| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-10-13 09:49:15
Temat: Re: młynek do ziaren zbóżHan napisał(a):
> Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl>
>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>> [...]
>>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
A jest jakaś inna?
+
Równie dobrze mogła byc importowana lub wyprodukowana na miejscu z
surowca importowanego lub:
http://www.globalgourmet.com/food/egg/egg0397/stonec
rush.html
Kto w PL uzywa w kuchni najzdrowszego pod słońcem oleju rzepakowego?
+
>> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
>> ;-)
>> pozdr. Jerzy
> ----------
> Zastanawiam się, Szanowny Panie,
> Mam butelkę na której pisze;
Jest napisane.
> "Oil from olive-trees"
I co z drzew ją robią?
;-)
> Może źle tłumacze
> Moze to "Oil from empty brains?"
A gdzie to tłumaczenie lub przekład?
> Ukłony dla Pana.
> Han
Matura podarowana przez min. Giertycha?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-10-13 09:56:51
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:egnnh4$rp7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Han napisał(a):
> > Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl>
> >> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> >> [...]
> >>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>
> A jest jakaś inna?
> +
> Równie dobrze mogła byc importowana lub wyprodukowana na miejscu z
> surowca importowanego lub:
> http://www.globalgourmet.com/food/egg/egg0397/stonec
rush.html
> Kto w PL uzywa w kuchni najzdrowszego pod słońcem oleju rzepakowego?
> +
>
> >> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
> >> ;-)
> >> pozdr. Jerzy
> > ----------
> > Zastanawiam się, Szanowny Panie,
> > Mam butelkę na której pisze;
>
> Jest napisane.
>
> > "Oil from olive-trees"
>
> I co z drzew ją robią?
> ;-)
>
> > Może źle tłumacze
> > Moze to "Oil from empty brains?"
>
> A gdzie to tłumaczenie lub przekład?
>
> > Ukłony dla Pana.
> > Han
>
> Matura podarowana przez min. Giertycha?
> ;-)
> pozdr. Jerzy
----------------------------
Not.....za stara jestem na ta zabawę, i na maturę Gertycha,
Och jak dawne to były czasy,
Han.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-10-13 09:59:12
Temat: Re: młynek do ziaren zbóżHan napisał(a):
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> news:1613537795$20061013112036@ewcia.kloups...
>> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans
> <egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>>> [...]
>>>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>>> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
>> W Meksyku ?
>>
>> Ewcia
>> --
>> Niesz
>>
> A ja napisałam o produkcji Oleum z Oliwek w Meksyku,
[...]
Zobacz:
http://www.oliveoilsource.com/scripts/producers.asp?
p_let=all
:-P
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-10-13 10:08:36
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:egno8c$1ir$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Han napisał(a):
> > Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
> > news:1613537795$20061013112036@ewcia.kloups...
> >> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans
> > <egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
> >>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> >>> [...]
> >>>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
> >>> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
> >> W Meksyku ?
> >>
> >> Ewcia
> >> --
> >> Niesz
> >>
> > A ja napisałam o produkcji Oleum z Oliwek w Meksyku,
> [...]
>
> Zobacz:
> http://www.oliveoilsource.com/scripts/producers.asp?
p_let=all
> :-P
> pozdr. Jerzy
-----------------------------
Teraz rozumie dlaczego?
Niektóre oleje zakupione w Polsce; maja smak i zapach zjełczałego sera...
Han...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-10-13 10:12:40
Temat: Re: młynek do ziaren zbóżUżytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:egnnmo$60$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ale daktyle bez pestek prasowane były, a od dawna ich nie widziałem...
Są za to nieprasowane bez pestek. Wyprasować możesz w domu sam.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-10-13 11:53:35
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:egnmjh$p8n$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>> Le vendredi 13 octobre 2006 ŕ 11:08:27, dans
>> <egnl4g$e59$2@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>>
>>> Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>>> [...]
>>>> Na pewno widziales oliwe z oliwek ?
>>
>>> Coś sie pozmieniało? To z czego teraz ją robia?
>
>> W Meksyku ?
>
> Już sie bałem, że "nasi" wracają.
> Nie żyłaś w PRL-u?
> Nie widzialaś oliwy z ... a własciwie bez oliwek?
> ;-)))
> pozdr. Jerzy
Ale daktyle bez pestek prasowane były, a od dawna ich nie widziałem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-10-13 13:10:41
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż OT."czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:egngsi$im2$1@inews.gazeta.pl...
> Han podała przepis, który jej podano. Nie była w kuchni i nie widziała,
> jak
> gotują. Pisze o tym, co widziała i czego spróbowała. I fajnie.
Dobrze jest informowac z nie dezinformowac.
--
><eM eL
"Antes morir de pie que vivir de rodillas"
-Dolores Ibárruri
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-10-13 13:19:52
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dobrze zrozumiałes...
> Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> Han.
> Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo z
maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
"oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie zwyklego
oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama gotowa
tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na chrupko.) Ale
walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala zabawa w tortilla
to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka") mozliwa do uzyskania
albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo piekna operacja w
wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera (czyli specjalnej
prasce.)
Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki" kukurydzianej
jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z ktorej to tortilla
jest zrobiona.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-10-13 14:06:12
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż"Doruni" <dosia@(e)poczta.onet.pl> wrote in message
news:egkute$gom$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy zetknął się ktoś z was z samodzielnym (a nie przystawka do robota)
> młynkiem do mielenia ziaren zbóż itp?
Nie wiem jak w PL, ale na stronach zagranicznych jest tego troche
http://www.everythingkitchens.com/grainmills.html
http://waltonfeed.com/self/grindele.html
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-10-13 14:13:40
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:YnMXg.1$cQ5.0@trndny06...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Dobrze zrozumiałes...
> > Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> > Han.
> > Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo
z
> maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
> zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
> "oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie
zwyklego
> oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama gotowa
> tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na chrupko.) Ale
> walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala zabawa w tortilla
> to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka") mozliwa do uzyskania
> albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo piekna operacja w
> wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera (czyli specjalnej
> prasce.)
>
> Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
kukurydzianej
> jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z ktorej to tortilla
> jest zrobiona.
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
>
Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
tortilli...
[może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
Po drugie już zrobiłam według przepisu, z łyżka oleju z fig, i bez oleju,
Z olejem ładnie się rozwałkowało, i pięknie się przypiek ten placuszek,
a bez oleum miałam kłopoty...sama sprawdziłam.
Han.
Pisze po raz ostatni, taki otrzymałam przepis...
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |