« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-14 10:07:20
Temat: mam ciasto francuskie...wlasnie sie rozmraza. chce z niego zrobic cos smacznego - pomyslalam o
rogalikach albo ciasteczkach z jablkiem i budyniem w srodku. I teraz
pytanie: czy budyn powinnam ugotowac wg przepisu na opakowaniu torebki czy
tez uzyc polowe mniej mleka - tak jak sie robi do kremow? i czy wystarczy ze
jablko pokroje i zawine w to ciasto francuskie czy tez powinnam cos tam
jeszcze dodac? [cynamon? cukier? wanilie?]A na koncu czy te cistka przed
wstawieniem do pieca posmarowac jakims np. rozmaconym jajkiem?
to moj 'francuski' debiut wiec poprosze o pomoc,
pozdrawiam,
--
CLARIS /ona/ w pare minut po rozmowie o prace, ciagle rozemocjonowana
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-14 10:42:12
Temat: Re: mam ciasto francuskie
CLARIS wrote:
> jablko pokroje i zawine w to ciasto francuskie czy tez powinnam cos tam
> jeszcze dodac? [cynamon? cukier? wanilie?]
A jak lubisz? Z cynamonem? cukrem? wanilia?
> A na koncu czy te cistka przed
> wstawieniem do pieca posmarowac jakims np. rozmaconym jajkiem?
Jak chcesz, zeby byly sliczne i blyszczace, to mozesz posmarowac - a
nawet posypac grubym cukrem.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 10:54:58
Temat: Re: mam ciasto francuskie
Z masłem czekoladowym (jak jest za gęste to rozrzedzam cieplym mlekiem) albo
z powidłami śliwkowymi są przepycha po prostu.
Ja nie smaruję, jak robię kruche to tak, ale francuskich nie.
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 10:58:17
Temat: Re: mam ciasto francuskie
Użytkownik "CLARIS" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b9t4iv$idb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ...wlasnie sie rozmraza.
a jakiej firmy masz ciasto? jeszcze nigdy nie kupowalam, zawsze tak chodze
na około i sie zastanawiam... ;)
czy sa jakies lepsze i gorsze?
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:04:55
Temat: Re: mam ciasto francuskieUżytkownik CLARIS napisał:
> --
> CLARIS /ona/ w pare minut po rozmowie o prace, ciagle rozemocjonowana
> c...@w...pl
Ja tez wlasnie, mleko na siebie wylalam w domu :]
Jak poszlo? :)
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:12:58
Temat: Re: mam ciasto francuskie
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b9t7ip$i93$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik CLARIS napisał:
> Ja tez wlasnie, mleko na siebie wylalam w domu :]
> Jak poszlo? :)
Poszlo dobrze - ale zawsze idzie dobrze a potem "niestety, wybralismy inna
kandydatke"...
a u Ciebie jak?
--
CLARIS /ona/ juz nieco ochlonieta :-)
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:14:56
Temat: Re: mam ciasto francuskie
Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:27228-1052909684@mail.hanslik.com.pl...
> a jakiej firmy masz ciasto? jeszcze nigdy nie kupowalam, zawsze tak chodze
> na około i sie zastanawiam... ;)
> czy sa jakies lepsze i gorsze?
moje jest firmy Priolimo, opakowanie 429g [czemu tak dziwnie?] - zaplacilam
za nie ok. 6,50 - ale kupilam pierwszy raz wiec nie wiem czy dobre czy nie -
niedlugo sie przekonam [jak sama nic nie sknoce]
--
CLARIS /ona/
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:26:34
Temat: Re: mam ciasto francuskieUżytkownik CLARIS napisał:
>
> Poszlo dobrze - ale zawsze idzie dobrze a potem "niestety, wybralismy inna
> kandydatke"...
>
> a u Ciebie jak?
>
A dokladnie tak samo :) Ty tez z Wroclawia, prawda? :)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:44:06
Temat: mam ciasto francuskie - już w piekarniku
Użytkownik "Netusia" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3EC21D84.BFC9CBC1@poczta.onet.pl...
>> A jak lubisz? Z cynamonem? cukrem? wanilia?
wyszło z :
kawalkami jablka
musem jablkowym
migdalami w platkach
rodzynkami
cynamonem
cukrem waniliowym [ociupinke]
zobaczymy co wyjdzie
teraz ide pilnowac, bo to podobno sie krotko piecze i latwo przypala.
--
CLARIS /ona/
c...@w...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-14 11:54:44
Temat: Re: mam ciasto francuskieUżytkownik CLARIS napisał:
> Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:27228-1052909684@mail.hanslik.com.pl...
>
>>a jakiej firmy masz ciasto? jeszcze nigdy nie kupowalam, zawsze tak chodze
>>na około i sie zastanawiam... ;)
>>czy sa jakies lepsze i gorsze?
>
>
> moje jest firmy Priolimo, opakowanie 429g [czemu tak dziwnie?] - zaplacilam
> za nie ok. 6,50 - ale kupilam pierwszy raz wiec nie wiem czy dobre czy nie -
> niedlugo sie przekonam [jak sama nic nie sknoce]
>
>
Z ciasta franuskiego lub kruchego można piec również quiche i tarty. Nie
muszą być na słodko. W skrajnym wypadku można użyć do tarty obłożonej
składnikami charakterystycznymi dla pizzy. Bardzo dobre, polecam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |