Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wino do chinszczyzny

Grupy

Szukaj w grupach

 

wino do chinszczyzny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-22 15:00:14

Temat: wino do chinszczyzny
Od: Borys <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
do szaszlykow?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-22 15:49:06

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Magdalena M. \(W-wa\)" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
> do szaszlykow?

Do chinszczyzny to nie wiem, ale jesli chodzi o szszlyki to chyba zalezy z
jakiego miesa sa zrobione.
A moze sie myle

pzdr
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 16:17:47

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: Borys <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <M...@n...ds.pg.gda.pl>, borys100
@gazeta.pl says...
> Pytanie jak w temacie, jakie wino podaje sie do chinszczyzny? a jakie
> do szaszlykow?
>
z karkowi sa szaszlyki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 16:24:21

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Magdalena M. \(W-wa\)" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Pytanie jak w temacie, jakie wino
> > do szaszlykow?
> >
> z karkowi sa szaszlyki

to chyba raczej czerwone wytrawne
chociaz ja bardziej lubie polwytrawne
pzdr
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 16:52:22

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Ania" <a...@R...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Ja tylko mogę dodać, że do ryb, raków, kalmarów i białego drobiu podaje się
wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..
Tak więc to odpada:)

Pozdrawiam,
Anna z Wawy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 16:54:04

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Borys" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1a29aa95a813103698968b@news.ds.pg.gda.pl...
> In article <M...@n...ds.pg.gda.pl>, borys100


> z karkowi sa szaszlyki
polecam czerwone wytrawne

na dole strony
http://kwp.radom.pl/pgm/pgm00_04.htm

MIESA GOTOWANE:
Cielęcina - podajemy z średniociężkim, wytrawnym białym winem np. Silvaner,
Galestro, Grauburgunder lub półwytrawnym Rieslingiem.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, średniociężkie np. czarny Riesling,
Spätburgunder, Beaujolais.
Gotowane kurczaki lub indyki - podawać można białe, wytrawne wina typu
Riesling, Sancerre, Silvaner, Frascati, Soave.

MIĘSA PIECZONE:
Cielęcina - podajemy z wytrawnym, aromatycznym białym winem np. Chardonnay,
szary Burgunder, zielony Veltliner, Kerner, Riesling, Sauvignon Blanc,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, mocne np. czarny Cabernet Sauvignon,
Spätburgunder, Bordeaux, Chianti Classico, Corbieres, Rioja.
Baranina - jest zalecane wino białe,wytrawne np. biały i szary Burgunder,
średnie, wytrawne czerwone wina typu Bordeaux, Spätburgunder.
Wieprzowina - podajemy wino białe wytrawne np. szary i biały Burgunder,
Riesling.
Stek z wołowiny - można podawać wino czerwone, średniociężkie typu Merlot,
Cabernet Sauvignon, Spätburgunder, Bordeaux, Corbieres, Rioja.
Siekane mięsa - jest zalecane wino lekkie, wytrawne czerwone, np.
Portugieser, Zweigelt, czarny Riesling, Merlot.
Szaszłyki - podajemy wino czerwone, wytrawne, średniociężkie np. Lemberger,
Spätburgunder, Barbaresco, Chianti, Cotes du Rhone albo
wytrawne białe wina, średniociężkie typu szary i biały Burgunder, Silvaner,
Bordeaux, Rioja.
Dziczyzna - jest zalecane wytrawne, mocne czerwone wino, np. Spätburgunder,
Chianti Classico, Rioja.
Golonki grillowane, świniobicie - podajemy mocne, wytrawne białe wino np.
zielony Veltliner, Müller-Thurgau, Muscadet, Riesling, Silvaner lub
różowe wytrawne - Portugieser.
Pieczone kurczaki lub indyki - podawać można białe, ziołowe wina typu
Kerner, Orvieto, biały Burgunder.
Pieczone kaczki, gęsi - jest zalecane wino wytrawne czerwone, średniociężkie
np. Spätburgunder, Bordeaux, Chianti, Rioja.
Dzikie ptactwo - podajemy wytrawne czerwone wino, np. Cabernet, Sauvignon,
Spätburgunder.

PODROBY i WĘDLINY:
Wątróbka cielęca - podajemy z lekkim, wytrawnym białym winem np. biały i
szary Burgunder, Prosecco, Soave.
Móżdżek - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave.
inne podroby - podawać można lekkie wytrawne czerwone wina np. czarny
Riesling, Trollinger, Bardolino.
Surowe szynki - podajemy z wytrawnym białym winem np. szary Burgunder,
zielony Veltliner, Chardonnay, Muscadet, Prosecco, Soave, Orvieto, Silvaner.
Salami - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave,
Müller-Thurgau albo
różowe lekkie wytrawne wino np. Rose Portugieser
Pasztety drobiowe - podawać można wytrawne białe wina np. Chardonnay,
Riesling, Silvaner, Frascati, Orvieto.
Pasztety z dziczyzny - podajemy lekkie, wytrawne czerwone wina typu Chianti,
Spätburgunder.



SERY: Ementaler, Parmesan, Greyerzer.
Można podawać wytrawne, pełne białe wina np. zielony Veltliner, Kerner,
Muscadet, Galestro, Prosecco, Soave albo
wytrawne czerwone wina typu Merlot, Spätburgunder, Bardolino, Beaujolais,
Valpolicella.

SERY:Appenzeller, Bel Paese, Edamer, Gouda, Reblochon.
Można podawać wytrawne, średniociężkie białe wina np. Chardonnay, Frascati,
Orvieto albo
wytrawne czerwone wina typu Dornfelder, Bordeaux, Chianti, Spätburgunder.

Ryby:
Duszona ryba - (Pstrąg, Łosoś) lekkie wytrawne białe wino np. Chardonnay,
Muscadet, Riesling, Silvaner, Galestro, Soave.
Gotowana ryba - wytrawne białe wino wyższej jakości typu Chardonnay,
Riesling, Frascati, Orvieto.
Pieczona ryba lub grillowana - mocne wytrawne białe wino np. Riesling,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto, Vernaccia di San Gimignano
Ryba w sosie śmietankowym - pełne wytrawne białe wino np. biały i szary
Burgunder, Pinot Blanc.
Owoce morza - wytrawne białe wino np. Muscadet, Riesling, Kerner, Sauvignon
Blanc.
Ryby w zalewach octowych - żadne wina - można podać piwo lub wódki.

ciasta:
Desery ogólnie - słodkie szlachetne białe wina (od Auslese)
Desery z czekoladą - polecamy Asti Spumante, półsłodkie Prosecco.

(za swiatwin.pl)

a na przyszłość to
wszystko masz tutaj:
http://ag.bocznica.org/

Pozdrawiam,
Adam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 16:58:21

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ania" <a...@R...pl> napisał w wiadomości
news:bpo47d$s0m$1@inews.gazeta.pl...

> ...białego drobiu podaje się
> wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..

Tylko dodam, że nie wszędzie podaje się koniecznie białe wino do drobiu, to
taki zwyczaj chyba polski:)

Pozdrawiam,
Adam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 18:37:02

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Adamo 2. wrote:

>> ...białego drobiu podaje się
>> wino białe, wytrawne schłodzone do 4 stopni..
>
> Tylko dodam, że nie wszędzie podaje się koniecznie białe wino do drobiu,
> to taki zwyczaj chyba polski:)

zgadza się ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-23 01:11:11

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

jeszcze jedna strona:

http://www.winaonline.pl/szukam_wina.php

pozdrawiam,
Adam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-24 07:34:12

Temat: Re: wino do chinszczyzny
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

======
Chyba jakieś chińskie wino ryżowe :-} Nie podejrzewam, aby w
wielotysiącletniej tradycji chińskiej leżało podawanie burgunda do żarła z
woka. Marco Polo coś by o tym napisał.

waldek
======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wkupne-ptasie mleczko-bez jajek i innych cudów
sałatka z awocado i łososiem
kulki z mielonego - jak?
piersi kurze z jablkami (nieco egzotyczne) [P]
chleb z zamrażalnika

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »