« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-07-23 18:33:37
Temat: Re: % masła w maśleFeahisim pisze:
> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h49t5j$pki$4@news.onet.pl...
>
>> Problem tylko w tym że na dzień dzisiejszy nie ma dobrego masła od
>> _żadnego_ producenta... Przynajmniej ja nie znam takiego.
>
>
> A jakie jadasz na codzień? O ile jadasz...
>
> Feah
Fińskie. Choć niezbyt smaczne, to jednak najlepsze z wszystkich
dostępnych.. no i oczywiście od różnych margaryn.
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-07-23 19:29:02
Temat: Re: % masła w maśleOn 23 Lip, 16:35, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
> Który(rzy) z producentów masła powinien cieszyć się nawiększym zaufaniem?
> Innymi słowy które masło warto kupować a które obchodzić szerokim łukiem.
Właściwie to jestem tradycjonalistką przywiązaną do okolicznej
produkcji mleczarskiej. Kupuję masło Resmlecz i nigdy się na zawiodłam
na jakości.
Tę nieszczęsną kostkę z Łosic nabyłam z konieczności, bo w pobliskim
sklepie innego nie było.
Masło fińskie - owszem - kosztowałam, ale smakiem nie odstaje od tego
z podrzeszowskiego Trzebowniska. Za to cenę ma ok.40% wyższą.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-07-23 19:39:21
Temat: Re: % masła w maśleUżytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:4c8ec034-b06d-4680-ab68-b0adbb554a16@k19g2000yq
n.googlegroups.com...
On 23 Lip, 16:35, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
>> Który(rzy) z producentów masła powinien cieszyć się nawiększym zaufaniem?
>> Innymi słowy które masło warto kupować a które obchodzić szerokim łukiem.
> Właściwie to jestem tradycjonalistką przywiązaną do okolicznej
produkcji mleczarskiej. Kupuję masło Resmlecz i nigdy się na zawiodłam
na jakości.
> ale smakiem nie odstaje od tego
z podrzeszowskiego Trzebowniska. Za to cenę ma ok.40% wyższą.
No ale żeby je (oba) jeszcze dowozili na Górny Śląsk...
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-07-23 20:32:11
Temat: Re: % masła w maśleOn 23 Lip, 21:39, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
> No ale żeby je (oba) jeszcze dowozili na Górny Śląsk...
Wciąż się chełpią, ci z mleczarni Trzebownisko, że ich masło zrobiło
'karierę'. Wygląda na to, że na G.Śląsk im za daleko, a bliżej mają
np.do Frankfurtu n.Menem :-)
Tak jak pisał wcześniej Panslavista - dziwnymi drogami krąży unijna
żywność i coraz mniej w maśle 'świeżej krowy', a dominuje mleko w
proszku.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-07-23 22:10:38
Temat: Re: % masła w maśleDnia Thu, 23 Jul 2009 20:33:25 +0200, jadrys napisał(a):
> Nie znam, nigdy się nie spotkałem z takim masłem..
http://www.alma24.pl/pr_images/5740900400825.jpg
Produkowane jest też lekko solone
http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/
media/images/aktualnosci/lurpak/203110-1-pol-PL/lurp
ak_popup.jpg
a także czosnkowe
http://www.gotujmy.pl/ai/2209_maslo-czosnkowe-lurpak
-na-grilla_0_2.jpg
Wszystkie bardzo dobre.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-07-24 05:31:22
Temat: Re: % masła w maśle
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:zyrxxa30rlrs.hbtnlzo7frhw$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 23 Jul 2009 16:47:17 +0200, jadrys napisał(a):
>
>
>> Problem tylko w tym że na dzień dzisiejszy nie ma dobrego masła od
>> _żadnego_ producenta... Przynajmniej ja nie znam takiego.
>
> Dobre masło:
> "Masło Fińskie" - w granatowym papierku.
> "Lurpak" - w srebrnym (chyba, bo własnie wyrzuciłam papierek).
dodaj jeszcze ceny obydwu (wiem wiem, zaraz powiesz ze za dobre trzeba slono
zaplacic hehehe)
ja kupuje maslo "ekstra" (producenta nie pamietam) w TESCO i... sobie je
chwale :-) )
I po zamrozeniu, orwz pozniejszym odmrozeniu nic sie nie dzieje, i po
dluzszym staniu w cieple jest ok (no moze oprocz momentow kiedy za dlugo
stoi w cieple i jelczeje... ale to naturalne dla masla)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-07-24 05:32:53
Temat: Re: % masła w maśle
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4t50ejur6piw$.hk4y9a56gvrq.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 23 Jul 2009 20:33:25 +0200, jadrys napisał(a):
>
>> Nie znam, nigdy się nie spotkałem z takim masłem..
