| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-11 08:24:37
Temat: makowiec bez spodu - do ulispodobał mi się przepis uli na makowiec bez spodu, ale coś mi się nie
zgadza: do maku trzeba dodać pianę z białek, ale jajek nie ma w składnikach.
ula, ile tych jajek? zrobiłabym na wigilię...
pozdrawiam,
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-11 08:57:30
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Użytkownik zosia <z...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9v4fsb$peo$...@n...tpi.pl...
> spodobał mi się przepis uli na makowiec bez spodu, ale coś mi się nie
> zgadza: do maku trzeba dodać pianę z białek, ale jajek nie ma w
składnikach.
> ula, ile tych jajek? zrobiłabym na wigilię...
>
6 jajek, juz ją o to pytałam, zapomniała o jajcach.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 09:05:28
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli> 6 jajek, juz ją o to pytałam, zapomniała o jajcach.
musiało mi umknąć. dzięki!
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 09:08:16
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli> 6 jajek, juz ją o to pytałam, zapomniała o jajcach.
sorry, jeszcze jedno: to znaczy bez żółtek, tak?
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 12:14:44
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Użytkownik zosia <z...@m...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9v4ie6$si0$...@n...tpi.pl...
> > 6 jajek, juz ją o to pytałam, zapomniała o jajcach.
>
> sorry, jeszcze jedno: to znaczy bez żółtek, tak?
> z
>
>
z żółtkami, ona w składnikach zapomniała napisac o tych jajkach
potem w sposobie przyrządzania żółtka są, przeczytaj uważnie
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 12:42:42
Temat: Re: makowiec bez spodu - do ulijajka się znalazły!
dzięki,
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 18:32:29
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9v4fsb$peo$1@news.tpi.pl...
> spodobał mi się przepis uli na makowiec bez spodu,
A gdzie jest przepis na ten makowiec? Nie moge go znalezc.
Badzcie uprzejmi i powtorzcie go. Bardzo bede wdzieczna. E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 21:15:50
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Użytkownik Ewa <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9v5l49$lc8$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:9v4fsb$peo$1@news.tpi.pl...
> > spodobał mi się przepis uli na makowiec bez spodu,
>
> A gdzie jest przepis na ten makowiec? Nie moge go znalezc.
> Badzcie uprzejmi i powtorzcie go. Bardzo bede wdzieczna. E.
>
>
moj makowiec bez spodu:
2 szkl. maku
6 duzych jablek
maly proszek do pieczenia
1 kostka margaryny(lub masla)
1/2 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 lyzek kaszy manny
6 jajek
zapach migdalowy
rodzynki, orzechy i inne bakalie
Mak sparzyc(ok.1/2 godz.), odsaczyc, dodac 3 lyzki cukru i przepuscic
dwa
razy przez maszynke. Margaryne utrzec z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym,
zoltkami i zapachem migdalowym. Do utartej masy dodac zmielony mak,
kasze
manne z proszkem do pieczenia, utarte na tarce jarzynowej jablka,
bakalie i
ubita piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku 150-180 ok 1 godz. Po
ostudzeniu mozna polac polewa, lub posypac cukrem puderem.
Jesli sie powtorzylam to przepraszam, ale nie widze moich poprzednich
postow.
Ula Głuszek
proszę bardzo
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-12 06:41:56
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uliUżytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> moj makowiec bez spodu:
Czemu tak brzydko nazywacie to ciasto?
Przeciez o wiele ladniej brzmi: makowiec z jablkami lub japonska szarlotka
i pod taka nazwa to ciasto jest znane.
Podam wersje, ktora ja znam (z tych proporcji wychodzi 2 tortownice
lub duza blacha):
45 dag maku,
6 jaj,
20 dag margaryny,
9 lyzek kaszy manny,
40 dag cukru,
1 kg jablek,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
rodzynki, orzechy, migdaly, aromat migdalowy.
Mak sparzyc wrzatkiem, wystudzic, odcedzic, przepuscic przez maszynke
3 razy. Jablka obrac ze skorki, zetrzec na tarce o grubych dziurkach.
Utrzec margaryne z cukrem, dodac zoltka, utrzec, dodawac zmielony mak,
kasze manne wymieszana z proszkiem do pieczenia, na koncu jablka, calosc
wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy, dodac bakalie i
aromat migdalowy, wymieszac, piec ok. 45 min. w 180C.
Mozna zrobic polewe czekoladowa na wierzch.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-12 08:46:34
Temat: Re: makowiec bez spodu - do uli
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9v6u7q$7q3$...@n...lublin.pl...
>
> Czemu tak brzydko nazywacie to ciasto?
> Przeciez o wiele ladniej brzmi: makowiec z jablkami lub japonska szarlotka
> i pod taka nazwa to ciasto jest znane.
>
To nazwa autorki, byc może powstała w odpowiedzi na wątek ciast bez
"spodni", hihi :-)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |