Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makarony,makarony
Date: Thu, 6 Jan 2005 09:42:06 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <critks$k08$1@inews.gazeta.pl>
References: <crg7t3$le8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1105000925 20488 81.219.100.7 (6 Jan 2005 08:42:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 6 Jan 2005 08:42:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227120
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:crg7t3$le8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A jakie sa wasze sposoby na makarony (preferuje bezmiesne)
Uwielbiam sosy robione na bazie słodkiej śmietany i masła.
Np. 2 maleńkie cukinie, 2 marchwie, ok pół szklanki zielonego groszku.
Warzywa pokroić w kostkę wielkości groszku, wrzucić na rozgrzana oliwę,
poddusić, potem odkryć , odparować.
Dodać do tego ok 2/3 szklanki śmietany kremówki i 2 łyżki masła gotować
mieszając aż trochę zgęstnieje.
Posolić, popieprzyć, wyłożyć na makaron (najlepiej kokardki, ale to
szczegół) posypać parmezanem.
Wychodzi wspaniały w różnych kombinacjach, zamiast cukini, groszku, można
dać np. brokuły i kalafior.
Albo grzyby, najlepiej prawdziwki.
Ok 250 gr grzybów świeżych lub mrożonych, pokroić w plastry (przez cały
grzyb).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić 1 niedużą, grubo posiekana cebulę,
przesmażyć. Cebulę dokładnie z patelni zdjąć (no i sorry Winnetou - ja ja
wyrzucam, chyba że akurat do czegoś się nada), na tłuszcz po cebuli włożyć
grzyby - przesmażyć, poddusić, odparować. Jak poprzednio zaprawić kremówką,
masłem, podgrzewać mieszając aż zacznie gęstnieć.
posolić, popieprzyć, okrasić gałka muszkatołową.
Wyłożyć na makaron, posypać serem i natka pietruszki. Ten sos, świetnie
komponuje się z pulpetami z ciecierzycy.
Smacznego
Sowa ( i na koniec sugestia - ryba to też mięso, tyle, że postne. :-) )
|