Data: 2005-01-06 08:42:06
Temat: Re: makarony,makarony
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:crg7t3$le8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A jakie sa wasze sposoby na makarony (preferuje bezmiesne)
Uwielbiam sosy robione na bazie słodkiej śmietany i masła.
Np. 2 maleńkie cukinie, 2 marchwie, ok pół szklanki zielonego groszku.
Warzywa pokroić w kostkę wielkości groszku, wrzucić na rozgrzana oliwę,
poddusić, potem odkryć , odparować.
Dodać do tego ok 2/3 szklanki śmietany kremówki i 2 łyżki masła gotować
mieszając aż trochę zgęstnieje.
Posolić, popieprzyć, wyłożyć na makaron (najlepiej kokardki, ale to
szczegół) posypać parmezanem.
Wychodzi wspaniały w różnych kombinacjach, zamiast cukini, groszku, można
dać np. brokuły i kalafior.
Albo grzyby, najlepiej prawdziwki.
Ok 250 gr grzybów świeżych lub mrożonych, pokroić w plastry (przez cały
grzyb).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić 1 niedużą, grubo posiekana cebulę,
przesmażyć. Cebulę dokładnie z patelni zdjąć (no i sorry Winnetou - ja ja
wyrzucam, chyba że akurat do czegoś się nada), na tłuszcz po cebuli włożyć
grzyby - przesmażyć, poddusić, odparować. Jak poprzednio zaprawić kremówką,
masłem, podgrzewać mieszając aż zacznie gęstnieć.
posolić, popieprzyć, okrasić gałka muszkatołową.
Wyłożyć na makaron, posypać serem i natka pietruszki. Ten sos, świetnie
komponuje się z pulpetami z ciecierzycy.
Smacznego
Sowa ( i na koniec sugestia - ryba to też mięso, tyle, że postne. :-) )
|