| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-04 22:00:35
Temat: chlebekWitam Grupe!
Zostalem obdarowany gotowa mieszanka do wypieku chleba (w zasadzie trzema
roznymi mieszankami o roznych smakach). Okazuje sie, ze jedna z firm zajela
sie produkcja czegos takiego i bedzie to dostepne (albo juz jest) w zwyklych
sklepach w 1 kg opakowaniach. Zdecydowalem sie na upieczenie takiego chlebka
i musze przyznac, ze wyszlo calkiem fajne.
Pozdrowienia,
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-05 06:37:32
Temat: Re: chlebek
Cześć!
Napisz coś więcej o tych mieszankach, bo mnie to bardzo zainteresowało! To
gotowa mieszanka (mąka z przyprawami)? Dodaje się tylko wodę, drożdże itp?
Jak wygląda wypiek chleba? Jakie smaki mają mieszanki?
Gdzie można kupić (w jakich sklepach, marketach)? I za ile? aha, jaka firma
to produkuje?
uffff.... :-)
Pozdrawiam serdecznie
Osinka
....................................................
......
www.mojewyprawy.rox.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 08:01:18
Temat: Re: chlebek>Zdecydowalem sie na upieczenie takiego chlebka
> i musze przyznac, ze wyszlo calkiem fajne.
Brzmi swietnie, ale najistotniejsze dla mnie pytanie - czy ten wypiek ma
smak chleba czy po prostu jest smaczny, ale w inny sposob?
Pozdrawiam,
Cekir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 08:48:47
Temat: Re: chlebekDeuter <d...@o...TezWyrzuc.pl> napisał(a):
> Zostalem obdarowany gotowa mieszanka do wypieku chleba (w zasadzie trzema
> roznymi mieszankami o roznych smakach). Okazuje sie, ze jedna z firm zajela
> sie produkcja czegos takiego i bedzie to dostepne (albo juz jest) w zwyklych
> sklepach w 1 kg opakowaniach. Zdecydowalem sie na upieczenie takiego chlebka
> i musze przyznac, ze wyszlo calkiem fajne.
W Niemczech tego pełno, nawet z zakwasem w proszku. Na Allegro też widziałam
jako "mieszanka mączna" czy jakoś tak. A to polski wyrób? Czy import? W .de
robi to m.in. Diamant, który u nas same mąki sprzedaje, chlebki z tego
wychodzą faktycznie imponujące, skład chemiczny tego też imponuje :). Jak już
chyba na tej grupie się zgodziliśmy - rewelacja jako zabezpieczenie, rezerwa.
W tej mieszance, którą masz, dużo enzymów i innych dodatków poza mąką w
składzie wypisali?
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-05 20:06:23
Temat: Re: chlebek> W Niemczech tego pełno, nawet z zakwasem w proszku. Na Allegro też
> widziałam
> jako "mieszanka mączna" czy jakoś tak. A to polski wyrób? Czy import? W
> .de
> robi to m.in. Diamant, który u nas same mąki sprzedaje, chlebki z tego
> wychodzą faktycznie imponujące, skład chemiczny tego też imponuje :). Jak
> już
> chyba na tej grupie się zgodziliśmy - rewelacja jako zabezpieczenie,
> rezerwa.
> W tej mieszance, którą masz, dużo enzymów i innych dodatków poza mąką w
> składzie wypisali?
>
> Atunia
Odpowiem zbiorczo:
Przygotowanie jest dosyc proste, bo to jest gotowa mieszanka - wystarczy
dodac wode i drozdze i dobrze wymieszac (napisane jest na opakowaniu, ze
mikserem, ale moj raczej by tego nie pociagnal). W skladzie ma juz
wszystko - wypisane jest: maka pszenna, zytnia, zyto, sol, suchy zakwas,
koncentrat enzymatyczny, kwas askorbinowy i koncentrat witaminowy. Smaki
widzialem trzy - cebulowy, paprykowy i slonecznikowy. Smak ma chleba, pewnie
w automacie do pieczenia byloby jeszcze fajniejsze, ale z piekarnika tez
jest smaczne i ma smak chleba.
Nie wiem, czy jest to juz w sprzedazy detalicznej, jezeli jeszcze nie ma, to
z pewnoscia na dniach bedzie. Ceny tez nie znam, jak wspominalem firma to
produkujaca obdarowala mnie trojpakiem, ale z rozmow wynikalo ze opakowanie
moze kosztowac okolo 4 zlociszy :/ Z opakowania wychodza dwa chlebki.
Firma jest polska rowniez w nazwie.
Deuter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-08 10:36:17
Temat: Chlebek - mieszankiSzanowni Grupowicze,
prowadze hurtownie zaopatrujace piekarnie i cukiernie we wszelkiego typu
surowce i co sie z tym wiaze mam dostep do bardzo wielu mieszanek do
produkcji pieczywa. Od chlebow (np czosnkowe, cebulowe, paprykowe,
kolodzieje i inne mniej lub bardziej znane) az po ciasta (jogurtowe, babki,
biszkopty, kremy w proszku itp itd). Czytajac grupe zastanawiam sie, czy nie
wprowadzic powyzszych produktow do obrotu detalicznego np przez Allegro lub
jakis sklep internetowy.
Mieszanki te nie sa dostepne w opakowaniach detalicznych (najmniejsze to
10kg) jednak jesli znajdzie sie rynek, mozna rozwazyc rozwazanie :)
Mieszanki do produkcji chleba wymagaja tylko dodania drozdzy i wody, a jeden
z producentow z ktorymi wspolpracuje prowadzil swego czasu rozmowy z firma
Panasonic produkujaca amatorskie maszyny do wypieku chleba, wiec i do tego
sie nadaja. Co do mieszanek cukierniczych, tu oprocz wody czesto nalezy
dodac jaja, a czasami tluszcz (babka na przyklad).
pozdrawiam
grzes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-08 11:01:47
Temat: Re: Chlebek - mieszanki> prowadze hurtownie zaopatrujace piekarnie i cukiernie we wszelkiego typu
> surowce i co sie z tym wiaze mam dostep do bardzo wielu mieszanek do
> produkcji pieczywa. Od chlebow (np czosnkowe, cebulowe, paprykowe,
> kolodzieje i inne mniej lub bardziej znane) az po ciasta (jogurtowe,
babki,
> biszkopty, kremy w proszku itp itd). Czytajac grupe zastanawiam sie, czy
nie
> wprowadzic powyzszych produktow do obrotu detalicznego np przez Allegro
lub
> jakis sklep internetowy.
zastanow sie czy beda chetni
bo jak ktos nie ma czasu, to chyba predzej kupi gotowe
a jak ma czas, to ja wole domowe ciasto z dobrych produktow a nie z proszku
jakies pol sztucznosci
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-08 17:01:03
Temat: Re: Chlebek - mieszanki
>
> bo jak ktos nie ma czasu, to chyba predzej kupi gotowe
>
> a jak ma czas, to ja wole domowe ciasto z dobrych produktow a nie z proszku
> jakies pol sztucznosci
>
Hihi, tak sie zastanawiam nad tą oszczędnościa czasu. Chyba w odważaniu. Taki
chlebek:
woda, mąka, drożdże, sól, cukier, czasem tłuszcz :)
skoro trzeba dodać drożdże /te sypkie zapewne dramatycznie podniosły by cenę
miesznki ;)/ i wodę, to co jest w mieszance?
mąki, sól, cukier, łyżka glutenu może no i jakiś smrodek.
Co do smrodku - wystarczy chipsa wrzucić ;), to i tłuszczzajednym zamachem i
skrobia ;)
Po mojemu to lipa.
Może w kraju, gdzie dzieci nie wiedzą, że mleko od krowy a chleb z mąki, to się
sprzedaje.
Znajome zniemczone polki wypiekają z tego chlebki w Niemczech, bo twierdzą, że
chleb drogi, u nas znośny chleb za ok 2 zł można dostać, zdaje się, że ta
mieszanka droższa, a chleb z tego samego prochu moge od piekarza kupić.
Pozdrawiam serdecznie
Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-08 19:04:27
Temat: Re: Chlebek - mieszankiOn Sat, 8 Jan 2005 11:36:17 +0100 I had a dream that grzes <g...@h...pl>
wrote:
> biszkopty, kremy w proszku itp itd). Czytajac grupe zastanawiam sie, czy nie
> wprowadzic powyzszych produktow do obrotu detalicznego np przez Allegro lub
> jakis sklep internetowy.
Zależy jaka będzie cena. Jeśli drogo, to nawet biorąc pod uwagę
oszczędność czasu, to się to nie opłaci.
--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres
UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-08 20:35:27
Temat: Re: Chlebek - mieszankigrzes <g...@h...pl> napisał(a):
> biszkopty, kremy w proszku itp itd). Czytajac grupe zastanawiam sie, czy nie
> wprowadzic powyzszych produktow do obrotu detalicznego np przez Allegro lub
> jakis sklep internetowy.
Na allegro już ktoś to sprzedaje. Na grupie w którymś wątku nawet się z kimś
zgodziłam, że taka mieszanka w zapasie to dobra rzecz w domu, w którym jest
maszyna, a jak ktoś zdolny, to nawet w domu bez maszyny. Bo te mieszanki to
zawsze wychodzą, a eksperymenty czasem zawodzą. Ja zawsze mam jakiś mix z
Niemiec i tam to idzie. Ale nie wiem czy przez Allegro tak dobrze to idzie,
żeby rozważać rozważanie :)) (spodobało mi się to bardzo, na jednym portalu
piekarskim było o warzeniu soli i niestety nie miał autor na myśli soli
warzonej ;))). Na pewno, jakbym w sklepie się natknęła, to bym wzięła. Nie
wiem czy w każdym mieście jest sklep taki, jak we Wrocławiu Epi (Poznań ma
zdaje się Piotra i Pawła), taki, w którym można kupić rzeczy nie do nabycis w
supermarkecie. Ale w takich miejscach takie coś na pewno by było kupowane :).
Przynajmniej ja już Epi dawno temu postulowałam, żeby sprowadzili, ale pewnie
po trasie nie mieli...
No i oczywiście najważniejsza sprawa, to czy w maszynce te mieszanki wyjdą, bo
to temperatura jednak niższa niż w normalnym piecu.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |