| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-03 13:52:42
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneUżytkownik "Habeck Colibretto" napisał:
>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
> Bo mleko jest białe. ;)
> MSPANC
Białko jaja też. Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka
niż w białku :)
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
"zajmij się lepiej tymi porno opowiadankami na swojej stronie"
(C) koniczyna4listki at psst
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-03 14:11:44
Temat: Re: mleko nie pasteryzowane
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e0r9bp$abf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Habeck Colibretto" napisał:
>
>>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
>> Bo mleko jest białe. ;)
>> MSPANC
>
> Białko jaja też. Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka niż
> w białku :)
Białko w jaju? Beźroczysto mętnawe...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-03 14:13:59
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneDnia 03.04.2006, o godzinie 15.52.42, na pl.rec.kuchnia, Aicha napisał(a):
>>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
>> Bo mleko jest białe. ;)
>> MSPANC
> Białko jaja też.
Ale tylko po ścięciu, więc się nie liczy. ;P ;)
> Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka
> niż w białku :)
Nieznaczna różnica (tak w kolorze jak i zawartości białka). ;))
--
Pozdrawiam,
*Habeck*
/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-03 14:34:28
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneUżytkownik "Habeck Colibretto" napisał:
>>>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
>>> Bo mleko jest białe. ;)
>> Białko jaja też.
> Ale tylko po ścięciu, więc się nie liczy. ;P ;)
Znaczy, na miękko? I nożykiem?
>> Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka niż w białku
>> :)
> Nieznaczna różnica (tak w kolorze jak i zawartości białka). ;))
Znacznie bardziej znaczna pod względem miejsca produkcji w kurze :D
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
"zajmij się lepiej tymi porno opowiadankami na swojej stronie"
(C) koniczyna4listki at psst
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-03 14:50:06
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneDnia 03.04.2006, o godzinie 16.34.28, na pl.rec.kuchnia, Aicha napisał(a):
>>>>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
>>>> Bo mleko jest białe. ;)
>>> Białko jaja też.
>> Ale tylko po ścięciu, więc się nie liczy. ;P ;)
> Znaczy, na miękko? I nożykiem?
Na mięTko czy nie mięTko to nie ma znaczenia, bo biało jest już ścięte.
Nożyk jest dla niewierzących. :)
>>> Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka niż w białku
>>> :)
>> Nieznaczna różnica (tak w kolorze jak i zawartości białka). ;))
> Znacznie bardziej znaczna pod względem miejsca produkcji w kurze :D
A tam. Zdaje się, że to jakieś 4% więc niewiele. :)
--
Pozdrawiam,
*Habeck*
/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-03 15:13:44
Temat: Re: mleko nie pasteryzowane [OT]Użytkownik "Habeck Colibretto" napisał:
>>>>>> Jeden z nich wywołuje białaczkę :]
>>>>> Bo mleko jest białe. ;)
>>>> Białko jaja też.
>>> Ale tylko po ścięciu, więc się nie liczy. ;P ;)
>> Znaczy, na miękko? I nożykiem?
> Na mięTko czy nie mięTko to nie ma znaczenia, bo biało jest już
> ścięte. Nożyk jest dla niewierzących. :)
Nie, dla niewierzących to jest bomba. Albo samolot :]
>>>> Ale już żółtko jest zółte, a jest w nim więcej białka niż w
>>>> białku
>>>> :)
>>> Nieznaczna różnica (tak w kolorze jak i zawartości białka). ;))
>> Znacznie bardziej znaczna pod względem miejsca produkcji w kurze :D
> A tam. Zdaje się, że to jakieś 4% więc niewiele. :)
4% z czego? Z całości czy 4% z ogólnej zawartości białka w białku?
BTW, gdzie wątroba, a gdzie jajnik...
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
"zajmij się lepiej tymi porno opowiadankami na swojej stronie"
(C) koniczyna4listki at psst
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-04-04 05:37:02
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneAicha napisał(a):
>
> Chodzi Ci o bakterie gruźlicy, Salmonella i Shigella, gronkowca
> złocistego, Listeria, Yersinia, Campylobacter jejuni czy Escherichia
> coli? Smacznego w takim razie!
Jeśli te wszystkie bakterie występują w mleku to muszą być bardzo
zdrowe skoro dożyłam 40 roku życia a wychowywałam się na mleku od
Mućki :)
... i moi rodzice też.... i ich rodzice też...
w ostatnie wakacje miałam okazję ponownie pić mleko prosto od...
ono zupełnie inaczej smakuje, już zapomniałam przez te wszystkie lata
w mieście jak naturalne mleko jest smaczne i twarożek jest inny... mniam
Kalina - podpatrująca wasze przepisy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-04-04 11:38:11
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneUżytkownik "Kalina" napisał:
>> Chodzi Ci o bakterie gruźlicy, Salmonella i Shigella, gronkowca
>> złocistego, Listeria, Yersinia, Campylobacter jejuni czy
>> Escherichia coli? Smacznego w takim razie!
> Jeśli te wszystkie bakterie występują w mleku to muszą być bardzo
> zdrowe
Tak, bakterie są na pewno zdrowe. Takie wspaniałe żródło białka i
węglowodanów mają, że aż chce się im żyć i rozmnażać na potęgę :)
Ale nie upilnujesz każdego rolnika z każdą pojedyncza krową - w jakich
warunkach ją hoduje, w jakich warunkach przebiega udój i co z tym
mlekiem dalej robi. I przed tym przestrzegałam zachwycających się.
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
"zajmij się lepiej tymi porno opowiadankami na swojej stronie"
(C) koniczyna4listki at psst
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-04-04 17:34:07
Temat: Re: mleko nie pasteryzowane> Ale nie upilnujesz każdego rolnika z każdą pojedyncza krową - w jakich
> warunkach ją hoduje, w jakich warunkach przebiega udój i co z tym
> mlekiem dalej robi. I przed tym przestrzegałam zachwycających się.
>
Na nic tysiące lat testów na ludziach. Na nic rumiane dzieci wychowujące
się na mleku jeszcze ciepłym, od krowy. Ważne jest, że straszliwe
bakterie otaczają nas ze wszystkich stron. Ważne żeby z mleka substancji
o walorach trudnnych do przecenienia zrobić biały napój mleczny UHT.
Jest bezpieczny. A czy wiesz że ilość bakterii kałowych w Twojej kuchni
i w okolicach sedesu jest zbliżona. Przstrzegam przed zbytnim optymizmem
co do jedzenia w kuchni. Proponuje wypażać jamę ustną przed jedzeniem.
Jeść potrawy które były podgrzewane powyżej 120 stopni. Posłuchać się
reklam, codziennie myć wszystko i wszystkich w domestosie. Czystość!
Higiena! Uchatość! A i tak nigdy nie będzie człowiek pewny.
Pozdrawiam
tomasoburkaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-04-04 17:36:20
Temat: Re: mleko nie pasteryzowaneSarcia napisał(a):
> Witam,
>
> Czy ktoś może orientuje się jakie mleko jest niepasteryzowane, chodzi mi o
> nazwę producenta. Wszystkie mleka w kartonach i woreczkach, które spotykam
> niestety są.
>
> Pozdrawiam
> aw
Jeżeli mieszkasz w okolicach Bemowa, mleko prosto od krowy muczącej w
butlach 1,5 lub 2l w cenie rewelacyjnej, o smaku mleka. Bazarek przy
Człuchowskiej. Chyba że te wszystkie bakterie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |