Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wino do chinszczyzny Re: wino do chinszczyzny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: wino do chinszczyzny

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.media.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.tpinternet.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Adamo 2." <a...@c...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wino do chinszczyzny
Date: Sat, 22 Nov 2003 17:54:04 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 105
Message-ID: <bpo4ee$eil$1@opal.futuro.pl>
References: <M...@n...ds.pg.gda.pl>
<M...@n...ds.pg.gda.pl>
Reply-To: "Adamo 2." <a...@c...com>
NNTP-Posting-Host: szilo.media4.pl
X-Trace: opal.futuro.pl 1069520142 14933 62.233.177.126 (22 Nov 2003 16:55:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Nov 2003 16:55:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180359
Ukryj nagłówki

Użytkownik "Borys" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1a29aa95a813103698968b@news.ds.pg.gda.pl...
> In article <M...@n...ds.pg.gda.pl>, borys100


> z karkowi sa szaszlyki
polecam czerwone wytrawne

na dole strony
http://kwp.radom.pl/pgm/pgm00_04.htm

MIESA GOTOWANE:
Cielęcina - podajemy z średniociężkim, wytrawnym białym winem np. Silvaner,
Galestro, Grauburgunder lub półwytrawnym Rieslingiem.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, średniociężkie np. czarny Riesling,
Spätburgunder, Beaujolais.
Gotowane kurczaki lub indyki - podawać można białe, wytrawne wina typu
Riesling, Sancerre, Silvaner, Frascati, Soave.

MIĘSA PIECZONE:
Cielęcina - podajemy z wytrawnym, aromatycznym białym winem np. Chardonnay,
szary Burgunder, zielony Veltliner, Kerner, Riesling, Sauvignon Blanc,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto.
Wołowina - jest zalecane wino czerwone, mocne np. czarny Cabernet Sauvignon,
Spätburgunder, Bordeaux, Chianti Classico, Corbieres, Rioja.
Baranina - jest zalecane wino białe,wytrawne np. biały i szary Burgunder,
średnie, wytrawne czerwone wina typu Bordeaux, Spätburgunder.
Wieprzowina - podajemy wino białe wytrawne np. szary i biały Burgunder,
Riesling.
Stek z wołowiny - można podawać wino czerwone, średniociężkie typu Merlot,
Cabernet Sauvignon, Spätburgunder, Bordeaux, Corbieres, Rioja.
Siekane mięsa - jest zalecane wino lekkie, wytrawne czerwone, np.
Portugieser, Zweigelt, czarny Riesling, Merlot.
Szaszłyki - podajemy wino czerwone, wytrawne, średniociężkie np. Lemberger,
Spätburgunder, Barbaresco, Chianti, Cotes du Rhone albo
wytrawne białe wina, średniociężkie typu szary i biały Burgunder, Silvaner,
Bordeaux, Rioja.
Dziczyzna - jest zalecane wytrawne, mocne czerwone wino, np. Spätburgunder,
Chianti Classico, Rioja.
Golonki grillowane, świniobicie - podajemy mocne, wytrawne białe wino np.
zielony Veltliner, Müller-Thurgau, Muscadet, Riesling, Silvaner lub
różowe wytrawne - Portugieser.
Pieczone kurczaki lub indyki - podawać można białe, ziołowe wina typu
Kerner, Orvieto, biały Burgunder.
Pieczone kaczki, gęsi - jest zalecane wino wytrawne czerwone, średniociężkie
np. Spätburgunder, Bordeaux, Chianti, Rioja.
Dzikie ptactwo - podajemy wytrawne czerwone wino, np. Cabernet, Sauvignon,
Spätburgunder.

PODROBY i WĘDLINY:
Wątróbka cielęca - podajemy z lekkim, wytrawnym białym winem np. biały i
szary Burgunder, Prosecco, Soave.
Móżdżek - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave.
inne podroby - podawać można lekkie wytrawne czerwone wina np. czarny
Riesling, Trollinger, Bardolino.
Surowe szynki - podajemy z wytrawnym białym winem np. szary Burgunder,
zielony Veltliner, Chardonnay, Muscadet, Prosecco, Soave, Orvieto, Silvaner.
Salami - jest zalecane lekkie, wytrawne białe wino typu Riesling, Soave,
Müller-Thurgau albo
różowe lekkie wytrawne wino np. Rose Portugieser
Pasztety drobiowe - podawać można wytrawne białe wina np. Chardonnay,
Riesling, Silvaner, Frascati, Orvieto.
Pasztety z dziczyzny - podajemy lekkie, wytrawne czerwone wina typu Chianti,
Spätburgunder.



SERY: Ementaler, Parmesan, Greyerzer.
Można podawać wytrawne, pełne białe wina np. zielony Veltliner, Kerner,
Muscadet, Galestro, Prosecco, Soave albo
wytrawne czerwone wina typu Merlot, Spätburgunder, Bardolino, Beaujolais,
Valpolicella.

SERY:Appenzeller, Bel Paese, Edamer, Gouda, Reblochon.
Można podawać wytrawne, średniociężkie białe wina np. Chardonnay, Frascati,
Orvieto albo
wytrawne czerwone wina typu Dornfelder, Bordeaux, Chianti, Spätburgunder.

Ryby:
Duszona ryba - (Pstrąg, Łosoś) lekkie wytrawne białe wino np. Chardonnay,
Muscadet, Riesling, Silvaner, Galestro, Soave.
Gotowana ryba - wytrawne białe wino wyższej jakości typu Chardonnay,
Riesling, Frascati, Orvieto.
Pieczona ryba lub grillowana - mocne wytrawne białe wino np. Riesling,
Bordeaux Blanc, Frascati, Orvieto, Vernaccia di San Gimignano
Ryba w sosie śmietankowym - pełne wytrawne białe wino np. biały i szary
Burgunder, Pinot Blanc.
Owoce morza - wytrawne białe wino np. Muscadet, Riesling, Kerner, Sauvignon
Blanc.
Ryby w zalewach octowych - żadne wina - można podać piwo lub wódki.

ciasta:
Desery ogólnie - słodkie szlachetne białe wina (od Auslese)
Desery z czekoladą - polecamy Asti Spumante, półsłodkie Prosecco.

(za swiatwin.pl)

a na przyszłość to
wszystko masz tutaj:
http://ag.bocznica.org/

Pozdrawiam,
Adam


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.11 Adamo 2.
22.11 waldemar z domu
23.11 Adamo 2.
24.11 waldek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem