Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Han" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: młynek do ziaren zbóż
Date: Fri, 13 Oct 2006 16:13:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <ego73u$bc0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <egkute$gom$1@atlantis.news.tpi.pl> <egl19f$4s2$1@nemesis.news.tpi.pl>
<ZwqXg.2366$P92.810@trndny02> <eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl>
<YnMXg.1$cQ5.0@trndny06>
NNTP-Posting-Host: ena54.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1160748991 11648 83.15.186.54 (13 Oct 2006 14:16:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Oct 2006 14:16:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:280196
Ukryj nagłówki
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:YnMXg.1$cQ5.0@trndny06...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Dobrze zrozumiałes...
> > Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> > Han.
> > Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo
z
> maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
> zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
> "oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie
zwyklego
> oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama gotowa
> tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na chrupko.) Ale
> walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala zabawa w tortilla
> to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka") mozliwa do uzyskania
> albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo piekna operacja w
> wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera (czyli specjalnej
> prasce.)
>
> Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
kukurydzianej
> jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z ktorej to tortilla
> jest zrobiona.
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
>
Pierwszy raz słyszę o takim cudzie, Meksyk używa maki zbożowe, do
tortilli...
[może, ale jako narodowy przysmak, to z kukurydzy]
Podstawa jedzenia Meksykańskiego jest kukurydza, i mąka z kukurydzy,
Prośże wejść na stronę Meksyku, i poczytać, a potem pisać bzdury.
Po drugie już zrobiłam według przepisu, z łyżka oleju z fig, i bez oleju,
Z olejem ładnie się rozwałkowało, i pięknie się przypiek ten placuszek,
a bez oleum miałam kłopoty...sama sprawdziłam.
Han.
Pisze po raz ostatni, taki otrzymałam przepis...
>
>
>
|