Data: 2002-11-26 08:56:17
Temat: Re: mleko sojowe
Od: "Hafsa" <h...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jerzy (Dusk)" <d...@d...pl> napisał w wiadomości
news:arthh1$4c$1@news.tpi.pl...
>
> "kasia" <k...@N...gazeta.pl> napisał(a) tak:
> > czy mozna pic mleko sojowe bedac na niskokalorycznej diecie???
> > czy jest ono "tuczace"???? - bo ma troche kalorii:(
> >
> > --
>
> W tak zwanym "mleku" sojowym jest więcej chemikaliów niż mleka. Jak ZnO2,
> do barwienia, inne środki zabijające zapach i przykry smak. Zobacz na
> opakowani skład takiego wyrobu. Dziwię się, że ma certyfikat Instytutu
> Matki i Dziecka.
> Są też dostępne imporotwane napoje sojowe (soya drink), które nie
> wprowadzają w błąd nazwą.
>
>
> Jerzy
Mleko sojowe mozna zrobic samemu w domu,z ziaren namoczonej soi,mysle,ze
wiele chemii w nim nie bedzie,chyba ze ziarno soi jest nia nasaczone.Ziarno
soi moczy sie w wodzie 12 godzin,po czym wylewa sie wode z moczenia,zalewa
swieza,i miksuje mikserem to ziarno z woda,proporcji nie pamietam.Potem
nalezy przecedzic przez sitko,plyn to wlasnie mleko sojowe,a te resztki
wykorzystuje sie jako dodatek do potraw.Robilam to kiedys,serek tofu
tez.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|