Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makarony,makarony

Grupy

Szukaj w grupach

 

makarony,makarony

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-05 08:24:19

Temat: makarony,makarony
Od: "Agnieszka" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Podziele sie przepisem na szybki obiad wloski. Przepis sprzedala mi kuzynka
z Wloch.

Na oliwie rumienicie kilka posiekanych zabkow czosnku, wlewacie pol litra
przecieru pomidorowego z kartonika i dodajecie lyzke bazylii (oczywiscie
najlepiej swiezej,ale moze byc i suszona).

Gotujecie to pod przykryciem ok 30 minut i dodajecie 1 - 2 puszki tunczyka w
sosie wlasnym (bez sosu). Zagotowujecie to chwilke

Podajecie z makaronem penne (sciete ukosnie rurki) , moze byc posypane
parmezanem.

Sos z pesto
Na patelnie wlewacie kubek smietany , podgrzewacie, dodajecie 3 lyzeczki
pesto z bazylii i 10 dkg utartego sera z niebieska plesnia (dor blue,
canzona, Sant Agur, Roquefort czy podobny). Zagrzewacie do rozpuszczenia
sera i podajecie z makaronem penne.

A jakie sa wasze sposoby na makarony (preferuje bezmiesne)

Pozdrawiam
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-05 11:35:18

Temat: Re: makarony,makarony
Od: "Luke" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Masz na mysli chyba penne rigatte bo penne to sredniej grubosci rurki ciete
prosto.
Pozdrawiam


___________________________________________
Klub Rajdowy Politechniki Poznańskiej www.krpp.org
Użytkownik "Agnieszka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:crg7t3$le8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podziele sie przepisem na szybki obiad wloski. Przepis sprzedala mi
kuzynka
> z Wloch.
>
> Na oliwie rumienicie kilka posiekanych zabkow czosnku, wlewacie pol litra
> przecieru pomidorowego z kartonika i dodajecie lyzke bazylii (oczywiscie
> najlepiej swiezej,ale moze byc i suszona).
>
> Gotujecie to pod przykryciem ok 30 minut i dodajecie 1 - 2 puszki tunczyka
w
> sosie wlasnym (bez sosu). Zagotowujecie to chwilke
>
> Podajecie z makaronem penne (sciete ukosnie rurki) , moze byc posypane
> parmezanem.
>
> Sos z pesto
> Na patelnie wlewacie kubek smietany , podgrzewacie, dodajecie 3 lyzeczki
> pesto z bazylii i 10 dkg utartego sera z niebieska plesnia (dor blue,
> canzona, Sant Agur, Roquefort czy podobny). Zagrzewacie do rozpuszczenia
> sera i podajecie z makaronem penne.
>
> A jakie sa wasze sposoby na makarony (preferuje bezmiesne)
>
> Pozdrawiam
> Aga
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-06 08:42:06

Temat: Re: makarony,makarony
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:crg7t3$le8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A jakie sa wasze sposoby na makarony (preferuje bezmiesne)
Uwielbiam sosy robione na bazie słodkiej śmietany i masła.
Np. 2 maleńkie cukinie, 2 marchwie, ok pół szklanki zielonego groszku.
Warzywa pokroić w kostkę wielkości groszku, wrzucić na rozgrzana oliwę,
poddusić, potem odkryć , odparować.
Dodać do tego ok 2/3 szklanki śmietany kremówki i 2 łyżki masła gotować
mieszając aż trochę zgęstnieje.
Posolić, popieprzyć, wyłożyć na makaron (najlepiej kokardki, ale to
szczegół) posypać parmezanem.

Wychodzi wspaniały w różnych kombinacjach, zamiast cukini, groszku, można
dać np. brokuły i kalafior.

Albo grzyby, najlepiej prawdziwki.
Ok 250 gr grzybów świeżych lub mrożonych, pokroić w plastry (przez cały
grzyb).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić 1 niedużą, grubo posiekana cebulę,
przesmażyć. Cebulę dokładnie z patelni zdjąć (no i sorry Winnetou - ja ja
wyrzucam, chyba że akurat do czegoś się nada), na tłuszcz po cebuli włożyć
grzyby - przesmażyć, poddusić, odparować. Jak poprzednio zaprawić kremówką,
masłem, podgrzewać mieszając aż zacznie gęstnieć.
posolić, popieprzyć, okrasić gałka muszkatołową.
Wyłożyć na makaron, posypać serem i natka pietruszki. Ten sos, świetnie
komponuje się z pulpetami z ciecierzycy.

Smacznego
Sowa ( i na koniec sugestia - ryba to też mięso, tyle, że postne. :-) )


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-06 10:07:00

Temat: Re: makarony,makarony
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:critks$k08$1@inews.gazeta.pl...

Dodam tylko, że śmietana do takiego sosu, to powinna być kremówka, najmniej
30% (w innym wypadku sos się nie zagęści samoistnie), a smażyć wszystko
można od razu na maśle, jak ktoś akceptuje zapach smażenia na maśle. :-)

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Brzoskwinie-prosba.
bazanty
chlebek
Sałatka avokado z łososiem
Losos ze szparagami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »