« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-22 12:31:52
Temat: kulki z mielonego - jak?cześć,
pytanie do was take mam
jak z mielonej cielęciny zrobić kuleczki które nastęnie ugotuję w jakimś
dobrym sosie? wyobrażam sobie aby były wielkości orzechów włoskich, tylko z
czym je zmieszać aby były ładne, okrągłe i się nie "rozmemłały". słyszałem
coś o ryżu? czekam na wszelkie propozycje
pozdrawiam.
paweł.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-22 21:13:01
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?
"paweł PAWLAT Wojciechowski" <p...@a...pl> wrote in message
news:bpnkvn$2n6$1@news.onet.pl...
Zeby byly ladne i okragle trzeba je robic mokrymi rekami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-23 01:15:46
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?Dnia Sat, 22 Nov 2003 13:31:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *paweł PAWLAT
Wojciechowski*, w wiadomości news:<bpnkvn$2n6$1@news.onet.pl> zawarł, co
następuje:
> cześć,
> pytanie do was take mam
> jak z mielonej cielęciny zrobić kuleczki które nastęnie ugotuję w jakimś
> dobrym sosie? wyobrażam sobie aby były wielkości orzechów włoskich, tylko z
> czym je zmieszać aby były ładne, okrągłe i się nie "rozmemłały". słyszałem
> coś o ryżu? czekam na wszelkie propozycje
> pozdrawiam.
> paweł.
mnie sie nie rozmemłują, jak robie z nich normalne pulpety - a jajkiem,
tartą bułką, siekaną pietruszką i przyprawami. mieszam, formuję i zostawiam
do stężenia. fakt, nigdy nie są perfekcyjnie okrągłe, bo tu i tam coś
wyjdzie, ale z reguły trzymają się dobrze.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 09:32:06
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?
Użytkownik "paweł PAWLAT Wojciechowski" <p...@a...pl> napisał
w wiadomości news:bpnkvn$2n6$1@news.onet.pl...
> czym je zmieszać aby były ładne, okrągłe i się nie "rozmemłały". słyszałem
> coś o ryżu? czekam na wszelkie propozycje
Najpierw musisz mase miesna dobrze wyrobic (troche jak ciasto) z reszta
skladnikow np. jajkiem, bulka namoczona w mleku albo odrobina jogurtu i
przyprawami. Jaj ma odpowiednia konsystencje formujesz rekami zwilzonymi w
wodzie, wtedy wychodzi elegancko i nie lepi sie do rak.
--
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 07:41:37
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?W domu rozmraża mi się właśnie mięso, bo też planuję dziś pulpeciki w sosie.
Jak dalej postępować po uformowaniu kulek? Jaki sosik? Będę je robić pierwszy
raz w życiu. Liczę na waszą pomoc.
Majka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 10:38:20
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?Dnia Tue, 25 Nov 2003 07:41:37 +0000 (UTC), Waćpanna lub Waćpan *Majka*, w
wiadomości news:<bpv13h$oib$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> W domu rozmraża mi się właśnie mięso, bo też planuję dziś pulpeciki w sosie.
> Jak dalej postępować po uformowaniu kulek? Jaki sosik? Będę je robić pierwszy
> raz w życiu. Liczę na waszą pomoc.
obgotować z pół godziny (takie wielkości mandarynki) w zasłupiowym bulionie
z kostki albo w wodzie z wegetą
zrobić sosik potrawkowy, lub koperkowy, lub pomidorowy...
podgrzewać na ,ałym ogniu pulpety w sosie, żeby przeszły
a najlepiej wsadzić w sos, do lodóki i następnego dnia podawać
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 10:43:33
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?
> zrobić sosik potrawkowy, lub koperkowy, lub pomidorowy...
Mogę prosić o instrukcje? Dopiero od dwóch tygodni eksperymentuję w kuchni i
wiele rzeczy to dla mnie wciąż czarna magia.
Dzięki
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 10:53:10
Temat: Re: kulki z mielonego - jak?
Użytkownik "Majka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpv13h$oib$1@inews.gazeta.pl...
> W domu rozmraża mi się właśnie mięso, bo też planuję dziś pulpeciki w
sosie.
> Jak dalej postępować po uformowaniu kulek? Jaki sosik? Będę je robić
pierwszy
> raz w życiu. Liczę na waszą pomoc.
Ponizej wklejam przepis na penne z pulpecikami Monisiatka. Bardzo smaczne
danie i masz dokladne instrukcje.
Skladniki:
pulpeciki:
1. mieso mielone - 1 kg, albo mniej, albo wiecej...., najlepsze wolowo-
wieprzowe, ale ja i z indyczego robilam
2. bulka rozmoczona, rozdrobniona - jak nie ma, daje tarta bulke
3. starty ser ostry wedzony - ok 3 - 4 lyzek. W oryginale byl parmezan, ja
daje rolade ustrzycka
4. pietruszka swieza posiekana
5. jajko
6. czosnek - przez praske
7. cebula posiekana drobno
sos:
1. 1/2 litra sosu pmidorowego - taki z kartonika daje
2. 1 dl rosolku (z kostki, wolowego)
3. 1 dl wina czerwonego wytrwanego - moze byc podlawe:)) Na ogol daje jakas
resztke, co sie w domu poniewiera, albo .... Sofie - niezla do sosow:))
4. bazylia swieza - jak nie ma, moze byc ostatecznie suszona, ale to nie to
samo
5. czosnek - przez praske
Czosnku w obu przypadkach - wedlug uzania, po jednym zabku to minimum, ja
daje
wiecej, ale ja jestem czosknozerca:)
W misce wymieszac - mieso, bulke, ser, czosnek, cebulke, jajo, pietruszke,
przyprawy. Krecic male kulki i obtaczac je w przyprawionej mace (przyprawy
do
maki wedlug uznania 0 dobre jes oregano, prowansalkie, majeranek). Pulpeciki
smazyc na patelni.
Zdajc z patelni, wlac tam (tzn. na te patelnie) - sos pomidorowy, rosol,
wino,
czosnek. Zagotowac.
Wrzucic pulpeciki, doprawic sos. Na malym ogniu podusic - ok. 15 minut.
I to wszystko.
Potrawa jest latwa - najgorsze jest krecenie pulpecikow, zwlaszcza z 2 kg
miesa:)
Koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |