Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...onet.pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mam ochotę na rybę
Date: 14 Nov 2003 13:22:01 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 36
Message-ID: <1068812372.27305.16.camel@cosmos>
References: <bp2esb$orn$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1068812521 21534 192.168.240.245 (14 Nov 2003 12:22:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Nov 2003 12:22:01 GMT
X-Mailer: Ximian Evolution 1.4.4-8mdk
X-Received: from ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr ([80.15.143.17]:5838
"EHLO ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr") by ps5.test.onet.pl
with ESMTP id <S1610197AbTKNMU3>; Fri, 14 Nov 2003 13:20:29 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr ([80.15.143.17]:5838
"EHLO ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr") by ps5.test.onet.pl
with ESMTP id <S1610197AbTKNMU3>; Fri, 14 Nov 2003 13:20:29 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr ([80.15.143.17]:5838
"EHLO ABoulogne-109-1-3-17.w80-15.abo.wanadoo.fr") by ps5.test.onet.pl
with ESMTP id <S1610197AbTKNMU3>; Fri, 14 Nov 2003 13:20:29 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177811
Ukryj nagłówki
On Fri, 2003-11-14 at 12:38, Kinga Macyszyn wrote:
> A ja sobie wyguglaĹam pieczonego pstrÄ
ga i juĹź wiem co bÄdzie na obiad w
> niedzielÄ :))
> Tylko szkoĹy sÄ
róşne, wszyscy piekÄ
w ok. 200 stopniach, tyle, Ĺźe jedni 15
> minut, inni 30 minut, a innni po 15 zawiniÄte i "odkryte".
> Ile siÄ piecze pstrÄ
ga?
> Ile dorsza?
> CaĹy czas zakryty, czy po jakimĹ czasie odkryty, jeĹli odkryty to po jakim
> czasie i jak dĹugo?
To ja o dorszu, ale solonym. Pisalam juz?
Przepis mojej tesciowej - danie proste, ludowe, pyszne. Z Kraju Baskow.
Dorsza, tak ze 20 dag, odsalamy przez 1 dobe w zimnej wodzie (do michy
go chlup, wode zmieniac ze 2 razy). 3 duze cebule szklimy na oleju, a
nawet bronzowimy. Dorzucamy odsaczonego dorsza, dusimy z 10 minut,
dziabiemy drania widelcem na male kawalki, w razie czego
odparowywywujemy. Chlupiemy tak ze 3 lyzki octu z bialego wina (ostatnio
uzylam z cydru i tez bylo dobre) i duuuuzo czarnego pieprzu, jeszcze
chwile gotujemy, dodajemy 500-600 gram ziemniakow ugotowanych uprzednio
w mundurkach, obranych, ostudzonych, zeby zakrzeply, pokrojonych w kruba
kostke. Mieszamy, ale tak, zeby kartofli nie rozplaskac, tylko tyle,
zeby sie polaczyly z sosem i podgrzaly dobrze. Probujemy czy nie za malo
slone (nie powinno byc - w tym dorszu jednak sporo soli zostaje), nie za
malo pieprzne, nie za malo kwasne. Podajemy - ja mam taka wielka
tytanowa patelnie imitujaca zeliwna - podaje bezposrednio w niej,
wyglada jeszcze bardziej rustykalnie i z drewniana lyzka do nakladania.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|