Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Magda" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bialystok i tutejsze jedzonko
Date: Tue, 11 Dec 2001 00:53:50 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <9v3hss$km8$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gate.mexico.one.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1008028380 21192 217.97.203.42 (10 Dec 2001 23:53:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Dec 2001 23:53:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86802
Ukryj nagłówki
> > Pozdrawiam i zapraszam do Bialegostoku na najlepsza babke, kiszke,
> > watrobianke pod sloncem!
> > Magda
> >
> Jezu ja chce do domu, zjadlabym i pasztetowa, i kiszke ziemniaczana (u
mnie
> w domu tez mowilo sie ziemniaki a nie kartofle:))) i kielbaske domowa z
> gorczyca, wedzona w przydomowej wedzarni, ach... Juz niedlugo bo swieta
tuz
> tuz, wiec urlopik i do mamy na prawie miesiac:)))
>
> Kaczucha
> kiedys tez z Bialegostoku (no dokladnie spod Bialegostoku)
Milo slyszec, ze ktos gustuje w tych klimatach,
a kto jeszcze jest z Bialegostoku i okolic (lub stad pochodzi)?
A moze podzielimy sie refleksjami nt. innych jeszcze potraw
charakterystycznych w tym regionie?
A'propos swiat - proponuje kutie. U mnie robi sie ja z peczaku + miód, mak i
mnostwo bakalii. Na poczatku Wigilii dzielimy sie oplatkiem albo prostwora
(zalezy od wyznania) albo jednym i drugim, a potem kazdy bierze lyzke KUTII,
mowi sie, ze to za zmarlych.
A jak jest u Was?
Pozdrawiam, Magda
|