From: "Paul Urstein" <p...@b...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <c8hgk2$pl1$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: makaron
Date: Thu, 20 May 2004 09:36:59 +0200
Lines: 38
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
NNTP-Posting-Host: 83.77.70.171
X-Original-NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Message-ID: <40ac5fb1$3_3@news.bluewin.ch>
X-Trace: news.bluewin.ch 1085038513 83.77.70.171 (20 May 2004 09:35:13 +0200)
Organization: Bluewin AG
Complaints-To: a...@b...ch
X-Original-NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!tiscali!newsfeed1.ip.tiscali.net!newsfeed.tiscali.ch!solnet
.ch!solnet.ch!news.imp.ch!news.imp.ch!130.59.1.10.MISMATCH!news-zh.switch.ch!sw
itch.ch!news.ip-plus.net!newsfeed.ip-plus.net!news.bluewin.ch!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202273
Ukryj nagłówki
Witaj, masz kolosalne pole do popisu.
Trzeba tylko przestrzegac kilku zasad
1. Jesli makaron bedzie ugotowany na 100% przed zapieczeniem, po zapieczeniu
bedzie PRZEgotowany
2. Musi byc sporo plynu (mam na mysli sos) poniewaz piec suszy
niemilosiernie
(jseli robisz zapiekanke z miesem, sos od miesa wystarczy, jesli nie, zrob
lekki beszamel- przepisow jest sto)
3. Wszystko musi byc gotowe przed zapiekaniem ktorego celem jest tylko
stopienie sera i nadanie skorupce ladnego koloru
No a teraz wymysl sobie co chcesz z tym fantem zrobic!
na przyklad:
mise en place
podgotuj makaron al dente w slonej wodzie z dodatkiem lyzki oliwy
przelej go zimna woda i zatrzymaj
przygotuj mieso mielone jak do "Hachi Parmentier" (przepisow jest mnostwo)
dopraw do swojego smaku - czyli probuj chocby i dziesiec razy
pokroj cukinie i pomidor na plasterki
sol, pieprz,
danie
Na dno pojemnika ktory pojdzie do pieca wsyp polowe makaronu, mieso, druga
warstwe makaronu, przelej sosem z miesa, poloz fantazyjnie plasterki cukini
i pomidora, posyp serm i do pieca w ostatniej chwili.
Jesli danie nie bedzie mialo dokladnie tego smaku o ktorym myslales,
zastosuj zasade butow narciarskich :
but nigdy nie dostosuje sie do stopy, czyli stopa musi dostosowac sie do
buta....
--
Amicalement
Paul Urstein
|