>
> http://www.alma24.pl/pr_images/5740900400825.jpg
>
> Produkowane jest też lekko solone
> http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/
media/images/aktualnosci/lurpak/203110-1-pol-PL/lurp
ak_popup.jpg
>
> a także czosnkowe
> http://www.gotujmy.pl/ai/2209_maslo-czosnkowe-lurpak
-na-grilla_0_2.jpg
>
> Wszystkie bardzo dobre.
I wszystkie "zachraniczne" hehehe
Dinskie
Finskie
a Polskie maslo gdzie? heh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-07-24 05:34:47
Temat: Re: % masła w maśle
Użytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:643268ee-11ae-4549-b34f-43c9a9afc361@h18g2000yq
j.googlegroups.com...
On 23 Lip, 21:39, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
> No ale żeby je (oba) jeszcze dowozili na Górny Śląsk...
Wciąż się chełpią, ci z mleczarni Trzebownisko, że ich masło zrobiło
'karierę'. Wygląda na to, że na G.Śląsk im za daleko, a bliżej mają
np.do Frankfurtu n.Menem :-)
Tak jak pisał wcześniej Panslavista - dziwnymi drogami krąży unijna
żywność i coraz mniej w maśle 'świeżej krowy', a dominuje mleko w
proszku.
I z tym (niestety) sie musze zgodzic.. Trudno jest aktualnie kupic dobre
maslo... (co nie znaczy ze nie da sie kupic dobrego Polskiego masla).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-07-24 05:51:12
Temat: Re: % masła w maśle
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h4bhi1$hor$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> ja kupuje maslo "ekstra" (producenta nie pamietam) w TESCO i... sobie je
> chwale :-) )
> I po zamrozeniu, orwz pozniejszym odmrozeniu nic sie nie dzieje, i po
> dluzszym staniu w cieple jest ok (no moze oprocz momentow kiedy za dlugo
> stoi w cieple i jelczeje... ale to naturalne dla masla)
Masło Extra było robione dla przechowalnictwa - dlatego było płukane
dokładniej niż śmietankowe, a tym samym nie zawierało elementów
sprowadzących do szybkiego jełczenia oraz wody. Warto kupić je i zamrozić
sobie w domu, a jeżeli szybko schodzi, to lepiej kupić takie chińskie
blaszane emaliowane miseczki z plastikowymi pokrywkami (spakowany komplet
"jedna w drugiej") i ugniatać miękkie masło, na wierzch nalać wody z filtra
lub butelki, w upały posolić wodę, zmieniać dwa razy dziennie - masło będzie
świeże i smarujące się. Inna sprawa - warto kupic masło solone przez
producenta - wcześniej spróbować jak smakuje lub masło klarowane - oba do
kraszenia, gotowania, smażenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-07-24 05:52:46
Temat: Re: % masła w maśle
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h4bha0$7ii$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
> news:643268ee-11ae-4549-b34f-43c9a9afc361@h18g2000yq
j.googlegroups.com...
> On 23 Lip, 21:39, "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> wrote:
>
> > No ale żeby je (oba) jeszcze dowozili na Górny Śląsk...
>
> Wciąż się chełpią, ci z mleczarni Trzebownisko, że ich masło zrobiło
> 'karierę'. Wygląda na to, że na G.Śląsk im za daleko, a bliżej mają
> np.do Frankfurtu n.Menem :-)
> Tak jak pisał wcześniej Panslavista - dziwnymi drogami krąży unijna
> żywność i coraz mniej w maśle 'świeżej krowy', a dominuje mleko w
> proszku.
>
>
> I z tym (niestety) sie musze zgodzic.. Trudno jest aktualnie kupic dobre
> maslo... (co nie znaczy ze nie da sie kupic dobrego Polskiego masla).
Jest jeszcze masło gospodarcze w osełkach (sery też) - ale trzeba trafić na
dobrą gospodynię, która je dostarcza do sklepu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |