« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-23 07:49:45
Temat: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNE
Mam zamiar zrobić dziś na deser wafle przekładane masą. Kupiłam mleko
skondensowane w puszce, niestety nie było słodzonego : (. Gotowałam je w tej
puszce ponad 2 godzinki, niestety po otworzeniu jest całkiem rzadkie.
Przelałam je więc do garnka, dodałam szklankę cukru i gotuję, wcale nie
widać, aby miało zgęstnieć. Czy ktoś robił taki eksperyment i się udało?
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-23 08:26:40
Temat: Re: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNEUżytkownik "Edyta" <w...@p...onet.pl> napisała:
> Mam zamiar zrobić dziś na deser wafle przekładane masą. Kupiłam mleko
> skondensowane w puszce, niestety nie było słodzonego : (. Gotowałam je w tej
> puszce ponad 2 godzinki, niestety po otworzeniu jest całkiem rzadkie.
> Przelałam je więc do garnka, dodałam szklankę cukru i gotuję, wcale nie
> widać, aby miało zgęstnieć. Czy ktoś robił taki eksperyment i się udało?
Nie wroze Ci sukcesu ;-)
Z takiego mleka mozesz jedynie zrobic ptasie mleczko, np. takie jak niedawno
podawala Magdalena W. w swoim przepisie na wkupne.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-23 10:53:52
Temat: Re: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNEEdyta wrote:
> Mam zamiar zrobić dziś na deser wafle przekładane masą. Kupiłam mleko
> skondensowane w puszce, niestety nie było słodzonego : (.
Nie martw się - ja tak też kiedyś się urządziłam :-). Pogotuj jeszcze
trochę :-).
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-23 11:06:55
Temat: Re: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNEzGosiula wrote:
> Nie martw się - ja tak też kiedyś się urządziłam :-). Pogotuj jeszcze
> trochę :-).
>
No tak - może to nie najlepsza rada po 3 godzinach...
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-23 15:02:43
Temat: Re: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNE
> No tak - może to nie najlepsza rada po 3 godzinach...
:)
Zrobiłam wafle z masą kakaową, a mleczko zużyję do kawy. Ale rzeczywiście,
zaczęło gęstnieć, jak przesytgło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 17:27:22
Temat: Re: mleko nies3odzone zgestnieje? PILNE (was: mleko niesłodzone zgęstnieje? PILNE)Sun, 23 Nov 2003 08:49:45 +0100, na pl.rec.kuchnia, Edyta napisał(a):
> Mam zamiar zrobić dziś na deser wafle przekładane masą. Kupiłam mleko
> skondensowane w puszce, niestety nie było słodzonego : (. Gotowałam je w tej
> puszce ponad 2 godzinki, niestety po otworzeniu jest całkiem rzadkie.
> Przelałam je więc do garnka, dodałam szklankę cukru i gotuję, wcale nie
> widać, aby miało zgęstnieć. Czy ktoś robił taki eksperyment i się udało?
>
> Edyta
Wybacz, ale na prawdę nie mogłem się powstrzymać od odpowiedzi na Twojego
posta.
Jak sądzisz, na czym polega gęstnienie mleka? Ułatwię - na odparowaniu
wody.
Jak sądzisz, czy w zamkniętej puszce następuje parowanie? Ułatwię - nie.
Mogłabyś nawet tydzień taką puszkę gotować, ale nie spodziewaj się wyniku
jaki chciałabyś uzyskać.
Wystarczy otworzyć, przelać do garnuszka i mieszając pogotować przez
kilkanaście minut.
--
Pozdrawiam,
Another
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 00:59:16
Temat: Re: mleko nies3odzone zgestnieje? PILNE (was: mleko nies?odzone zg?stnieje? PILNE)On Tue, 25 Nov 2003 18:27:22 +0100, Another <n...@p...onet.pl>
wrote:
>Sun, 23 Nov 2003 08:49:45 +0100, na pl.rec.kuchnia, Edyta napisał(a):
>
>> Mam zamiar zrobić dziś na deser wafle przekładane masą. Kupiłam mleko
>> skondensowane w puszce, niestety nie było słodzonego : (. Gotowałam je w tej
>> puszce ponad 2 godzinki, niestety po otworzeniu jest całkiem rzadkie.
>> Przelałam je więc do garnka, dodałam szklankę cukru i gotuję, wcale nie
>> widać, aby miało zgęstnieć. Czy ktoś robił taki eksperyment i się udało?
>>
>> Edyta
>
>Wybacz, ale na prawdę nie mogłem się powstrzymać od odpowiedzi na Twojego
>posta.
>Jak sądzisz, na czym polega gęstnienie mleka? Ułatwię - na odparowaniu
>wody.
>Jak sądzisz, czy w zamkniętej puszce następuje parowanie? Ułatwię - nie.
>Mogłabyś nawet tydzień taką puszkę gotować, ale nie spodziewaj się wyniku
>jaki chciałabyś uzyskać.
>Wystarczy otworzyć, przelać do garnuszka i mieszając pogotować przez
>kilkanaście minut.
Te, Nowaczek, wymadrzasz sie a nie powinienes.
Odparowanie wody to tylko jedna z metod zageszczania, akurat w
przypadku mleka skondensowanego mało skuteczna.
Jesli mleko jest skondensowane i słodzone, to dlugie gotowanie w
zamknietej hermetycznie puszce doprowadzi, i owszem, do jego pelnego
zgestnienia.
W ten sposob powstaje krem, o ktory chodzilo Edycie.
Odpowiedzi na pytanie Edyty nie znam
Awik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |