Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bialystok i tutejsze jedzonko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bialystok i tutejsze jedzonko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-10 23:53:50

Temat: Bialystok i tutejsze jedzonko
Od: "Magda" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Pozdrawiam i zapraszam do Bialegostoku na najlepsza babke, kiszke,
> > watrobianke pod sloncem!
> > Magda
> >
> Jezu ja chce do domu, zjadlabym i pasztetowa, i kiszke ziemniaczana (u
mnie
> w domu tez mowilo sie ziemniaki a nie kartofle:))) i kielbaske domowa z
> gorczyca, wedzona w przydomowej wedzarni, ach... Juz niedlugo bo swieta
tuz
> tuz, wiec urlopik i do mamy na prawie miesiac:)))
>
> Kaczucha
> kiedys tez z Bialegostoku (no dokladnie spod Bialegostoku)

Milo slyszec, ze ktos gustuje w tych klimatach,
a kto jeszcze jest z Bialegostoku i okolic (lub stad pochodzi)?
A moze podzielimy sie refleksjami nt. innych jeszcze potraw
charakterystycznych w tym regionie?
A'propos swiat - proponuje kutie. U mnie robi sie ja z peczaku + miód, mak i
mnostwo bakalii. Na poczatku Wigilii dzielimy sie oplatkiem albo prostwora
(zalezy od wyznania) albo jednym i drugim, a potem kazdy bierze lyzke KUTII,
mowi sie, ze to za zmarlych.
A jak jest u Was?

Pozdrawiam, Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-11 15:25:25

Temat: Re: Bialystok i tutejsze jedzonko
Od: "Kaczucha" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora

> Milo slyszec, ze ktos gustuje w tych klimatach,
> a kto jeszcze jest z Bialegostoku i okolic (lub stad pochodzi)?
> A moze podzielimy sie refleksjami nt. innych jeszcze potraw
> charakterystycznych w tym regionie?
> A'propos swiat - proponuje kutie. U mnie robi sie ja z peczaku + miód, mak
i
> mnostwo bakalii. Na poczatku Wigilii dzielimy sie oplatkiem albo prostwora
> (zalezy od wyznania) albo jednym i drugim, a potem kazdy bierze lyzke
KUTII,
> mowi sie, ze to za zmarlych.
> A jak jest u Was?
>
> Pozdrawiam, Magda
>
>
Ha, czyli co dom to obyczaj. U moich rodzicow w domu, nie dzielimy sie nawet
prosfora, nie wiem nawet dlaczego, jakos tak jest i juz. Na poczatku, po
prostu, zmawiamy modlitwe i skladamy sobie zyczenia, a przed zasiasciem do
stolu, mama zawsze wypowiada magiczne slowa: zebysmy wszyscy doczekali
nastepnych swiat. Kutia u nas zawsze jest na deser( jest w niej odrobina
ryzu, mnostwo maku i bakalii), po raz pierwszy zetknelam sie z dzieleniem
kutii. Pozniej oczywiscie objadanie sie przysmakami wigilijnymi (tata -
koniecznie sledzik i smazony karp, ja kapuste z grzybami, mama wlasciwoe nie
ma ulubionego dania; mezus jeszcze swiezy w naszych obyczajach nie ma
preferencji:))). Po wigilii od razu nie sprzata sie stolu zeby anioly mogly
sie pozywic tym co zostalo.

Pozdrawiam serdecznie

Kaczucha
(na razie w Wiedniu ale juz niedlugo pod Bialymstokiem)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 08:15:55

Temat: Re: Bialystok i tutejsze jedzonko
Od: "Magda" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

A barszczyk z suszonych borowikow macie? Taki brunatno zloty z przesmazona
na odrobinie oleju cebulka, nieslychanie aromatyczny? I borowiki z tego
barszczyku smazone ......... mmmm....... ja chce wigilii!
Pozdrawiam, Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 11:48:24

Temat: Re: Bialystok i tutejsze jedzonko
Od: "Kaczucha" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magda" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9v73m9$fn1$1@news.tpi.pl...
> A barszczyk z suszonych borowikow macie? Taki brunatno zloty z przesmazona
> na odrobinie oleju cebulka, nieslychanie aromatyczny? I borowiki z tego
> barszczyku smazone ......... mmmm....... ja chce wigilii!
> Pozdrawiam, Magda
>
A pewnie ze mamy, jako pierwsze danie i kompot z suszonych grusz takze,
poza tym ryba po grecku, panierowane suszone borowiki i rybka w roznej
postaci, czasami jak mama ma wiecej czasu przed wigilia to piecze karpia
nadziewanego masa z suszonach grzybkow, pychota

Kaczucha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: wracam z zaswiatow:)
"Tort" warzywny w galarecie - polecam!
i jeszcze raz o kawie, a wlasciwie o mlynku
Pozegnanie z Afryka tez mamy
Re: i jeszcze raz o kawie, a wlasciwie o mlynku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »