| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-22 15:00:14
Temat: wino do chinszczyznyPytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
do szaszlykow?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-22 15:49:06
Temat: Re: wino do chinszczyzny> Pytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
> do szaszlykow?
Do chinszczyzny to nie wiem, ale jesli chodzi o szszlyki to chyba zalezy z
jakiego miesa sa zrobione.
A moze sie myle
pzdr
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 16:17:47
Temat: Re: wino do chinszczyznyIn article <M...@n...ds.pg.gda.pl>, borys100
@gazeta.pl says...
> Pytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
> do szaszlykow?
>
z karkowi sa szaszlyki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 16:24:21
Temat: Re: wino do chinszczyzny
> > Pytanie jak w temacie, jakie wino
> > do szaszlykow?
> >
> z karkowi sa szaszlyki
to chyba raczej czerwone wytrawne
chociaz ja bardziej lubie polwytrawne
pzdr
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 16:52:22
Temat: Re: wino do chinszczyzny Witam!
Ja tylko mogę dodać, że do ryb, raków, kalmarów i białego drobiu podaje się
wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..
Tak więc to odpada:)
Pozdrawiam,
Anna z Wawy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 16:54:04
Temat: Re: wino do chinszczyznyUżytkownik "Borys" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1a29aa95a813103698968b@news.ds.pg.gda.pl...
> In article <M...@n...ds.pg.gda.pl>, borys100
> z karkowi sa szaszlyki
polecam czerwone wytrawne
na dole strony
http://kwp.radom.pl/pgm/pgm00_04.htm
MIESA GOTOWANE:
Cielęcina - podajemy z średniociężkim, wytrawnym białym winem np. Silvaner,
Galestro, Grauburgunder lub półwytrawnym Rieslingiem.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, średniociężkie np. czarny Riesling,
Spätburgunder, Beaujolais.
Gotowane kurczaki lub indyki - podawać można białe, wytrawne wina typu
Riesling, Sancerre, Silvaner, Frascati, Soave.
MIĘSA PIECZONE:
Cielęcina - podajemy z wytrawnym, aromatycznym białym winem np. Chardonnay,
szary Burgunder, zielony Veltliner, Kerner, Riesling, Sauvignon Blanc,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, mocne np. czarny Cabernet Sauvignon,
Spätburgunder, Bordeaux, Chianti Classico, Corbieres, Rioja.
Baranina - jest zalecane wino białe,wytrawne np. biały i szary Burgunder,
średnie, wytrawne czerwone wina typu Bordeaux, Spätburgunder.
Wieprzowina - podajemy wino białe wytrawne np. szary i biały Burgunder,
Riesling.
Stek z wołowiny - można podawać wino czerwone, średniociężkie typu Merlot,
Cabernet Sauvignon, Spätburgunder, Bordeaux, Corbieres, Rioja.
Siekane mięsa - jest zalecane wino lekkie, wytrawne czerwone, np.
Portugieser, Zweigelt, czarny Riesling, Merlot.
Szaszłyki - podajemy wino czerwone, wytrawne, średniociężkie np. Lemberger,
Spätburgunder, Barbaresco, Chianti, Cotes du Rhone albo
wytrawne białe wina, średniociężkie typu szary i biały Burgunder, Silvaner,
Bordeaux, Rioja.
Dziczyzna - jest zalecane wytrawne, mocne czerwone wino, np. Spätburgunder,
Chianti Classico, Rioja.
Golonki grillowane, świniobicie - podajemy mocne, wytrawne białe wino np.
zielony Veltliner, Müller-Thurgau, Muscadet, Riesling, Silvaner lub
różowe wytrawne - Portugieser.
Pieczone kurczaki lub indyki - podawać można białe, ziołowe wina typu
Kerner, Orvieto, biały Burgunder.
Pieczone kaczki, gęsi - jest zalecane wino wytrawne czerwone, średniociężkie
np. Spätburgunder, Bordeaux, Chianti, Rioja.
Dzikie ptactwo - podajemy wytrawne czerwone wino, np. Cabernet, Sauvignon,
Spätburgunder.
PODROBY i WĘDLINY:
Wątróbka cielęca - podajemy z lekkim, wytrawnym białym winem np. biały i
szary Burgunder, Prosecco, Soave.
Móżdżek - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave.
inne podroby - podawać można lekkie wytrawne czerwone wina np. czarny
Riesling, Trollinger, Bardolino.
Surowe szynki - podajemy z wytrawnym białym winem np. szary Burgunder,
zielony Veltliner, Chardonnay, Muscadet, Prosecco, Soave, Orvieto, Silvaner.
Salami - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave,
Müller-Thurgau albo
różowe lekkie wytrawne wino np. Rose Portugieser
Pasztety drobiowe - podawać można wytrawne białe wina np. Chardonnay,
Riesling, Silvaner, Frascati, Orvieto.
Pasztety z dziczyzny - podajemy lekkie, wytrawne czerwone wina typu Chianti,
Spätburgunder.
SERY: Ementaler, Parmesan, Greyerzer.
Można podawać wytrawne, pełne białe wina np. zielony Veltliner, Kerner,
Muscadet, Galestro, Prosecco, Soave albo
wytrawne czerwone wina typu Merlot, Spätburgunder, Bardolino, Beaujolais,
Valpolicella.
SERY:Appenzeller, Bel Paese, Edamer, Gouda, Reblochon.
Można podawać wytrawne, średniociężkie białe wina np. Chardonnay, Frascati,
Orvieto albo
wytrawne czerwone wina typu Dornfelder, Bordeaux, Chianti, Spätburgunder.
Ryby:
Duszona ryba - (Pstrąg, Łosoś) lekkie wytrawne białe wino np. Chardonnay,
Muscadet, Riesling, Silvaner, Galestro, Soave.
Gotowana ryba - wytrawne białe wino wyższej jakości typu Chardonnay,
Riesling, Frascati, Orvieto.
Pieczona ryba lub grillowana - mocne wytrawne białe wino np. Riesling,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto, Vernaccia di San Gimignano
Ryba w sosie śmietankowym - pełne wytrawne białe wino np. biały i szary
Burgunder, Pinot Blanc.
Owoce morza - wytrawne białe wino np. Muscadet, Riesling, Kerner, Sauvignon
Blanc.
Ryby w zalewach octowych - żadne wina - można podać piwo lub wódki.
ciasta:
Desery ogólnie - słodkie szlachetne białe wina (od Auslese)
Desery z czekoladą - polecamy Asti Spumante, półsłodkie Prosecco.
(za swiatwin.pl)
a na przyszłość to
wszystko masz tutaj:
http://ag.bocznica.org/
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 16:58:21
Temat: Re: wino do chinszczyznyUżytkownik "Ania" <a...@R...pl> napisał w wiadomości
news:bpo47d$s0m$1@inews.gazeta.pl...
> ...białego drobiu podaje się
> wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..
Tylko dodam, że nie wszędzie podaje się koniecznie białe wino do drobiu, to
taki zwyczaj chyba polski:)
Pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-22 18:37:02
Temat: Re: wino do chinszczyznyAdamo 2. wrote:
>> ...białego drobiu podaje się
>> wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..
>
> Tylko dodam, że nie wszędzie podaje się koniecznie białe wino do drobiu,
> to taki zwyczaj chyba polski:)
zgadza się ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-23 01:11:11
Temat: Re: wino do chinszczyznyjeszcze jedna strona:
http://www.winaonline.pl/szukam_wina.php
pozdrawiam,
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 07:34:12
Temat: Re: wino do chinszczyzny======
Chyba jakieś chińskie wino ryżowe :-} Nie podejrzewam, aby w
wielotysiącletniej tradycji chińskiej leżało podawanie burgunda do żarła z
woka. Marco Polo coś by o tym napisał.
waldek
======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |