| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-14 12:22:01
Temat: Re: mam ochotę na rybęOn Fri, 2003-11-14 at 12:38, Kinga Macyszyn wrote:
> A ja sobie wyguglaĹam pieczonego pstrÄ
ga i juĹź wiem co bÄdzie na obiad w
> niedzielÄ :))
> Tylko szkoĹy sÄ
róşne, wszyscy piekÄ
w ok. 200 stopniach, tyle, Ĺźe jedni 15
> minut, inni 30 minut, a innni po 15 zawiniÄte i "odkryte".
> Ile siÄ piecze pstrÄ
ga?
> Ile dorsza?
> CaĹy czas zakryty, czy po jakimĹ czasie odkryty, jeĹli odkryty to po jakim
> czasie i jak dĹugo?
To ja o dorszu, ale solonym. Pisalam juz?
Przepis mojej tesciowej - danie proste, ludowe, pyszne. Z Kraju Baskow.
Dorsza, tak ze 20 dag, odsalamy przez 1 dobe w zimnej wodzie (do michy
go chlup, wode zmieniac ze 2 razy). 3 duze cebule szklimy na oleju, a
nawet bronzowimy. Dorzucamy odsaczonego dorsza, dusimy z 10 minut,
dziabiemy drania widelcem na male kawalki, w razie czego
odparowywywujemy. Chlupiemy tak ze 3 lyzki octu z bialego wina (ostatnio
uzylam z cydru i tez bylo dobre) i duuuuzo czarnego pieprzu, jeszcze
chwile gotujemy, dodajemy 500-600 gram ziemniakow ugotowanych uprzednio
w mundurkach, obranych, ostudzonych, zeby zakrzeply, pokrojonych w kruba
kostke. Mieszamy, ale tak, zeby kartofli nie rozplaskac, tylko tyle,
zeby sie polaczyly z sosem i podgrzaly dobrze. Probujemy czy nie za malo
slone (nie powinno byc - w tym dorszu jednak sporo soli zostaje), nie za
malo pieprzne, nie za malo kwasne. Podajemy - ja mam taka wielka
tytanowa patelnie imitujaca zeliwna - podaje bezposrednio w niej,
wyglada jeszcze bardziej rustykalnie i z drewniana lyzka do nakladania.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-14 12:27:26
Temat: Re: mam ochotę na rybęJa bardzo dziękuję. Przepis na pewno wykorzystam.
Ale za mną chodzi (co się obrócę to drepcze) ryb pieczony, pieczony,
pieczony!
No więc ile się piecze dorsza lub pstrąga? Odkrytego czy zakrytego?
--
KingAM
[muchoza bakterioza]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |