« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-26 07:05:59
Temat: migdałyChcialabym zrobic dobre ciasto z migdalami, ale takie, zeby czuc bylo smak
migdalow (ale nie w sensie marcepanu), zeby nie zniknely w tlumie innych
skladnikow.
Jesli cos takiego znacie, to podpowiedzcie mi,
zblizaja sie urodziny mojego slubnego i na te intecje szukam pomyslu.
serdecznie pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-26 09:23:45
Temat: Re: migdały
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9jonq6$bn$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9jofu3$3hj$...@n...tpi.pl...
> > Chcialabym zrobic dobre ciasto z migdalami, ale takie, zeby czuc bylo
smak
> > migdalow (ale nie w sensie marcepanu), zeby nie zniknely w tlumie innych
> > skladnikow.
> > Jesli cos takiego znacie, to podpowiedzcie mi,
> > zblizaja sie urodziny mojego slubnego i na te intecje szukam pomyslu.
> >
> > serdecznie pozdrawiam
> > Basia
>
> A czy może to byc tort? Ten, ktory znajduje sie w "Kuchni Polskiej" pod
> nazwą "prowancki" jest pyszny, wykwintny i poza migdałami niewiele ma
> składnikow...no, moze koloryzuje ale jest ich tam duzo. Jezeli chcesz,
> chetnie sluze swoja nieco zmodyfikowana wersja.
Tort - jak najbardziej, w koncu to są urodziny ;-)
Skoro wersja zmodyfikowana, znaczy przepis sprawdzony,
to bardzo, bardzo proszę.
serdeczne dzięki
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 09:31:12
Temat: Re: migdały
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9jofu3$3hj$...@n...tpi.pl...
> Chcialabym zrobic dobre ciasto z migdalami, ale takie, zeby czuc bylo smak
> migdalow (ale nie w sensie marcepanu), zeby nie zniknely w tlumie innych
> skladnikow.
> Jesli cos takiego znacie, to podpowiedzcie mi,
> zblizaja sie urodziny mojego slubnego i na te intecje szukam pomyslu.
>
> serdecznie pozdrawiam
> Basia
A czy może to byc tort? Ten, ktory znajduje sie w "Kuchni Polskiej" pod
nazwą "prowancki" jest pyszny, wykwintny i poza migdałami niewiele ma
składnikow...no, moze koloryzuje ale jest ich tam duzo. Jezeli chcesz,
chetnie sluze swoja nieco zmodyfikowana wersja.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 08:37:05
Temat: Re: migdały
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9joo0e$1uv$...@n...tpi.pl...
> Tort - jak najbardziej, w koncu to są urodziny ;-)
> Skoro wersja zmodyfikowana, znaczy przepis sprawdzony,
> to bardzo, bardzo proszę.
>
> serdeczne dzięki
> Basia
>
>
>
Przepraszam, że dopiero teraz, mam nadzieję że nie za późno. Wczoraj byłam
"zaszyta na amen", tzn. obiecane przyjaciółce firanki produkowałam do nocy.
Tort prowancki po mojemu posiada dwie wersje, migdałową i orzechową (z
włoskich). Ilości są te same, tylko wystarczy zamienić migdały na orzechy.
Spód:
250g mielonych migdałów, oczywiście bez skórki
250g cukru pudru
6 białek
odrobina soli
Wykonanie: białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy po trochu cukier. Gdy
piana jest jednolita i gładka, dodajemy migdały i mieszamy ostrożnie.
Wykładamy na tortownicę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką, pieczemy
na złoty kolor w 180st.C aż brzegi będą odstawać. Gdy ostygnie opadnie ale
tak ma być.
Srodek - masa czekoladowa, może być Twoja ulubiona (pasuje też kawowa), a ja
robię tak :
1 jajko
łyżeczka mąki
4 kopiate łyżki najlepszego kakao (ciemne, żeby można było jeszcze gdzieś
kupić Van Houtena..)
150 g cukru
pół szklanki mleka
250g masła extra
Wykonanie: jajko, kakao, mleko cukier i mąkę mieszamy w rondelku i
zagotowujemy ciągle mieszając. Gdy wystygnie wmiksowujemy łyżkami do masła.
I tyle.
Pralinka na wierzch:
250g migdałów, obranych i zmielonych
250g cukru
1/4 szklanki wody
sok z jednej cytryny
50 ml likieru amaretto (do orzechów rum)
Wykonanie: cukier gotujemy z wodą aż się rozpuści plus 1 min. Wrzucamy
migdały i mieszamy dokładnie. Zdejmujemy z kuchni i dolewamy sok z cytryny.
Gdy wystygnie dolewamy alkohol.
Teraz montaż całości: spód nasączamy ponczem z herbaty i amaretto (rumu), na
to krem i do lodówki. Gdy krem jest twardy rozkładamy pralinkę (palcyma,
niestety). Na wszystko polewa z czekolady (tabliczka gorzkiej z 1/4 szklanki
mleka). Dekoracje wedle upodobań i talentów, np. z połówek migdałów lub
orzechów. Jest to bardzo słodkie, dlatego wydajne bo można serwować malutkie
kawałeczki a pozostałą po imprezie resztę podżerać z kawą przez kilka
następnych dni.
Smacznego, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 08:56:41
Temat: Re: migdały
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9jr92c$nh1$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9joo0e$1uv$...@n...tpi.pl...
> > Tort - jak najbardziej, w koncu to są urodziny ;-)
> > Skoro wersja zmodyfikowana, znaczy przepis sprawdzony,
> > to bardzo, bardzo proszę.
> >
> > serdeczne dzięki
> >
{ciach }
> >
a). Dekoracje wedle upodobań i talentów, np. z połówek migdałów lub
> orzechów. Jest to bardzo słodkie, dlatego wydajne bo można serwować
malutkie
> kawałeczki a pozostałą po imprezie resztę podżerać z kawą przez kilka
> następnych dni.
>
> Smacznego, Agata
Bardzo dziękuję ! ;-))
Kalorii podliczać nie będę, o nie....
Jesli mi wyjdzie tak smaczne jak wygląda z przepisu, to mężuś będzie
zachwycony ;-)
serdecznie pozdrawiam
Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |