Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: mam ochotę na rybę

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: mam ochotę na rybę

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-14 12:22:01

Temat: Re: mam ochotę na rybę
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 2003-11-14 at 12:38, Kinga Macyszyn wrote:
> A ja sobie wyguglałam pieczonego pstrąga i już wiem co będzie na obiad w
> niedzielę :))
> Tylko szkoły są różne, wszyscy pieką w ok. 200 stopniach, tyle, że jedni 15
> minut, inni 30 minut, a innni po 15 zawinięte i "odkryte".
> Ile się piecze pstrąga?
> Ile dorsza?
> Cały czas zakryty, czy po jakimś czasie odkryty, jeśli odkryty to po jakim
> czasie i jak długo?

To ja o dorszu, ale solonym. Pisalam juz?

Przepis mojej tesciowej - danie proste, ludowe, pyszne. Z Kraju Baskow.

Dorsza, tak ze 20 dag, odsalamy przez 1 dobe w zimnej wodzie (do michy
go chlup, wode zmieniac ze 2 razy). 3 duze cebule szklimy na oleju, a
nawet bronzowimy. Dorzucamy odsaczonego dorsza, dusimy z 10 minut,
dziabiemy drania widelcem na male kawalki, w razie czego
odparowywywujemy. Chlupiemy tak ze 3 lyzki octu z bialego wina (ostatnio
uzylam z cydru i tez bylo dobre) i duuuuzo czarnego pieprzu, jeszcze
chwile gotujemy, dodajemy 500-600 gram ziemniakow ugotowanych uprzednio
w mundurkach, obranych, ostudzonych, zeby zakrzeply, pokrojonych w kruba
kostke. Mieszamy, ale tak, zeby kartofli nie rozplaskac, tylko tyle,
zeby sie polaczyly z sosem i podgrzaly dobrze. Probujemy czy nie za malo
slone (nie powinno byc - w tym dorszu jednak sporo soli zostaje), nie za
malo pieprzne, nie za malo kwasne. Podajemy - ja mam taka wielka
tytanowa patelnie imitujaca zeliwna - podaje bezposrednio w niej,
wyglada jeszcze bardziej rustykalnie i z drewniana lyzka do nakladania.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-14 12:27:26

Temat: Re: mam ochotę na rybę
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja bardzo dziękuję. Przepis na pewno wykorzystam.
Ale za mną chodzi (co się obrócę to drepcze) ryb pieczony, pieczony,
pieczony!
No więc ile się piecze dorsza lub pstrąga? Odkrytego czy zakrytego?

--
KingAM

[muchoza bakterioza]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchnia hińska - Poszukuje
2 prosby
Ale pachnie
odnalazlem serwis
węgorz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »