« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-14 08:32:55
Temat: margaryna-jaka do czego?Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Do czego tak naprawdę ich używac skoro na
wszystkich jest podane-do smażenia, pieczenia i gotowania. A może to
wszystko jedno. Chodzi o margaryny Palma, zwykła i Mleczna. A może to
wszystko to to samo?
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-14 11:25:24
Temat: Re: margaryna-jaka do czego?
Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:b7dro3$cva$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Do czego tak naprawdę ich używac skoro
na
> wszystkich jest podane-do smażenia, pieczenia i gotowania. A może to
> wszystko jedno. Chodzi o margaryny Palma, zwykła i Mleczna. A może to
> wszystko to to samo?
>
Mniej wiecej to samo... Ogolnie rzecz biorac - swinstwo. Lepiej uzywac
dobrego oleju (a do smaku dodac odrobine masla, na koniec).
Pozdrawiam, Agata N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-14 12:41:45
Temat: Re: margaryna-jaka do czego?popieram w 100% :) margaryna do najlepszych tluszczy nie nalezy - pelno
w niej roznych dziwnych dodatkow, ktore raczej zdrowiu nie sluza.
Lepiej uzywac masla lub jak radzi Agata dobre oleju (np. slonecznikowy
ExtraVergine) z maslem
Pozdrawiam
maniek
"Agata N." napisał(a):
>
> Użytkownik "anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
> news:b7dro3$cva$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Nurtuje mnie to od jakiegoś czasu. Do czego tak naprawdę ich używac skoro
> na
> > wszystkich jest podane-do smażenia, pieczenia i gotowania. A może to
> > wszystko jedno. Chodzi o margaryny Palma, zwykła i Mleczna. A może to
> > wszystko to to samo?
> >
> Mniej wiecej to samo... Ogolnie rzecz biorac - swinstwo. Lepiej uzywac
> dobrego oleju (a do smaku dodac odrobine masla, na koniec).
> Pozdrawiam, Agata N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-14 15:23:58
Temat: Re: margaryna-jaka do czego?From: "maniek" <z...@i...pl>
Subject: Re: margaryna-jaka do czego?
> popieram w 100% :) margaryna do najlepszych tluszczy nie nalezy -
> pelno
> w niej roznych dziwnych dodatkow, ktore raczej zdrowiu nie sluza.
> Lepiej uzywac masla lub jak radzi Agata dobre oleju (np.
> slonecznikowy
> ExtraVergine) z maslem
> Pozdrawiam
> maniek
>
Maniek :-)
Intuicyjnie owiedzialabym, ze zwykla - to ta najzdrowsza, o ile w ogole mozna tak
mowic o margarynie.
To co naprawde mozna powiedziec na jej plus: bezsmakowa i bezzapachowa, twarda, czyli
nadaje sie jako baza do polew
Natomiast jesli chodzi o oelje. - nie pamietam gdzie czytama, ale, byc moze w
'mniammniam':
ExtraVergine uzywa sie wylacznie na surowo [ze wzgledu na cene!!!!]
kolejne tloczenia obnizaja cene a i zastosowanie :-) czyli kolejne tloczenia oliwy z
oliwek nadaja sie do smazenia :-)
Jesli sie myle, prosze o sprostowanie :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.471 / Virus Database: 269 - Release Date: 2003.04.11
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-15 07:46:53
Temat: Re: margaryna-jaka do czego?Basiu, :-)
zgadza sie ze kolejne tloczenie i rafinowanie olejow czy oliwy zwieksza
jego zastosowanie... choc nie wplywaja na smak i jakosc, i zawartosc
skladnikow sie w niej znajdujacych itd. choc pozwalaja na zastosowanie
np. do smazenia i moze pieczenia:)
ja osobiscie uzywalem do tej pory slonecznikowego extravergine, gdyz
takowy kupilem i jakosc mi nie pasowal do salatek sam, bardziej do jakis
sosikow lub wlasnie do pieczenie (chleby, ciasta itd.)
a co do margaryny pozwole sobie wkleic tekst z ksiazki - przekonal mnie
on o do niestosowania margaryny, no ale oczywiscie to wybor kazdego nas
z osobna :) (nie chce wywolywac burzy na liscie o stosowaniu margaryny
itd ...)
Cytat:
-------------
Z tłuszczów używać tylko masła, oleju /najbardziej wartościowy
produkowany kiedyś z konopi, smalcu, czystego łoju. Margaryna, jako
produkty o wysokim stopniu przetworzenia, robi szkody w ludzkim
organizmie. Pomyślcie tylko - jaki proces technologiczny musi przejść
olej naturalny, ile po drodze trzeba dodać do niego substancji
chemicznych /w tym i rakotwórczych, sztucznie produkowanego kwasu
masłowego /który prawdopodobnie niszczy śluzówkę, utrwalaczy i barwników
/gdyby nie pomarańczowa farbka margaryna byłaby trupio blada, aby
uzyskać postać efektownie zapakowanej kostki.
Nawiasem mówiąc, nie ma dotąd na świecie żadnej pracy naukowej, która
uzasadniałaby i potwierdzała zdrowotność spożywania margaryny.
--------------
Koniec cytatu
Zrodło: JAK ŻYĆ, CO JEŚĆ, wywiad z ojcem Grande
Pozdrawiam serdecznie i zycze przede wszystkim zdrowych i wesolych
maniek
Barbara Czaplicka napisał(a):
>
> From: "maniek" <z...@i...pl>
> Subject: Re: margaryna-jaka do czego?
>
> > popieram w 100% :) margaryna do najlepszych tluszczy nie nalezy -
> > pelno
> > w niej roznych dziwnych dodatkow, ktore raczej zdrowiu nie sluza.
> > Lepiej uzywac masla lub jak radzi Agata dobre oleju (np.
> > slonecznikowy
> > ExtraVergine) z maslem
> > Pozdrawiam
> > maniek
> >
>
> Maniek :-)
> Intuicyjnie owiedzialabym, ze zwykla - to ta najzdrowsza, o ile w ogole mozna tak
mowic o margarynie.
> To co naprawde mozna powiedziec na jej plus: bezsmakowa i bezzapachowa, twarda,
czyli nadaje sie jako baza do polew
> Natomiast jesli chodzi o oelje. - nie pamietam gdzie czytama, ale, byc moze w
'mniammniam':
> ExtraVergine uzywa sie wylacznie na surowo [ze wzgledu na cene!!!!]
> kolejne tloczenia obnizaja cene a i zastosowanie :-) czyli kolejne tloczenia oliwy
z oliwek nadaja sie do smazenia :-)
> Jesli sie myle, prosze o sprostowanie :-)
> Barbara
>
> ---
> Outgoing mail is certified Virus Free.
> Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
> Version: 6.0.471 / Virus Database: 269 - Release Date: 2003.04.11
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |