Data: 2011-09-13 07:28:38
Temat: Re: miałam ci ja błonkę
Od: HGW <h...@h...abuse>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-07 22:10, Krycha pisze:
>
> A może to "Szampion"
Po dojrzeniu kwaśno-słodki aż gębę wykrzywia?
Raczej niemożliwe, chyba, że o różnych Szampionach myślimy.
Przy okazji warto zauważyć, że smak jabłka może się kolosalnie różnić w
zależności od stanowiska. Znam dwie prawdziwe kosztele w odległości 300
m od siebie, jedna ma jakieś 10 - 15 lat więcej od drugiej,
prawdopodobnie młodsza pochodzi ze starszej, obie są sprzed II wojny,
więc są stare ale jednak jare. Smak jabłek tak jakby to były inne
odmiany, podobne ale inne. Tzn. czuć, że to kosztele, szczególnie jak
jabłka są doskonale dojrzałe to różnice są najmniejsze ale wyczuwalne.
Ja lubię najbardziej kosztele jeszcze zielone które dopiero zaczynają
żółknąć i tutaj różnice w smaku są olbrzymie. Jedna stoi prawie w
wodzie, druga jakieś 2 metry wyżej i ze 100 m od wody.
|