocy wiec- ukladam na zaroodpornej brytfance warstwowo i gore
> zasypuje serem, tak by w nocy jedynie odgrzać i podać "COS" ciepłego.
>
> MJ.
>
>
Dzięki serdeczne :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 07:36:59
Temat: Re: makaronWitaj, masz kolosalne pole do popisu.
Trzeba tylko przestrzegac kilku zasad
1. Jesli makaron bedzie ugotowany na 100% przed zapieczeniem, po zapieczeniu
bedzie PRZEgotowany
2. Musi byc sporo plynu (mam na mysli sos) poniewaz piec suszy
niemilosiernie
(jseli robisz zapiekanke z miesem, sos od miesa wystarczy, jesli nie, zrob
lekki beszamel- przepisow jest sto)
3. Wszystko musi byc gotowe przed zapiekaniem ktorego celem jest tylko
stopienie sera i nadanie skorupce ladnego koloru
No a teraz wymysl sobie co chcesz z tym fantem zrobic!
na przyklad:
mise en place
podgotuj makaron al dente w slonej wodzie z dodatkiem lyzki oliwy
przelej go zimna woda i zatrzymaj
przygotuj mieso mielone jak do "Hachi Parmentier" (przepisow jest mnostwo)
dopraw do swojego smaku - czyli probuj chocby i dziesiec razy
pokroj cukinie i pomidor na plasterki
sol, pieprz,
danie
Na dno pojemnika ktory pojdzie do pieca wsyp polowe makaronu, mieso, druga
warstwe makaronu, przelej sosem z miesa, poloz fantazyjnie plasterki cukini
i pomidora, posyp serm i do pieca w ostatniej chwili.
Jesli danie nie bedzie mialo dokladnie tego smaku o ktorym myslales,
zastosuj zasade butow narciarskich :
but nigdy nie dostosuje sie do stopy, czyli stopa musi dostosowac sie do
buta....
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 11:24:02
Temat: Re: makaronmakaron ugotowany na polmiekko
tunczyk w oleju
śmietana
zioła (ja biore bazylie, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy)
Olej z tuńczyka na patelnie do tego makaron podsmażyć, dodać zioła i
tuńczyka, wlać śmietanę, podgrzać. Posypać startym żółtym serem.
Makaron ze szpinakiem
makaron
szpinak
boczek wedzony
ser zółty
Boczek podsmażyc dodać szpinak doprawic do smaku. Ser pokroić w kostkę.
Makaron ugotować, odlać. wrucić szpinak i ser, mieszać energicznie do
rozpuszczenia sera.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 13:03:39
Temat: Re: makaronalbo zamiast szpinaku podsmazone pory!
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 18:55:58
Temat: Re: makaronThu, 20 May 2004 08:20:36 +0200, na pl.rec.kuchnia, MonikA napisał(a):
> Rozgrzewam tłuszcz na patelni ,kładę na nią mielone.
ale mielone co, kotlety, czy mięso surowe mielone ?
Wolę dopytać, bo czasami można dziwne rzeczy sobie dopowiadać z takich
niejasności, a ja mam ku temu talent ;)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-20 19:33:35
Temat: Re: makaronnenia wrote:
> Czy ma ktoś ciekawy przepis na podanie makaronu? Może jakaś zapiekanka,
> brakuje mi pomysłów...
>
Jutro robię taka oto zapiekankę: do ugotowanego grubego makaronu
dorzucam surowy boczek pokrojony w kostkę i twaróg. Przyptrawiam w
zasadzie tylko solą i pieprzem i zapiekam az boczek się zrobi. oste i
smaczne.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-21 11:21:23
Temat: Re: makaronPaul Urstein <p...@b...ch>, w poście:
40ac5fb1$3...@n...bluewin.ch napisał(-a) m.in.:
> Witaj, masz kolosalne pole do popisu.
> Trzeba tylko przestrzegac kilku zasad
> 1. Jesli makaron bedzie ugotowany na 100% przed zapieczeniem, po
> zapieczeniu bedzie PRZEgotowany
Ja wole w garnku PRZEgotować makaron a potem jeszcze w brytfance dolac
wody, wtedy robi się z makaronu prawie jednolita warstwa - tak
najbardziej lubię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |